Suomen uskonnolliset yhteisöt keräävät vielä reilun parin viikon ajan allekirjoituksia ympäristöministerille toimitettaviin ilmastokirjeisiin, jotka luovutetaan Kimmo Tiilikaiselle keskiviikkona 18. marraskuuta.
Idea kirjeiden laatimisesta syntyi tänä keväänä Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton uskontodialogikahvilassa, jossa kristittyjen vieraana oli buddhalaisia ilmastoaktivisteja.
– Ajattelimme, että yhteistyö ilmastoasioissa olisi molempia osapuolia hyödyttävää ja hedelmällistä, ja sitä se on ollut. Yhteinen huoli maapallon tulevaisuudesta on lähentänyt meitä ja saanut samalla aikaan syvempää uskontodialogia, kertoo projektissa alusta saakka mukana ollut Matleena Ikola Ylioppilaiden kristillisestä yhdistyksestä Helsingistä.
Ikola on oivaltanut yhteistyön myötä sen, miten pitkä traditio buddhalaisuudessa on sydämen avaamiselle ja tunteiden kuuntelulle. Buddhalaiset ovat puolestaan kertoneet oppineensa kristityiltä ulospäin katsomista.
– Kristityillä toiminta tärkeiden asioiden puolesta nousee usein jonkinlaisesta syyllisyydestä. Itse olen saanut tämän yhteistyön myötä uutta näkökulmaa ja oivaltanut, että ympäristön puolesta voi toimia myös omien tunteidensa pohjalta sitoutuneesti.
Yhteistyön tuloksena syntyi kolme ilmastokirjettä: kristittyjen yhteinen kirje, Vihreä Buddha -ryhmän buddhalaisten harjoittajien kirje sekä Suomen uskonnollisten yhteisöjen yhteinen kirje, jonka voivat allekirjoittaa muihin uskontoihin kuuluvat.
Tällä hetkellä sekä kristittyjen että buddhalaisten kirjeessä on vajaat sata allekirjoitusta kumpaisessakin.
Vihreä Buddha on ilmasto- ja ympäristöaktivismille omistautunut dharmaryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää osallistuvan buddhalaisuuden muotoja ja tuoda aktivismia osaksi buddhalaista harjoituskenttää.
”On tärkeää että myötätunto ja viisaus löytävät konkreettiset muotonsa maailmassa ja etteivät ne jää ainoastaan meditatiivisiksi tai henkilökohtaisiksi ideaaleiksi. Uskomme myös, että toiminta ja kannanotot ympäristön puolesta voivat olla henkilökohtaisesti voimaannuttavia siinä missä meditaatioharjoituskin”, kirjoitetaan ryhmän nettisivuilla.
Vihreä Buddha järjestää esimerkiksi elokuva- ja keskusteluiltoja, jotka kokoavat yhteen samanhenkisiä ihmisiä. Jäsenet ovat osallistuneet myös mielenosoituksiin ja etsivät jatkuvasti uusia vaikuttamisen ja osallistumisen muotoja
Ryhmä kuuluu Nirodha ry:hyn, joka järjestää Suomessa vipassana-meditaatiota. Kyse on yli 2500 vuotta vanhasta tekniikasta, joka perustuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Vihreä Buddha on myös osa laajempaa kansainvälistä osallistuvan buddhalaisuuden liikettä.
Torstaina 5. marraskuuta Ylioppilaisen kristillinen yhdistys järjestää Helsingin Narinkkatorilla eri uskontojen ja aatteiden yhteiseen rukous- ja meditaatiohetkeen ilmaston puolesta. Lisätietoa tempauksesta saa Facebookista.
Kuva: Facebookin ilmastodialogiryhmä
Ilmoita asiavirheestä