Donald Trump jakaa USA:n evankelikaaleja

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Donald Trump jakaa voimakkaasti evankelikaalien mielipiteitä. Osa nimekkäistä konservatiivisista johtohahmoista on asettunut kannattamaan häntä.

Esimerkiksi Dallasin megakirkon baptistipastori Robert Jeffress ylisti vuolaasti Trumpia tällä viikolla Iowan vaalikampanjan tilaisuudessa. Myös Franklin Graham on ilmoittanut olevansa samaa mieltä Trumpin maahanmuuttovastaisista lausunnoista.

Presbyteerikirkkoon kuuluvan Trumpin kannatus on nousussa aktiivikristittyjen keskuudessa. NBC News -tv-kanavan tekemän mielipidemittauksen mukaan 37 prosenttia valkoisista evankelikaali-republikaaneista kannatti Trumpin presidenttiehdokkuutta, kertoo Christianity Today. Texasin senaattoria Ted Cruzia kannatti enää 20 prosenttia, kun kannatus oli vielä viikko sitten 29 prosenttia.

Ted Cruz saa voimakasta vetoapua isältään Rafael Bienvenido Cruzilta, joka on pappi ja kiertävä saarnaaja. Kuubalaissyntyinen isä-Cruz oli alun perin katolilainen, mutta on kääntynyt evankeliseen uskoon.

Johtajalta odotetaan korkeaa moraalia

Nousevista kannatusluvuista huolimatta suuri osa evankelikaaleista ei halua nähdä kärjekkäitä heittoja suoltavaa Trumpia republikaanipuolueen presidenttiehdokkaana. He eivät voi hyväksyä ehdokasta, jonka mielestä terroristien perheet pitäisi ampua ja kaikilta muslimeilta pitäisi estää pääsy Amerikkaan. Monille evankelikaaleille oli liikaa myös Trumpin väite, että vaikka hän itse ampuisi kadulla jonkun ihmisen, hänen faninsa tukisivat häntä silti.

Christianity Todayn toimituspäällikkö Mark Galli nostaa kolumnissaan yhden varteenotettavan evankelikaalin, joka osaa vastata Trumpin retoriikkaan. Hänen mukaansa teologi Russell Moore on johdonmukaisesti esittänyt, että Trump on kristillisen mittapuun mukaan moraaliton. Trump omistaa striptease-klubeja ja on kehuskellut naisseikkailuillaan, Mooren mukaan johtajan moraalinen käytös vaikuttaa hänen johtamiseensa. Sen vuoksi yhdenkään kristityn ei pitäisi kannattaa ehdokasta, joka käyttäytyy kuten Trump.

Galli pohtii kolumnissaan, tuleeko Trumpin kannattamisesta tai vastustamisesta uusi jakolinja evankelikaalien välille. Hän muistuttaa, että politiikka on jakanut joukkoja ennenkin, muun muassa silloin kun Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmaksi evankelikaalijohtajaksi kutsuttu James Dobson tuki George W.Bushia presidentiksi.

”Silloin kristillisen oikeaoppisuuden kirkas linja kulki demokraattien ja republikaanien välillä. Jotkut kristityt jopa asettivat kyseenalaiseksi toisen puolueen kannattajien uskon”, Galli huomauttaa.

Lue myös:

Pentikäinen: Trumpilla realistinen mahdollisuus presidenttiehdokkaaksi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaavi pyysi anteeksi ei-katolilaisilta
Seuraava artikkeliParta avuksi muslimien kohtaamiseen?

Ei näytettäviä viestejä