Diakoni ja personal trainer: Omaishoitajien kuntopiirissä taakat valuvat hikenä keveämmiksi

Idea diakoni ja personal trainer Mariela Salmisen ohjaamasta omaishoitajien kuntoiluryhmästä syntyi Tikkurilan seurakunnan virkistyspäivässä. Liikunta antaa sekä psyykkistä että fyysistä voimaa omaishoitajien rankkaan arkeen.

Maria Jukka, 68, on yksi noin viidestätoista omaishoitajasta, jotka ovat saapuneet torstaina aamupäivällä vantaalaisen kuntosalin peilisaliin ja vaihtaneet verkkarit tai jumppatrikoot ylle. Hän toimii kolmatta vuotta puolisonsa Laurin omaishoitajana.

On alkamassa diakoni ja personal trainer Mariela Salmisen vetämä kuntopiiri. Kyse ei ole mistään kevyestä tuolijumpasta vaan kunnon lihastreenistä. Porukka kokoaa ympärilleen painoja, pallon ja kahvakuulat. Toimittajalla valuu hiki jo alkulämmittelyn jälkeen.

Vaihtelevan ikäinen joukko naisia ja miehiä tekee innokkaasti liikkeitä, kukin voimiensa mukaan. Taustalla soi rytmikäs musiikki. Salminen kertoo ohjeet mikrofoniin näyttäen samalla esimerkkiä. Ilmapiiri on tehokas mutta kannustava ja vapautunut.

”Tämä on meille ylellisyyttä”

Idea seurakuntayhtymän järjestämästä omaishoitajien kuntoiluryhmästä syntyi Tikkurilan seurakunnan virkistyspäivässä. Omaishoitajat saivat kertoa Mariela Salmiselle, mikä auttaisi heidän arkeaan.

– Kerroimme, miten tärkeää ruumiinkunto meille on. Se vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen jaksamiseen. Mariela vei toivettamme eteenpäin ja sai luvan pitää meille ohjattua jumppaa kymmenen kertaa. Tämä on meille ylellisyyttä, Maria Jukka kertoo.

Sitoutunut porukka on saapunut paikalle uskollisesti, joten Salminen sai neuvoteltua, että ohjattu liikunta jatkuu ainakin koko tämän vuoden.

Maria Jukka on kiitollinen siitä, että seurakunta on huomioinut hyvin omaishoitajat. Koko yhteiskunta hyötyy hänen mukaansa siitä, että omaishoitajat pysyvät mahdollisimman terveinä.

– On mahtavaa saada asiantuntevaa ohjausta ja oppia jumppaamisen ohessa esimerkiksi oikeanlaista nostotekniikkaa. Ennen ja jälkeen jumpan juttelemme paljon. Omaishoitajien sosiaalinen piiri usein kaventuu ja kaipaamme ajatustenvaihtoa muiden vertaisten kanssa, Jukka kertoo.

Aivoinfarkti muutti urheilullisen pariskunnan eläkepäivät lopullisesti

Maria Jukan puolison Laurin vasen puoli halvaantui muutama vuosi sitten massiivisen aivoinfarktin seurauksena ja urheilullisen pariskunnan ajatukset eläkevuosista menivät täydellisesti uusiksi.

– Olemme olleet hyvin itsenäisiä ja yhtäkkiä mies elääkin täysin minun kauttani. Hän on ympäri vuorokauden riippuvainen minusta. Se on rankkaa. Hienoa on se, että tämä kaikki on silti lähentänyt meitä puolisoina. Toisinkin voisi käydä. Meillä tulee ensi jouluna täyteen 50 vuotta aviossa, Jukka kertoo.

Maria Jukka auttaa miestään kaikessa pukemisesta alkaen. Omaishoitajan arkeen kuuluvat myös lukuisat yöheräämiset.

– Olen sopinut Laurin kanssa, että saan liikkua tunnin päivässä. Hiihdän, jumppaan, pelaan tennistä, golfaan ja käyn Marielan kuntopiirissä. Näin saan kurkistuksia normaaliin elämään ja jaksan olla hyvä hoitaja.

Maria Jukka tietää, että omaishoidettavia on kovin monenlaisia. Hän on kiitollinen siitä, että hänen miehensä arvostaa hänen työtään. Vaimon ollessa lomalla mies kestää jopa lievän ikävystymisen hoitopaikassa, koska tietää että vaimolla on hyvä olla ja hän kerää voimia heidän yhteistä arkeaan varten.

– Haluan vastata hänen arvostukseensa hoitamalla häntä rakkaudella.

