Kuuban pitkäaikaisen hallitsijan Fidel Castron (1926–2016) uurna lähti eilen keskiviikkona Havannasta kiertämään Kuubaa. Viime perjantaina kuollut Castro on määrä haudata sunnuntaina Santiagoon.
Hänen kuolemansa on saanut maailman johtajilta melko vaisun vastaanoton. Harva on surrut julkisesti hänen kuolemaansa.
Myös monen kirkollisen merkkihenkilön ulostulot ovat keskittyneet siihen, että Castron kuoleman jälkeen olot Kuubassa saattavat merkittävästi parantua.
Miamin arkkipiispa Thomas Wenski sanoo Catholic Heraldin mukaan, että ”tämän hahmon kuoleman soisi kääntävän meidät Kuuban suojelupyhimyksen puoleen ja rukoilevan Kuuban ja sen kansa puolesta”.
– Hän [Kuuban suojelupyhimys Virgen de la Caridad del Cobre] on ollut kuubalaisten keskuudessa jo yli 400 vuotta ja kärsi kirkon kanssa, kun marxilaiset haavoittivat sitä ja liki tuhosivat sen, hän sanoi Catholic Heraldin mukaan.
Arkkipiispa Wensk totesi vielä Castron kuolemasta:
– Jokainen ihminen, joka ikinen meistä, tulee kuolemaan. Meidät tullaan tuomitsemaan eräänä päivänä. Tänään on Castron vuoro. Jumalan tuomio on armollinen, mutta se ei lakkaa olemasta oikeudenmukainen.
Yhdysvaltalaiset evankelikaalijohtajat ovat olleet kommenteissaan maltillisia ja jopa tuomitsevia.
Tunnettu saarnaaja ja evankelikaali Franklin Graham muistutti Facebookissa, että ”toimemme maan päällä määrittävät, missä vietämme iäisyyden”, kertoo uutissivusto Christian Headlines.
Kiinan johtaja Xi Jinping sanoi ”Toveri Castron elävän ikuisesti”, jota Graham kommentoi:
– Se on totta, kaikilla meillä on sielu, joka elää ikuisesti yhdessä kahdesta paikasta – taivaassa tai helvetissä.
Evankelikaaliteologi ja saarnaaja Russell Moore
kommentoi asiaa Twitterissä näin:
– Fidel Castron kuoleman pitäisi olla muistutus meille siitä, että rukoilemme vapauden, myös uskonnonvapauden, puolesta kauan painostetun Kuuban kansan hyväksi.
Vapautuksen teologiaa edustavien kannanotoissa on ollut osaa ottavampi sävy.
Esimerkiksi brasilialainen Leonardo Boff kutsui viime lauantaina Castroa ”erääksi suurimmista maailman johtajista”, kertoo Katholisches Medienzentrum. Hänen mukaansa kuubalainen valtionpäämies oli ”erittäin arvostettu karismaattinen persoonallisuus”.
– Hän tunsi kristillisen traditio, hän mainitsi.
Kuva: Marcelo Montecino / Wikimedia Commons. Fidel Castro pitämässä puhetta Havannassa vuonna 1978.
Lue myös:
Paavi Kuubassa: ”Kristityt ovat rakkauden vallankumouksellisia”
Ilmoita asiavirheestä