Diakoni Haaparannasta: Voimia on syytä säästellä

Torniossa maahanmuuton sekavuus on hämmentänyt jopa avustustyöntekijöitä.

– Entiseen verrattuna tämän syksyn tilanne on ollut hallitsematon, kuvailee haaparantalainen diakoni Pekka Marttala. Hän tekee kotouttamistyötä jo aiemmin saapuneiden syyrialaisten parissa sekä Ruotsin että Suomen puolella.

Seurakunnan auttajat ovat Marttalan mukaan tehneet viime viikkoina työtä kellon ympäri. Monet auttajat ovat suorastaan uupuneet, sillä lopulta vapaaehtoisia päivystäjiä löytyi vain kymmenkunta.

– Toisaalta seurakuntien aktiivit ovat kokeneet työn niin mielekkäänä, että se on antanut heille voimia.

Auttamishalu on nyt kaikkialla suuri, mutta omia voimia pitää Marttalan mukaan säästellä: niin työntekijöiden kuin vapaaehtoisen väenkin. On myös kysyttävä, mitä turvapaikanhakijat todella tarvitsevat.

Ei kahvia tai kesävaatteita

Ainakaan maahantulijat eivät tarvitse jätesäkeittäin vanhoja kesävaatteita riesakseen. Seurakunnan vapaaehtoiset auttajat kertovat, että sellaistakin apua on rajan pintaan tarjottu.

Ensin seurakunta vei rajalle kahvia. Vikaratkaisu, sillä teetähän sen piti olla.

Nyt Tornion seurakunnan diakoniatyöntekijät ja vapaaehtoiset ovat tarjoilleet kahden viikon ajan Haaparannan ja Tornion yhteisessä matkakeskuksessa maahanmuuttajille teetä, voileipiä ja hedelmiä.

Seurakunnan väki onkin ollut ainoa vastaanottava taho pakolaisille sillä aikaa, kun viranomaiset ovat vasta ihmetelleet, mitä tulisi tehdä.

Välipalan lisäksi tulijoille on annettu neuvoja jatkomatkan suunnittelussa. Tosin suuri osa tulijoista on ollut etukäteen selvillä siitä, mihin päin Suomea he haluavat jatkaa matkaansa. Auttajille on tullut sellainen kuva, että matkanteko on ollut hyvin organisoitua jo etukäteen.

Kuinka monet aiemmat tulijat eivät ole vieläkään rekisteröityneet?

Torniosta turvapaikanhakijoiden matka on jatkunut Helsinkiin, Turkuun ja muihin isoihin keskuksiin. Aluksi matkan jatkaminen tapahtui ilman minkäänlaista viranomaiskontrollia. Syyskuun ensimmäisten viikkojen ajan tilanne oli villi. Ulkoinen järjestys säilyi, mutta ihmiset tulivat ja menivät eteenpäin omatoimisesti.

– Voi vain arvata, kuinka paljon aiemmissa tulijoissa oli sellaisia, jotka eivät ole edelleenkään rekisteröityneet viranomaisten tietoon, Pekka Marttala pohtii.

Vasta viime viikonvaihteessa rajalle saapui poliisin ja rajavartiolaitoksen henkilöstöä ja tiistaista lähtien Tornion- ja Muonionjoen ylittävillä silloilla on tarkastettu jokainen Ruotsista saapuva ajoneuvo.

Maahanmuuttajat ohjataan nyt rajalta saman tien maahanmuuttoviraston järjestelykeskukseen, jossa kaikki tulijat rekisteröidään.

Viime viikon torstaina rajan ylitti arviolta muutaman sadan hengen joukko. Joinakin päivinä tulijoita oli lähes tuhat. Seurakunnan työntekijät laskivat tulijat seuraavalla tavalla: X bussia kertaa 40 henkilöä. Muuten maahanmuuttajia ei ole laskettu.

Tulijoiden joukossa on ollut somaleja, afgaaneja ja muutama syyrialainen. Perheitä on ollut jonkin verran.

Epävarmuus saa aikaa kärjistyneitä mielipiteitä

Suurin osa muuttajista on ollut kuitenkin nuoria miehiä. Useimmat torstaina tulleet kertoivat olevansa irakilaisia. Suomeen he olivat matkanneet useiden Euroopan maiden läpi. Matka oli kestänyt viikoista kuukausiin.

Matkabudjetin suuruuden tulijat kertoivat lähentelevän jopa kymmentätuhatta euroa.

Irakilaisten suuri määrä on hämmästyttänyt paikallisia asukkaita. On kyselty, onko Irak tällä hetkellä niin vaarallinen maa, että nuorten miesten on todella lähdettävä sieltä pois. Nuorten miesten turhautuneisuuden pelätään johtavan nahisteluun ja levottomuuksiin.

Paitsi, että maahanmuuttajien pinnat kiristyvät helposti, niin näyttää käyvän myös vastaanottajamaissa – myös Suomessa. Suurin ongelma lienee, etteivät viranomaiset ole osanneet varautua suurimittaiseen maahanmuuttoon etenkään pohjoisen Suomen kautta.

Epävarmuus herättää kärjistyneitä mielipiteitä paikallisissa ihmisissä, puolesta ja vastaan, lähes jokaisella paikkakunnalla. Kiihkoton keskustelu asioista olisi nyt monen mielestä paikallaan.

Viime lauantain mielenilmaus keräsi Tornion rajalle satoja paikallisia ihmisiä vastustamaan maahanmuuttoa. Mielipiteet vastaanoton suhteen eivät ole yhteneväisiä edes seurakuntalaisten joukossa.

Varsinkin Ruotsin puolella torniolaisten mielenilmaus herätti paheksuntaa.

”Irakilaisille nuorukaisille voi antaa kristillistä kirjallisuutta arabiaksi”

Uusimmat tiedot pohjoisen rajalta kertovat, että muuttovirta on toistaiseksi hiljentynyt muutamiin kymmeniin päivässä. Rajatarkastusten myötä muutama bussi on kääntynyt rajalta jopa takaisin Ruotsin puolelle.

Pekka Marttalan mukaan lähipäivät osoittavat, miten rekisteröintitoimenpiteet vaikuttavat maahanmuuttoon.

Vuosia maahanmuuttotyötä tehneenä hän antaa muutamia vinkkejä turvapaikanhakijoiden kohtaamiseen.

– Menkää juttelemaan heille ystävällisesti. Jotkut puhuvat hyvääkin englantia, mutta suurin osa heistä tosin puhuu ainoastaan arabiaa.

Useimmat Lähi-idästä tulleet ovat muslimitaustaisia.

– Heille uskonnosta puhuminen on luontevaa. Kristityn ei tarvitse kierrellä omia näkemyksiään. Heille voi antaa mielestäni myös arabiankielistä kristillistä kirjallisuutta luettavaksi.

Kuva: Päivi Ketolainen. Diakoni Pekka Marttala on päivystänyt viime viikot Haaparannan ja Tornion yhteisessä matkakeskuksessa. Irakilaiset Mohammad ja Mortada saapuivat Tornioon monen mutkan kautta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHätämajoitustiloja Julkujärvelle ja Sunilaan
Seuraava artikkeliKirkon talossa tyhjää tilaa – pakolaisille?

Ei näytettäviä viestejä