Britannian uskontojohtajat tuomitsevat rasismin ja viharikokset

Britannian suurimpien uskonyhteisöjen johtajat ovat vedonneet rasististen rikosten ja muukalaisvihan ilmausten lopettamiseksi. Viime torstain EU-jäsenyydestä käydyn kansanäänestyksen jälkeen viharikosten määrä on kasvanut saarivaltakunnassa jyrkästi, kertoo The Guardian.

Anglikaanikirkon Canterburyn arkkipiispa, katolinen Westminsterin arkkipiispa, päärabbi ja johtavat imaamit ovat yhdistäneet voimansa kansakunnan jakaantumista, suvaitsemattomuutta ja maahanmuuttajiin kohdistuvia vihanilmauksia ja tihutöitä vastaan.

Poliisin mukaan viharikosten määrä Britanniassa on kasvanut Brexit-tuloksen selviämisen jälkeen 57 prosenttia.

Anglikaaniarkkipiispa Justin Welby sanoi, että ”pahantahtoiset” ihmiset käyttivät kansanäänestyksen tulosta tekosyynä purkaa vihaansa.

– Demokratia antaa meille etuoikeuden äänestää, kampanjoida ponnekkaasti ja käydä vahvaa ja hellittämätöntä väittelyä. Se ei anna etuoikeutta ilmaista vihaa tai käyttää erimielisyyttä tekosyynä ennakkoluuloille ja vihamielisille hyökkäyksille, arkkipiispa Welby sanoi.

Welby tuomitsi erityisesti hyökkäyksen puolalaista kulttuurikeskusta vastaan viikonloppuna.

Welby puhui järjestämällään iftar-aterialla, jota vietettiin muslimien ramadam-paastokuukauden päätteeksi maanantaina. Aterialle osallistuivat myös päärabbi Ephraim Mirvis sekä Lontoon muslimi-pormestari Sadiq Khan.

Leedsin imaami Qari Asim korosti, että kaikki Brexitin puolesta äänestäneet eivät suinkaan ole ahdasmielisiä, muukalaiskammoisia ja rasisteja.

– Pelkään, että äänestyksen tulos voi vahvistaa ultra-oikeistolaisia kansallismielisiä pyrkimyksiä, jotka uhkaavat vähemmistöjä.

– Yhteisössämme on kolmannen sukupolven brittejä, joilta on nyt kysytty: Milloin lähdette maasta pois?

Brysselin YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad al-Hussein kertoo olevansa erittäin huolestunut iskuista vähemmistöyhteisöjä ja ulkomaalaisia kohtaan Britanniassa ja vaatii maan viranomaisia saattamaan syylliset edesvastuuseen.

– Rasismi ja muukalaisviha ovat totaalisen, ehdottoman tuomittavia kaikissa olosuhteissa, ihmisoikeuskomissaari sanoo.

Kuva: Justin Tallis / APF / Lehtikuva. Lontoossa osoitettiin mieltä brexitiä vastaan eilen tiistaina 29.6.

Lue myös:

Britannian kirkkojen johtajat: Brexitin jälkeen etsittävä uusi suunta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliFC Reformaatiossa pelaavat Luther, Calvin ja kumppanit
Seuraava artikkeliPohjanmaalle kaksi uutta seurakuntataloa

Ei näytettäviä viestejä