Diakoniatyöntekijät hallitusohjelman vaikutuksista: ”Toimeentuloasiakkaiden määrä kasvaa, mielenterveysongelmat lisääntyvät”

Diakoniatyöntekijöille tehtyyn kyselyyn vastanneista 97 prosenttia on huolissaan haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tulevaisuudesta. Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta -yksikön tekemä kysely selvitti diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä hallitusohjelman vaikutuksista.

Ruokajakelua Espoonlahden kirkolla 2020. Kuva: Jukka Granström

Diakoniatyöntekijöille tehtyyn kyselyyn vastanneista 97 prosenttia on huolissaan haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tulevaisuudesta. Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta -yksikön tekemä kysely selvitti diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä hallitusohjelman vaikutuksista.

Kysely toteutettiin loppuvuodesta Teams-ryhmässä, johon kuuluu noin 1000 diakoniatyöntekijää. Vastanneita oli yhteensä 112.

Kysymykseen siitä miten arvelet hallituksen suunnittelemien toimien vaikuttavan yli 90 prosenttia vastanneista arvioi eriarvoisuuden, toimeentuloasiakkaiden sekä mielenterveysongelmien lisääntyvän Suomessa.

Vapaamuotoisissa vastauksissa todettiin muun muassa lapsiperheiden köyhtymisen vaarantavan lasten terveyttä, hyvinvointia ja lisäävän koulupudokkuutta. Lisäksi opiskelijoiden tilanteen arvioitiin kiristyvän entisestään.

Vastauksissa todettiin yhteiskunnan polarisoitumisen jatkuvan, rikkaiden ja köyhien elävän Suomessa eri todellisuuksissa. Vastauksissa toivottiin myös, että hallitusohjelman myötä tulee ”niitä uusia työpaikkoja.”

Terveisinä maan hallitukselle sanottiin muun muassa ettei pitäisi vähätellä esimerkiksi 50 tai 100 euron laskua. Vastaaja muistutti siitä, että siinä vaiheessa kun tilille ei napsahda kansanedustajan tai ministerin palkkaa, rahalla on oikeasti merkitystä. ”Kun tilille jää pakollisten laskujen ja maksujen jälkeen 100 euroa tai 200 euroa, jolla pitäisi elää, ei siinä enää mitään säästetä. Älkääkä koskaan käyttäkö sanaa vain, kun hyvätuloisina puhutte jostakin rahasummasta.”

Hallituksen edustajia myös toivottiin tervetulleiksi diakoniaan ruokajonoihin näkemään todellisuutta.

Diakoniatyöntekijöiltä kysyttiin myös konkreettisia ehdotuksia kirkon piispoille ja kirkkoherroille. Kirkon johdolta toivottiin muun muassa sitä, että he ottaisivat todella selvää siitä mitä diakoniatyössä on nähtävillä: ”Tavallinen ruohonjuurikansa on kaukana kirkollisesta johdosta. Toivon, että piispat kuuntelisivat mitä diakoniatyöntekijät ovat kuulleet ja nähneet ja veisivät sitä viestiä eteenpäin maan johdolle.”

Eräs kyselyyn vastanneista teki konkreettisen esityksen. Hän toivoisi hiippakuntansa piispan keräävän eri alueiden diakoniatyöntekijöistä koostuvan ”iskuryhmän”, jonka kanssa voisi yhdessä miettiä näitä asioita.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKouvolan kirkkoherrojen nimissä tekaistuilta sähköpostitileiltä huijausviestejä
Seuraava artikkeliIhmeellistä elämää ja Jumalan vihaa – Kotimaan elokuvavinkit välipäiville

Ei näytettäviä viestejä