Droppi Veripalvelun veljekset kertovat mitä on verensyntiopin taustalla

Verestä voi mitata ihmisen syntisyyttä. Muun muassa tällaiseen väitteeseen perustaa toimintaansa Suomessa toimiva Droppi Veripalvelu Oy. Mitä on toiminnassa mukana olevien veljesten Vapa ajattelun taustalla?

Marko Vapa oikoo asiaa heti. Hän kertoo, ettei Droppi Veripalvelu vastaa lainkaan laajaa julkisuutta saaneesta mittarista, jolla väitetään voivan mitata ihmisten syntisyyttä.

Syntimittari-toiminta on Marko Vapan veljen Mikko Vapan yrityksen tai Mikkoskopia-toiminimen toimintaa. Mikko Vapa on puolestaan osakas Droppi Veripalvelussa.

Koska Syntimittari ei ole Droppi Veripalvelu Oy:n toimintaa, Marko Vapa katsoo turhaksi puheet siitä, että Lapin Ely-keskus alkaisi periä Dropilta tukirahoja takaisin. Ely-keskus on alkanut harkita tukia uudestaan kuultuaan syntimittarista.

– Jos antaisimme meidän tekniikkamme käyttöön verenpuhtauden käsittävään deittipalveluun, eihän siinä ole järkeä, että meiltä alettaisiin rahaa periä, vaan se olisi niiden firmojen vika, jotka alkaisivat käyttää väärin palvelua. Ely-keskus ei ole myöntänyt Mikkoskopialle rahaa eikä se ole koskaan saanut mitään julkisia tukea, Marko Vapa toteaa ja puolustaa veljeään.

Hän uskoo veljensä tavoin ajatukseen siitä, että verestä voi mitata syntisyyttä.

– Vaikka teologithan eivät sitä allekirjoita, että synnillä voisi olla biologinen vaste veressä, Marko Vapa sanoo.

Hän katsoo, että kun synti erääntyy tai realisoituu tai täyttyy, silloin kuivaveri muuttuu valkoiseksi ja ihmiset päätyvät sairaalaan. Näin ollen hän lukee sairauden synnin seuraukseksi.

– Vakavasti sairailla veri kuivaa valkoiseksi, verenpuhtaudet ovat heillä alle 60-70 prosenttia. Tupakoitsijoilla ja alkoholinjuojilla ei ole puhdas veri, heidät yleisesti tunnistetaan syntisiksi, Marko Vapa väittää.

Mikko ja Marko Vapa kertovat olevansa luterilaisen kirkon jäseniä. Ainakaan luterilaisessa kirkossa ei verensyntisyysoppeja kuitenkaan opeteta – tuskin juuri muuallakaan. Mistä he ovat ajatuksensa saaneet?

– Kun aloin tehdä verikuvaamista, siinä kävi sillä tavalla, että useampi ihminen sanoi, että minun pitää käyttää Raamattua työssä ja tuntea mitä Raamattu sanoo työstä, koska siellä on paljon vereen ja ravitsemukseen viittauksia. On monen eri uskonnollisen ryhmittymän edustajaa, joiden kanssa olen aiheesta keskustellut. Helluntaiseurakuntalainen oli ensimmäinen, joka asiasta minulle kommentoi, olen myös jutellut Jehovan todistajien kanssa ja tunnen myös mormonikirkon edustajia, jotka ovat samoilla linjoilla, Mikko Vapa kertoo.

Vapan mukaan hänen ajattelunsa taustalla on Vanhan testamentin Jesajan kirjan luvussa 1 jakeessa 18 olevat sanat: Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.


Kirkko ja kaupunki
-lehdessä uskontotieteen dosentti Ilkka Pyysiäinen luokitteli syntisyyden mittaamisen verestä hölynpölyksi ja
Yle uutisissa
puolestaan ylilääkäri Martti Larikka vertasi koko kuivaverianalyysiä uudenvuoden tinoista ennustamiseen.

– Minun mielestä pitäisi nyt käydä teologinen keskustelu aiheesta, mitä se tarkalleen ottaen menee ja voiko syntimittari kertoa syntisyydestä. Sehän on niin, että jos sanotaan vaan, että se on humpuukia, niin se ei oikein ole vielä keskustelua, Mikko Vapa toteaa.

(Kuvan lähde: Wikipedia/Drs. Noguchi, Rodgers, and Schechter of NIDDK)

Lue myös: IS: Syntimittaripalvelu saattaa menettää tukensa

K&K: Kuivaveripalvelu väittää paljastavansa veren syntisyyden

Keksintösäätiö kiistää rahoittaneensa syntimittaria

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKotimaa Pro: Pappi innostui Rosa Meriläisen vapaata seksuaalisuutta käsittelevästä kolumnista
Seuraava artikkeliVästäräkki – elämän opettaja

Ei näytettäviä viestejä