Avustustyöntekijä Erbilissä: ISIS heikentymässä

Kotimaa24 tavoitti suomalaisen FIDA-järjestön avustustyöntekijän Juha Lehdon Irakin Erbilistä. Erbil on Kurdistanin alueen pääkaupunki. Lehdon mukaan paikalla ajatellaan nyt yleisesti, että Irakin ja Syyrian alueella riehuva ääri-islamistinen ISIS-järjestö on menettämässä valtaansa.

– Elokuun 7-10 päivien aikaan tilanne oli uhkaava, mutta nyt elämä on palannut pitkälti normaaliksi. Kaupunki on Kurdistanin autonomisen aluehallinnon käsissä, kuten on ollut vuodesta 1991. Välitöntä uhkaa ei nyt ole, Fidan aluepäällikkö Juha Lehto arvioi Kotimaa24:lle sähköpostitse.

– Tällä hetkellä ihmiset ovat melko luottavaisin mielin. Uhkana on, että järjestö tekee pommi-iskuja soluttautumalla alueelle.

Erbilin kaupungissa on erillinen kristittyjen kaupunginosa Ankawa, jossa on asunut kristittyjä kristinuskon alkuajoilta asti. Nyt kesäkuusta lähtien alueelle on tullut tuhansia kristittyjä pakolaisia. Myös jesidejä on saapunut.

– Erityisesti kristittyjen tulevaisuus vaikuttaa toivottomalta. He kokevat tulleensa sekä Irakin keskushallinnon että kurdihallinnon pettämiksi. Suurin osa haluaisi pois maasta. Heillä ei täällä ole toimeentulon mahdollisuuksia, koska alkuperäisessäkin väestössä on työttömiä.

Suurin osa Erbiliin ja erityisesti Ankawaan saapuneista on Mosulista ja sen ympärillä olleista kristityistä kylistä, suurin niistä oli Qaraqosh, noin 60 000 asukkaan kaupunki, joka on nyt tyhjillään. Mosulissakaan ei käytännössä ole juuri yhtään kristittyä. Jesidit ovat myös Mosulin pohjoispuolella olevista jesidikylistä.

– Kurdit ovat päästäneet kristityt ja jesidit alueelleen, sinne pyrkineitä arabimuslimeja ei sen sijaan ole otettu vastaan vaan heitä on raja-aluella olevilla leireillä. Kurdihallinto on ensisijaisesti auttanut jesidejä, kristityt ovat pitkälti ulkomaisen avun varassa.

Valtaamillaan alueilla Isis on pyrkinyt toteuttamaan sharia-lakia ja myös omia ääritulkintojaan.

– Muun muassa kaikki alle 47-vuotiaat naiset on tietyllä alueella ympärileikattu. He ovat siepanneet noin 500 jesidinaista ja noin 30 kristittyä tyttöä seksiorjikseen. He ovat lanseeranneet käsitteen seksuaalinen jihad, joka tarkoittaa sitä että naisten tulee täyttää velvoitteensa pyhän sodan voittamiseen täyttämällä taistelijoiden seksuaaliset tarpeet.

Juha Lehto toteaa tilanteesta, että toivona on ISIS-järjestön luhistuminen omaan mahdottomuuteensa.

– Miten kauan se vie, siitä ei ole selvyyttä. Myös ulkovaltojen puuttuminen tilanteeseen voi ratkaista asiaa, erityisesti arabivaltioiden tulisi tehdä kaikkensa liikkeen toiminnan tukahduttamiseksi.

Lehto on Fidan humanitaarisen avun päällikön Ismo Salerton kanssa kartoittamassa Erbilin humanitaarista tilannetta ja sitä, mitä mahdollisuuksia Fidalla on auttaa. He viipyvät paikalla tiistai-aamuun.

Onko siellä paljon Fidan työntekijöitä tai muista maista tai Suomesta vastaavia työntekijöitä?

– Tällä hetkellä Kurdistanissa on yksi työntekijäperhe Suleimanian kaupungissa. Erbiliin on suuntamassa kaksikin uutta yksikköä tulevan talven aikana. Muista maista on jonkin verran toimijoita, mutta Suomesta ei ole muita järjestöjä.

Miten kriisiä pitäisi mielestäsi hoitaa, sotilaallisesti vai millä keinoin?

– Tänään haastattelemani kielitieteen professorin mukaan eniten tarvitaan rukousta, jotta Irakin kristityt tekisivät parannusta. Liian monen mieli on ollut kiintynyt maalliseen. Tämä kriisi auttaa asettamaan arvot oikeaan järjestykseen. Sotilaallinen tuki kurdijoukoille on tarpeen, Lehto arvioi.

Lehto on asunut Erbilissä joitakin vuosia, joten paikat ovat hänelle tutut. Fida on toiminut Kurdistanissa vuodesta 2010 lähtien.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeli”Raamatussa näkyy myös inhimillisyys”
Seuraava artikkeliMaailmojen messussa musiikkityylit sulassa sovussa

Ei näytettäviä viestejä