Moni eurooppalainen pitää uskoa Jeesukseen yhtä älykkäänä kuin uskomista hammaskeijuun tai joulupukkiin, tunnettu yhdysvaltalainen uskonpuolustaja William Lane Craig sanoi viikonloppuna Apologia-forumissa Ryttylässä.
Filosofian professori ja teologian tohtori Craigin mielestä Eurooppa on etääntynyt kristinuskosta paljon kauemmaksi kuin Yhdysvallat. Hänen mukaansa jälkikristillisen ajan ihmisten tavoittaminen evankeliumilla tarvitsee avukseen apologiaa, uskon älyllistä puolustamista. Muuten Jeesus jää sokean uskon asiaksi.
– Sokea usko ei innosta minua, Craig sanoi lauantaina Ryttylässä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Craig on erikoistunut muun muassa Jeesuksen ylösnousemuksen historiallisiin todisteisiin. Hän esittelee niitä juuri suomeksi ilmestyneessä teoksessaan Valveilla. Uskon perusteltu puolustaminen (Uusi Tie).
Apologian keinoin kristillistä uskoa puolustavia on moitittu siitä, että he pitävät tieteellistä todistusaineistoa uskon edellytyksenä. Tällaista ajattelua kutsutaan evidentialismiksi.
– En ole evidentialisti siinä mielessä, että pitäisin uskoa irrationaalisena, jos evidenssi eli todisteet puuttuvat.
William Lane Craigin mielestä ihminen voi saada uskolleen tuplapohjan, jos hänellä on sekä Pyhän Hengen vakuutus että rationaaliseen ajatteluun perustuvaa tieteellistä todistusaineistoa.
– Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole resursseja työskennellä kristinuskon tieteellisen evidenssin parissa. Jos tämä puuttuu, Pyhän Hengen työ riittää synnyttämään ja ruokkimaan uskoa.
Kristillisen filosofian renessanssi
William Lane Craig työskentelee filosofian tutkijaprofessorina Talbot School of Theologyssä Kaliforniassa. Hänen mukaansa angloamerikkalaisessa maailmassa on meneillään kristillisen filosofian renessanssi. Filosofian professoreista ja opiskelijoista yhä useammat ovat Craigin mukaan tunnustavia kristittyjä. Metafysiikka ja kristillinen filosofia marssivat parhaillaan ulos kaapista. Mistä muutos johtuu?
Yksi syy on Craigin mukaan loogisen positivismin romahtaminen. Tämän paradigman mukaan lausetta voi pitää totena vain, jos se voidaan todistaa empiirisen tieteellisen tutkimuksen avulla.
– Onko tälle vaatimukselle olemassa empiirinen tieteellinen todiste? Ei ole. Vallitseva paradigma on haastettu!
Kansanlähetysopistossa Ryttylässä joka vuosi järjestettävä Apologia-forum keräsi tänä vuonna ennätysyleisön, noin 500 osallistujaa, joista monet olivat nuoria aikuisia ja miehiä.
– Jos haluamme tavoittaa nuoria ja miehiä kristillisellä uskolla, kristinusko on esitettävä älyllisesti kestävällä tavalla. Tarvitsemme muutakin kuin subjektiivista ajattelua. Sellaista, joka kestää, kun ympärillä tuulee kovaa, Kansanlähetysopiston vararehtori Vesa Ollilainen perustelee Craigin kutsumista Suomeen.
William Lane Craig väitteli tänään maanantaina Helsingin yliopistolla Jumalan olemassaolosta kosmologian akatemiaprofessori Kari Enqvistin kanssa. Väittelyn järjesti Veritas Forum yhdessä opiskelijajärjestöjen kanssa. Craig esitteli Porthanian tupaten täydessä auditoriossa neljä klassista argumenttia Jumalan olemassaolon puolesta.
Enqvist ei ryhtynyt kumoamaan argumentteja. Hänen mukaansa Jumalan käsite on tällaisen väittelyn käymiseen liian epämääräinen.
– Jumala-käsitettä ei voi määritellä tarkasti eikä siitä voi käydä tieteellistä väittelyä tieteellisin keinoin. Rationaaliset perustelut edellyttävät rationaalisia käsitteitä. Tunteisiin ja mielipiteisiin voidaan kyllä vedota, Enqvist kommentoi väittelyä.
– Mutta kiinnostava tilaisuus. Craig on taitava saarnamies tällä alalla, Enqvist kehui.
Lue lisää apologiasta tämän viikon Kotimaa-lehdestä.
Ilmoita asiavirheestä