Deep talk -menetelmä auttanut Nokian työntekijöitä Salossa

NokiaSAlo_edited-1

Kyseessä on työyhteisöille tarkoitettu ryhmätyöskentelyn muoto, amerikkalaisen teologian tohtori Jerome Berrymannin kehittämän Godly Play -menetelmän aikuisversio.

Seitsemän työyhteisöä, niiden joukossa Nokian Salon tehtaat, on kokeillut Deep Talk -ryhmiä avuksi rankkaan muutostilanteeseen nyt, kun tuhannella nokialaisella on edessään mahdollinen lopputili.

Salo on Suomen ensimmäinen Deep talk -menetelmää kokeileva seurakunta. Työyhteisöille ja yrityksille suunnattua työmuotoa on kehittänyt lapsityönohjaaja Tuula Valkonen.

 -Tässä on kyse työntekijälle ja työyhteisöille suunnatusta hengellisen minuuden ja voimaantumisen kielestä, joka opitaan kuuntelemalla ihmisen sisintä olemusta. Valkonen toteaa.

Kokeiluprojekti on saanut Godly play ja Deep talk -menetelmien perustajan, Jerome Berrymannin hyväksynnän. Menetelmää tutkinut ja siihen Salossa seitsemää työyhteisöä ohjannut Valkonen kouluttaa par’aikaa kolmea pappia mukaan työhön.

Käytännössä ryhmässä eläydytään johonkin Raamatun tai ihmiskunnan suureen kertomukseen ja tehdään hengellisiä harjoituksia.

-Deep Talk ei kuitenkaan ole uskonnon harjoittamista työyhteisössä.  Vaikka jokaisessa kertomuksessa on mahdollisuus syvälliseen hengelliseen matkantekoon, se ei missään vaiheessa odota kuulijaltaan uskonnollista vakaumusta, uskoa Jumalaan tai sitoutumista mihinkään järjestelmään, Valkonen selventää ja jatkaa

– Tässä on ihan sama periaate kuin kuntosalilla käynnissä, mutta nyt jumpataankin kehon sijaan oman sisimmän ja hengellisyyden kanssa.

Deep talk -menetelmä on herättänyt kiinnostusta yrityksissä. Ryhmän tarjoamaa aikaa omalle pohdinnalle on kokeilusta saadussa palautteessa arvostettu ja se on koettu virkistäväksi ja voimaannuttavaksi.

Kokeiluna läpiviety projekti saattaa poikia jatkoa muun muassa Nokian kanssa.

– Asia on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta yhteistyöstä on lähetetty tietoa Nokialle, jonka henkilöstöhallinnon päällikkö taas on suositellut aiempien kokemusten pohjalta menetelmää alaisilleen, Valkonen kertoo.

Valkonen pitää yleensäkin aiheellisena ja ajankohtaisena kysymystä siitä, mitä annettavaa kirkolla on yrityselämälle.

– Tämä kysymyksenasettelu on jotakin aivan uutta, johon yritykset ovat heräämässä. On todella mielenkiintoista pohtia myös tässä rinnalla, onko yrityksellä oikeutta pyhään ja mikä on yrityksen pyhä, Valkonen summaa.

(Kuva: Wikipedia)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikkelissä äänestetään seurakuntaliitoksesta
Seuraava artikkeliOnko luterilainen kirkko sittenkään kansankielinen?

Ei näytettäviä viestejä