Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan piispainkokouksen rippiä koskeva selonteko on pitkälti sen mukainen kuin kirkon ja ministereiden tapaamisessa keskusteltiin.
– Oleellista on, että papin tulee antaa tiedot niin kattavasti, että lastensuojelu toteutuu. Usein ripittäytyjän nimen salaaminen ei vaikeuta tätä tavoitetta lainkaan, koska ripittäytyjä on muu kuin tekijä, Brax sanoo.
Mikäli ripittäytyjä on tekijä, tulee papin Braxin mukaan auttaa poliisia uusien rikosten ehkäisemisessä ja lastensuojelun toteutumisessa muiden tietojen avulla.
– Poliisilla ja muilla ammattilaisilla on keinonsa saada asiassa muilta tahoilta riittävä näyttö, kun pappi on kertonut omat tietonsa. Uskon että selonteko kannustaa pappeja tuomaan perustellut huolensa ilmi poliisille, kun nyt on entistä selkeämpää, millaisia tietoja he voivat antaa ja miten heitä kehotetaan toimimaan, Brax sanoo.
Ministeri vastaa myös lastensuojelun asiantuntijan Sami Mahkosen esittämään vaatimukseen, jonka mukaan lastensuojelulakia tulisi papin vaitiolovelvollisuuden osalta muuttaa. Braxin mukaan Mahkosen esittämä muutos ei olisi ratkaissut asiaa, koska pappeja koskeva säännös on kirkkolaissa, jonka muutosaloitteen voi tehdä vain kirkolliskokous.
– Tämänkin vuoksi oli tärkeää, että piispat nyt tekivät selväksi että kirkon työntekijöillä on velvollisuus ehkäistä lasten kaltoin kohtelua ja että kirkko kantaa erityistä huolta lasten oikeuksien toteutumisesta myös silloin, kun lastensuojelu edellyttää ripissä saatujen tietojen ilmoittamista viranomaisille.
Lue myös: Lastensuojelun asiantuntija tyrmää piispojen rippiselvityksen
Arkkipiispa: Ilmoitus- ja vaitiolovelvollisuus eivät ole ristiriidassa
Tutustu piispainkokouksen selontekoon
Ilmoita asiavirheestä