Miten Raamatun patriarkaalisen syntyhistorian kanssa voi tulla vastuullisella tavalla toimeen? Muun muassa tätä kysymystä Porvoon piispa Björn Vikström pohti puheenvuorossaan Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Diakoniaopiston yhteisessä seminaarissa Sukupuolen haasteet uskonnollisille yhteisöille viime keskiviikkona 4. helmikuuta.
Vikström nosti puheenvuorossaan esiin sellaisia raamatunkohtia, jotka ovat nykyaikaisesta tasa-arvonäkökulmasta ongelmallisia. Eräs sellainen on vertaus, jossa Jumalan ja ihmisen suhde tai Kristuksen ja seurakunnan suhde rinnastetaan miehen ja naisen väliseen hierarkkiseen suhteeseen avioliitossa.
– Jos tänä päivänä käytämme tätä vertauskuvaa, saatamme hävittää sen tärkeä eron, joka pitää olla Jumalan ja ihmisten välillä, Vikström sanoi.
– Toisaalta vielä tänäkin päivänä saatamme käyttää vertauskuvaa sen tueksi, että avioliiton pitäisi olla sellainen, jossa mies määrää ja nainen tottelee.
Vikströmin mielestä ratkaisu ei ole Raamatun hylkääminen vanhanaikaisena, vaan vuoropuhelu Raamatun avulla kristinuskon perinteen kanssa. Vikström totesi Talvikki Mattilaa siteeraten, että monille naisia alistaville teksteille löytyy vasta-argumentti Raamatusta itsestään. Näin alistavien tekstien auktoriteetti voidaan kyseenalaistaa.
Vikströmin mukaan Raamatusta tulisi etsiä tasa-arvon siemeniä.
– Tasa-arvon siemeniä voivat olla luomisusko, profeettojen vaatima oikeudenmukaisuus, Jeesuksen tapa suhtautua kanssaihmisiinsä, Paavalin julistus kaikkien tasa-arvosta Kristuksessa, ajatus vastavuoroisesta alistumisesta ja Kristuksen esimerkki toisen palvelemisesta. Muun muassa näiden avulla voidaan kyseenalaistaa patriarkaalista tulkintalinjaa, Vikström sanoi.
Ilmoita asiavirheestä