Valtiokirkon asema jakaa demarit. Osa haluaa erottaa kirkon valtiosta, osa pitää nykytilannetta hyvänä, todetaan Demokraatti-lehden pääkirjoituksessa.
Pääkirjoituksessa viitataan tuoreeseen puolueessa tehtyyn selvitystyöhön kirkon ja valtion suhteesta. Selvitys valmistui Salossa juuri pidettyyn puoluevaltuuston kokoukseen.
”SDP on toiminut kirkkokysymyksessä hyvin käytännönläheisesti. Kirkon erottamista on kannatettu periaatteessa, mutta käytännössä puolue ei ole ajanut asiaa ponnekkaasti. Muutosta on pidetty lainsäädännöllisesti ja taloudellisesti hankalana. Aktiivisuutta on hillinnyt myös pelko kannatuksen laskusta”, pääkirjoituksessa nähdään.
Sen mukaan kirkolla on rakenteellisesti vahva sidos valtiovaltaan. Tätä luonnehditaan kirjoituksessa monin esimerkein.
”Paineita kasaantuu siihen, että evankelis-luterilainen kirkko etäännytetään valtiosta. Suomesta on tullut monikulttuurinen ja samalla moniuskontoinen maa. Luterilaisen kirkon jäsenmäärä laskee osin maallistumisen ja tapakulttuurin muutosten, osin kirkon toiminnan vuoksi. Kirkon haparointi naispappeus- ja seksuaalieettisissä kysymyksissä on pannut tuhannet suomalaiset jättämään kirkon. Ollaan lähellä tilannetta, että omaehtoinen profiilin korotus saattaisi olla kirkon itsensäkin etu.”
”Jatkokeskustelun tuoksinassa on tarpeen muistaa se arvokas työ, jota kirkko tekee auttaessaan ihmisiä voimaan hyvin – sekä henkisestä että aineellisesti, sekä kotimaassa että kehitysmaissa.”
Lue pääkirjoitus täältä
Ilmoita asiavirheestä