Kirkolliskokousedustajia askarrutti Kirkkohallituksen kyselytunnilla, mitä seurauksia avioliittolain muutoksesta on kirkolle. Voivatko papit vihkiä samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon?
Aihepiiri nousi esille edustajien Eeva Hahtola, Helena Paalanne ja Pekka Niiranen erilaisten kysymyksien pohjalta.
Asia on puhuttanut julkisuudessakin, koska kirkossa on ryhmä pappeja, joka pohtii samaa sukupuolta olevien parien vihkimystä heti siitä lähtien, kun uusi avioliittolaki astuu voimaan maaliskuun alusta 2017. Kotimaa24
on aiemmin kertonut arkkipiispa Mäkisen tavanneen joitakin näistä papeista.
Porvoon piispa Björn Vikström kuuluu selvitystyöryhmään, joka valmistelee kirkolliskokouksen pyynnöstä piispainkokouksen selontekoa avioliittokäsityksestä seurakuntia ja papistoa varten. Selontekopyynnössä peräänkuulutettiin kirkon avioliittokäsityksen ilmaisemista. Vikströmin mukaan mahdollisesti lokakuussa valmistuva selonteko ei muuta kirkon avioliittokäsitystä.
– Keskustelua avioliittokäsityksestä joudumme tai saamme luultavasti käydä kirkossamme lähivuosien aikana, mutta nyt työn alla oleva selonteko ei ole puheenvuoro siihen keskusteluun, vaan tässä on kyse nykytilanteen kuvaamisesta, hän tarkensi.
Ei vihkimistä, ei siunaamista käsikirjan kaavalla
Vikströmin mukaan on suhteellisen helppoa sanoa, mitä pappien ei kuulu tehdä: pappien ei pidä lähteä vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja eikä heidän pidä toimittaa avioliiton siunaamisia käsikirjan kaavaa käyttämällä.
– Emme sen sijaan piispoina voi lähteä etukäteen sanomaan, mihin seurauksiin näiden määräysten rikkominen johtaa. Silloin olisimme jäävejä osallistumaan mahdollisten kanteluiden käsittelyyn. Tässä vaiheessa meidän fokuksemme on oltava, että näitä määräysten vastaisia vihkimisiä ei tapahtuisi, eikä mahdollisista seurauksista spekuloiminen.
Vikström pohti myös sitä, mitkä ovat pappien oikeudet muuttuneessa tilanteessa. Mihin pappi voi osallistua? Mitä pappi voi luvata samaa sukupuolta oleville pareille, jotka jo nyt kysyvät papin mahdollisesta osallistumisesta heidän hääjuhliinsa ensi maaliskuun alusta?
Vikström kuvaili, miten kysymykset ovat herättäneet neuvottomuutta ja kärsimättömyyttä eräiden pappien keskuudessa. Jotkut piispat ovat jo antaneet ohjeistusta oman hiippakunnan papistolle, toiset harkitsevat ohjeistuksen antamista.
– Tavoitteena on kuitenkin, että piispainkokouksen yhteisessä selonteossa antaisimme yleispätevät ohjeet, ja vain tarvittaessa yksittäiset piispat antavat lisäohjeistusta.
– Selonteon minimitavoitteena tulisi minusta olla, että papistolle ja seurakuntalaisille annetaan ohjeet, miten nykyistä ohjeistusta rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden puolesta ja kanssa tulisi soveltaa tilanteessa, jossa uusia parisuhteita ei voi rekisteröidä, ja voimassa olevat rekisteröidyt parisuhteet automaattisesti muuttuvat avioliitoiksi.
Papille jää harkinnanvaraa
Vikströmin mukaan piispojen ja kirkon haasteena on se, että osa haluaisi toteuttaa rukoushetken tavalla, joka on mahdollisimman lähellä avioliiton siunausta olematta sellainen. Sitten on toisia, jotka eivät haluaisi, että kirkko tarjoaisi mitään hengellistä tukea ja juhlahetkeä samaa sukupuolta oleville aviopuolisoille.
– Pidän todennäköisenä, että selonteon ohjeistus tässä kysymyksessä jää suhteellisen avoimeksi, ja jättää harkinnanvaraa yksittäiselle papille. Toivon, että ohjeistuksen turvin pappi voi halutessaan hyvällä omallatunnolla ja viisaaksi katsomallaan tavalla osallistua kyseisten avioparien hääiloon ja rukoilla heidän puolestaan muitten juhlavieraiden kanssa.
Pappien keskuudessa käydyssä keskustelussa on myös perätty ohjeistusta käytännöllisiin kysymyksiin, kuten kysymyksiin avioliiton esteiden tutkinnasta, kuulutuksista, väestörekisterikäytännöistä ja seurakunnan tilojen käytöstä.
– Näihin kysymyksiin toivon saavamme ohjeistusta Kirkkohallituksessa meneillään olevasta selvityksestä, jonka tavoitteena on selvittää uuden avioliittolain juridiset seuraukset ja vaikutukset.
Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo arvioi kyselytunnilla, että Kirkkohallituksen selvitys valmistuu marraskuun kirkolliskokoukseen.
Vikströmin puheenvuoron jälkeen edustaja Pekka Niiranen kysyi vielä, tuleeko papeille uuden avioliittolain myötä oikeus vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.
– Ymmärtääkseni eduskunnan lainmuutos ei muuta kirkon käytäntöjä tässä asiassa, piispa Vikströmin vastaus kuului.
Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi, että seurakunnissa on varmasti monia kysymyksiä ja epätietoisuutta. Hän piti tärkeänä, että seurakuntien kysymykset pääsevät esiin. Hänen mukaansa piispat hoitavat asioita hiippakunnissaan ja keskustelevat myös yhdessä. Myös Björn Vikström totesi, että tarvittaessa yksittäiset kirkkoherrat ja muut papit voivat ottaa yhteyttä oman hiippakuntansa piispaan ja kysellä neuvoja.
Kuva: Jukka Granström. Porvoon piispa Björn Vikström vuonna 2014.
Lue myös:
Mäkinen tapaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä kiinnostuneita
Piispa Askola: Toivon vihkimysoikeuden jatkuvan
”Toivon voivani vihkiä” – Papit pohtivat, mitä vastata häitään suunnitteleville
Ilmoita asiavirheestä