Joona Haarala uskoo, että neuvosto pelasi varman päälle hyllyttäessään messun. Hän arvelee, että kirkon on pelätty herättävän liikaa tunteita.
– Tämä on harmillinen asia. Toivon, että Alavan seurakuntaneuvosto on tutustunut 25-sivuiseen esitteeseen messusta. Siinä kerrotaan, mistä on kyse. Esimerkiksi messun liturgia on täysin luterilaisen kaavan mukainen. Kyseessä on siis oikea messu.
Haarala muistelee myös Metallimessun herättäneen ensin vastustusta.
– Parissakymmenessä vuodessa kirkossa ei ole paljon muuttunut. Kun urut tuotiin aikanaan kirkkoihin, oli kauhistuttavaa kun sellainen vehje tuotiin. Samoissa jalanjäljissä kuljetaan, hän sanoo.
Haarala toteaa, että Ruotsissa teknomessut ovat jo käytäntö, yhdenlainen jumalanpalveluksen muoto. Hänen mukaansa kolmasosa Suomen nuorista kuuntelee dance-musiikkia.
– Turussa talvella järjestetty ensimmäinen dance-messu sai nuoret reagoimaan blogeissaan erittäin myönteisesti. He yllättyivät kuinka ammatitaitoisesti se oli tehty ja miten heidät otettiin vakavasti.
”Haluamme olla kirkon etukeno”
Dance-messu oli suunniteltu osaksi Kirkkopäivien ohjelmaa. Ne järjestetään toukokuussa Kuopiossa. Messun järjestämistä oli ehdotettu alun perin Kirkkopäivien ohjelmatyöryhmään, josta ehdotus oli edennyt Alavaan.
– Meidän kanta on se, että se voisi olla hyvä uutuusjuttu. On vilpitön ajatus tuoda Kirkkopäiville jotain uutta, haluamme olla kirkon etukeno, Kirkkopäiviä luotsaava Kirkkopalvelussa työskentelevä kehityspäällikkö Jari Kupiainen sanoo.
Kupiaisen mukaan asiassa on edetty seurakunnan kanssa keskustellen eikä mistään kädenväännöstä ole kyse.
– Ymmärrän neuvoston huolen mutta samaan hengenvetoon sanon, että ehkä ei ymmärretä, mistä dance-messussa on kysymys.
Yle uutiset kertoi aiemmin, että neuvosto koki, että dance-messu on tyyliltään liian rauhaton eikä sen vuoksi sovi jumalanpalvelustilaan.
Henkilökohtaisesti Kupiainen haluaisi nähdä messun Kirkkopäivillä.
– Se on hyvä konsepti ja edustaa uutta aikaa. Ohjelmatyöryhmä miettii torstaina, haluammeko me messun ohjelmakarttaan, etsimmekö uutta tilaa, keskustelemmeko muiden kuopiolaisten kirkkoherrojen kanssa, luovummeko vai teemmekö messun muussa muodossa, Kupiainen sanoo.
Sairauslomalla oleva Alavan seurakunnan kirkkoherra Hannu Koskelainen ei ollut paikalla seurakuntaneuvostossa, kun dance-messusta päätettiin. Asian esittelyssä hän ei ollut asettunut sen koommin messua vastaan kuin sen puolelle. Hän oli kerännyt neuvoston kokousta varten erilaista tietoa ja palautetta messusta.
– Kantani oli avoin, ajattelin, että kuuntelen seurakuntaneuvostoa, Koskelainen sanoo Kotimaa24:lle tiistaina.
Kirkkopäivät järjestetään joka toinen vuosi toukokuisena viikonloppuna – seuraavaksi Kuopiossa 17.-19.5.2013. Kirkkopäiviä on mukana järjestämässä Kirkkopalvelut, paikallinen seurakunta, monet kristilliset järjestöt, herätysliikkeet ja Suomen evankelisluterilainen kirkko.
Lue myös: Yle: Alavan seurakunta torjui dance-messun
Dance-messussa papit tanssivat – ei migreenipotilaille
Ilmoita asiavirheestä