Pohjoismainen säätiö aikoo rakentaa sotatraumoihin erikoistuneen lastensairaalan Ukrainaan. Suomesta säätiössä ovat mukana Diakonissalaitos sekä peliyhtiö Supercellin perustajien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan säätiöt.
Yritysjohtaja Anne Bernerin alulle panemaa hanketta rahoittavat alkuvaiheessa eurooppalaiset säätiöt ja yksityinen sektori. Berner tunnetaan myös Suomeen rakennetun Uuden Lastensairaalan ajurina.
Ukrainan terveydenhuolto on täysin ylikuormittunut, eivätkä paikalliset viranomaiset pysty tukemaan lapsia ja perheitä riittävästi. Moni mielenterveyspalvelu on maksullinen, eikä kaikilla ole niihin varaa. Paikalliset lääkärit ja hoitajat tarvitsevat myös lisäkoulutusta sotatraumojen hoitoon. Ukrainalaislasten tarpeet voidaan jakaa neljään ryhmään: terveydenhuoltoon, mielenterveysapuun, tartuntatautien leviämisen estämiseen sekä turvallisuuteen ja sodan vaikutuksiin liittyvään koulutukseen.
Kokonaisten sukupolvien tulevaisuus on vaarassa Ukrainassa, jos sodan aiheuttamia traumoja ei hoideta ajoissa ja oikein. Tällä hetkellä yli 1,5 miljoonaa ukrainalaislasta on vaarassa sairastua mielenterveyden häiriöihin, ja joka kolmannella lapsella on jo nyt traumaperäisen stressihäiriön oireita.
JOTTA APUA saadaan Ukrainaan välittömästi, sairaala avataan ensin digitaalisena. Tarkoituksena on tarjota ammattimaisia mielenterveyspalveluita kaikille ukrainalaisille lapsille ja perheille verkossa. Digitaalisuus mahdollistaa uusien teknologioiden kuten virtuaalitodellisuuden hyödyntämisen sotatraumojen hoidossa.
Säätiön tavoitteena on käynnistää digisairaalan toiminta mahdollisimman pikaisesti.
Myöhemmin hanke laajenee fyysiseksi. Ukrainaan rakennetaan sairaala, jossa tehdään myöhemmin myös traumatutkimusta. Tarkoituksena on tuottaa koko Euroopalle ja myös muulle maailmalle tutkimustietoa sodan henkisistä ja fyysisistä vaikutuksista ja siitä, miten niitä voidaan hoitaa.
Sekä digitaalista että fyysistä sairaalaa suunnittelee joukko lääkäreitä, tutkijoita, mielenterveystyön ammattilaisia ja vapaaehtoisia, jotka työskentelevät tiiviisti yhdessä Ukrainan paikallisen terveydenhuollon kanssa.
Uuden säätiön perustajia ovat suomalaisten tahojen lisäksi Ruotsista Medicover-säätiö, Norjasta Andresenin teollisuussuvun sijoitusyhtiö Ferd ja Tanskasta Lundbeck-säätiö sekä IT-yhtiö Netcompany. Hankkeen käytännön toteutus on uuden säätiön hallituksella. Kaikki perustajat lahjoittavat säätiölle alkupääomaa 150 000 euroa eli yhteensä 900 000 euroa. Myös Suomen Veteraaniliitot on osoittanut tukensa projektille.
Säätiön tavoitteena on kerätä hanketta varten 150 miljoonaa euroa rahoitusta lisää yksityisen sektorin ja julkishallinnon toimijoilta.
Ilmoita asiavirheestä