Canterburyn arkkipiispa: Westminster Abbeyn ja Canterburyn katedraalin patsaat tarkkaan harkintaan

Canterburyn arkkipiispa Justin Welbyn mukaan anglikaanisen kirkon pitäisi harkita uudelleen sitä, kuvataanko Jeesus valkoisena miehenä. Arkkipiispa puhui aiheesta BBC Radio 4:n Today-ohjelmassa.

Welbyn ehdotuksen taustalla ovat maailmanlaajuiset Black Lives Matter -protestit, jotka alkoivat toukokuussa amerikkalaisen George Floydin kuolemantapauksesta.

Welbyn mielestä ylipäätään länsimaissa pitäisi kyseenalaistaa hallitseva ajattelutapa, jossa Jeesus kuvataan valkoisena miehenä perinteisissä kristillisessä kuvakielessä. Se herättää ikään kuin aavistuksen siitä, että Jumala olisi valkoinen.

– Kun käyt kirkoissa [kaikkialla maailmassa], et näe valkoista Jeesusta. Näet mustan Jeesuksen, kiinalaisen Jeesuksen tai Lähi-idän Jeesuksen – joka on tietysti kaikista paikkansa pitävin – näet fidziläisen Jeesuksen, hän sanoi.

Welby muistutti, että Jeesusta kuvataan niin monin tavoin kuin maailmassa on kulttuureita, kieliä ja tapoja ajatella.

– En ajattele, että oikea tapa reagoida on heittää menemään kaikki, mitä meillä on menneisyydestä jäljellä. Pidän kuitenkin tärkeänä todeta, ettei tämä ole se Jeesus, joka elää, tämä ei ole se, jota me palvomme. Se muistuttaa meitä täysin ihmiseksi tulleen Jumalan universaalisuudesta.

”Meidän on myös opittava antamaan anteeksi”

Justin Welby asetti kyseenalaisiksi myös osan merkittävimpien pyhien rakennusten muistomerkkipatsaista, mukaan lukien Westminster Abbeyssa ja Canterburyn katedraalissa olevat patsaat. Hän muistutti, että päätös ei ole hänen, mutta Englannin kirkko tulee käsittelemään patsaita ja harkitsemaan ”hyvin tarkkaan”, onko niiden paikka katedraaleissa ja pitääkö niitä nimetä uudelleen.

Patsaiksi ikuistettujen teot voidaan antaa anteeksi vain ”jos saadaan oikeutta”, Welby sanoi.

Arkkipiispalta kysyttiin Today-ohjelmassa myös, keskittyykö yhteiskunta liikaa korostamaan katumista anteeksiannon sijaan.

– Viime kuukausina kohtaamissamme kriiseissä, enkä tarkoita vain koronaa vaan myös Black Lives Matteria ja taloudellista taantumaa, olemme nähneet valtavaa epäoikeudenmukaisuutta ja siitä meidän on kaikkien yhdessä päästävä eroon. Sitähän katumus tarkoittaa. Mutta meidän on myös opittava antamaan anteeksi, Welby vastasi.

Kuva: Lambeth Palace Picture Partnership. Arkkipiispa Justin Welby.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliKirkon johdolta tiedoksianto kokoontumisrajoituksista – viranomaissuosituksia noudatetaan jatkossakin
Seuraava artikkeliPitkä palvelus ja kova kuri – Espoossa pappina toimiva Raigo Liiman joutui nuorena neuvostoarmeijaan

Ei näytettäviä viestejä