”Lepo, liikunta ja ravitsemus ovat eräänlainen pyhä kolminaisuus”

Vantaan seurakuntayhtymän diakoniakeskuksessa työskentelevälle diakoni Mariela Salmiselle on aina ollut selvää, että ihminen on kokonaisuus. Ruumis, sielu ja henki ovat erottamattomat. Kolme vuotta sitten hän valmistui myös hyvinvointivalmentajaksi ja personal traineriksi.

– Luennoin seurakunnissa paljon liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille. Sanon aina, että lepo, liikunta ja ravitsemus ovat eräänlainen pyhä kolminaisuus.

– Jokainen ihminen on luotu Kristuksen kuvaksi ja kaikki ovat lähimmäisiämme. Kutsumukseni on tehdä sydämelläni hyvää, auttaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti. Nautin kun näen, että ihmisellä on hyvä olla, Salminen sanoo.

Omaishoitajat tekevät Salmisen mukaan erittäin raskasta ja kunnioitettavaa työtä. Heidän jaksamisensa kannalta on tärkeää, että heillä on lupa ja oikeus myös ihan omiin hetkiin ilman syyllisyyttä.

– Uskon, että ihmisen taakka voi paitsi keventyä puhumalla myös valua pois kehosta hikipisaroiden mukana, Salminen sanoo.

”Tämä todella tukee elämänhallintaa ja selviytymistäni”

Salminen valitsee kuntopiirin liikkeet niin, että kaikki isot lihakset tulee käytyä läpi. Kahvakuulan avulla harjoitellaan oikeanlaista, selkäystävällistä nostamista. Myös tasapainon vahvistaminen ja kehittäminen on tärkeää ja ennaltaehkäisee onnettomuuksia.

Tulevaisuudessa hänen on tarkoitus tutustua ryhmänsä kanssa myös kuntosalivälineisiin sekä puhua terveellisestä ruokavaliosta. Uudet jäsenet ovat jatkuvasti tervetulleita ryhmään.

Omaishoitajien jumpparyhmän perustamisen on mahdollistanut Vantaan seurakuntayhtymän seniorihanke ja sen puheenjohtajan, lääninrovasti Jukka Nevalan myötämielisyys.

Sekä Mariela Salminen että Maria Jukka toivovat, että ryhmä voitaisiin saada osaksi seurakunnan vakituista toimintaa myös hankkeen päätyttyä.

– Tämä todella tukee elämänhallintaa, selviytymistä, jaksamista ja hyvinvointiani. Arjessa helposti unohtaa pitää huolta itsestään. On tärkeää, että ammattilainen muistuttaa asian tärkeydestä säännöllisesti, Maria Jukka sanoo.

Salminen on mielellään valmis jatkamaan ryhmän ohjaamista niin kauan kuin seurakuntayhtymässä vain näytetään sille vihreää valoa. Hänestä on erityisen tärkeää, että seurakunta huomioi omaishoitajat, jotka ovat hiukan altavastaajina yhteiskunnassa ja joilla ei ole mahdollisuutta vapaasti toteuttaa itseään.

”Personal trainer voi olla myös lempeä, auttava ja tukeva”

Mariela Salmisen mukaan liikunta sekä ennaltaehkäisee sairauksia ja onnettomuuksia että parantaa ihmisiä, toimii lääkkeenä. Salminen haaveilee siitä, että saisi mukaan ryhmiin myös monikulttuurisia eläkeläisiä ja omaishoitajia.

Personal trainerien maine kalliina, asiakkaitaan ruoskivina kuntosalipoliiseina on Salmisen mukaan aivan liian kapea-alainen.

– Personal trainer voi olla myös lempeä, auttava ja tukeva henkilökohtainen valmentaja ihmiselle, joka elää haastavassa elämäntilanteessa.

Salminen kannustaa muita seurakuntia ja yhtymiä eri puolilla Suomea kokeilemaan vastaavia ryhmiä. Liikunnan voi ottaa osaksi myös muun tyyppisiä ryhmätapaamisia.

– Ottakaa vain rohkeasti yhteyttä minuun, annan mielelläni vinkkejä.

Kuvat: Jukka Granström. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHeponiemen sulkemisesta suuri suru – ”Sain siellä näinä vuosina enemmän kuin toivoin ja halusin”
Seuraava artikkeliPappisliiton puheenjohtaja nousemassa eduskuntaan – saattaa hakea heti vapautusta edustajantoimesta

Ei näytettäviä viestejä