– Tuntuu, että monet työntekijät ovat hyvin tietoisia siitä, että tänä päivänä blogeja luetaan, ja sen takia niiden kirjoittamisesta on motivoiduttu. Blogeilla on tärkeä merkitys nykyaikaisessa kirkollisessa keskustelussa. Niihin viitataan usein puheissa ja muissa kirjoituksissa, kertoo Seinäjoen seurakunnan nettisivuista vastaava tiedottaja Minna Ylimäki-Hemminki. – Kun välillä muiden töiden ja kiireiden takia jätin vuorollani blogin kirjoittamatta, minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että kirjoitustani odotellaan. Tuollainen palaute koukuttaa tehokkaasti kirjoittamaan. – Toisten blogeja on kiva lukea, koska ne ovat mukavan henkilökohtaisia ja lyhyitä ja niissä on aina jokin oivallus, jota jää miettimään tai joka ilahduttaa, Ylimäki-Hemminki sanoo.
– Meillä ei ole mitään sovittuja aikatauluja. Kukin kirjoittaa, kun siltä tuntuu. Vaikka blogien ilmestymistahti on melko hidas, niillä on myönteinen merkitys: ne tuovat seurakunnan nettisivuille persoonallista sisältöä. Paikallisten kirjoittajien blogit ovat kiinnostavia, arvioi tiedottaja Timo Hormio. – Näen blogit tosi tärkeinä. Vaikka niiden kommentointiin liittyy paljon asiatonta ja asenteellista meuhkaamista, uskon, että bloggaaminen on lisännyt avoimuutta ja toisten ymmärtämistä. Toivon, että keskustelu jatkossa vain paranee ja leviää myös paikallisseurakuntiin.
Rovaniemen seurakunnan vanhoilla nettisivuilla ei blogia ollut, mutta uusille sivuille se on kehitteillä. Toistaiseksi blogiosiosta löytyy vasta kaksi kirkkoherran kirjoitusta.
Harriet Urponen.
Urponen näkee blogit uudenlaisena kanavana jakaa tietoa ja kokemuksia. Lisäksi ne antavat lukijoille mahdollisuuden päästä lähemmäs seurakuntaa.
– Haasteena näen kirjoituksen kohdentamisen. Pitäisi tutkia, ketkä blogeja lukevat, jotta osaisimme viestiä juuri tuolle ryhmälle. Toivon myös, että blogien alle syntyisi aitoa keskustelua.
Lahden seurakuntayhtymän nettisivuilla kokeiltiin työntekijöiden blogia pari vuotta sitten, mutta se ei oikein saanut tulta alleen. Sivustolla mainostetaan nykyisin Kotimaa24:n blogeja sekä kirkon Oisko tulta –blogeja.
Markku Jalava kuitenkin piti ajantasaista blogia kirkolliskokouksen keskusteluista ja päätöksistä seurakuntayhtymän sivuilla.
– Siitä olen saanut varsin paljon palautetta, lähinnä Facebookin kautta sekä kasvokkain. Sitä luettiin paljon, mutta blogin alle ei syntynyt samanlaista keskustelua kuin Kotimaa24:n blogien alle syntyy.
– Mielestäni blogit vahvistavat demokratiaa ja lisäävät kiinnostusta asioihin, ehkä ne vähän vaikuttavatkin. On tietysti paljon kommentointia, joka itse asiassa turhentaa tätä viestinnän muotoa. Mutta blogit ovat joka tapauksessa laajentaneet merkittävästi kirkollistenkin asioiden käsittelyä ihmisten kesken, Jalava ajattelee.
Ilmoita asiavirheestä