Eduskunnan marraskuussa hyväksymästä avioliittolain muutoksesta vaaditaan kansanäänestystä netissä. Adressit.com-palvelun adressi on kerännyt runsaasti allekirjoituksia, mutta lakialoite asiasta on jäänyt vähemmälle kannatukselle.
”On kansalaisia, jotka eivät halua olla niinkään minkään uskonnollisen yhteisön aktiivia, mutta silti kunnioittavat vanhaa avioliittolakia ja siksi myös heidän mielipiteensä on annettava kuulua. Käsityksemme mukaan kansan käsitys avioliitosta ei ole kuitenkaan muuttunut, vaan se haluaa säilyttää avioliittolain entisessä muodossaan”, adressissa sanotaan.
Marraskuun alussa perustetun adressin on allekirjoittanut jutun julkaisuun mennessä 13 254 ihmistä. Adressin perustajat kuitenkin valittelevat vaikutuskeinon tehottomuutta.
”Olemme hyvin pahoillamme, että adressin merkitys, jonka olette allekirjoittaneet saamiemme tietojen mukaan on voimaton. Sen vuoksi on tehty asiasta kansalaisaloite. Joka on oikeusministeriön tarkistama. Jolla vaaditaan suorittamaan kansanäänestys avioliittolaista, sen vanhan lain pysymisestä ennallaan”, adressin tiedotteessa todetaan.
Kansalaisaloite.fi -palvelusta löytyy kaksi aloitetta, joissa vaaditaan kansanäänestystä avioliittolain muutoksesta, joista toisella on samat taustajoukot kuin adressillakin.
Kansalaisaloitteet on tarkoitettu lakialoitteiden tekemistä varten. Toinen kansalaisaloite ehdottaa lakia neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliitosta ja heidän oikeudestaan hakea ulkopuolista adoptiota. Toinen ehdottaa kansanäänestystä koskevaan lainvalmisteluun ryhtymistä.
Joulukuun puolessa välissä avattu ehdotus on saanut 2.1. mennessä 467 kannattajailmoitusta ja joulukuun 27. päivä avattu 146 kannattajaa. Eduskunnan käsittelyyn etenevät ne kansalaisaloitteet, jotka ovat saaneet vähintään 50 000 allekirjoitusta.
Juttua korjattu 2.1.2015 klo 9.32: Korjattu tiedot kahdesta vireillä olevasta kansalaisaloitteesta sekä päivitetty kummankin aloitteen allekirjoittajien määrä.
Lue myös:
Perinteistä avioliittoa puoltavassa adressissa 37 000 nimeä
Kuva: Matti Karppinen
Ilmoita asiavirheestä