Raamattuopettaja Eero Junkkaala arvostelee kovin sanoin pappi Kai Sadinmaata harhaoppisuudesta. Junkkaala sanoo, että Sadinmaa tulkitsee vanhurskauttamisoppia, kolminaisuutta ja ehtoollista klassisen kristinuskon vastaisesti.
Junkkala on viidennen herätysliikkeen pitkäaikainen vaikuttaja, joka on työskennellyt muun muassa Suomen Raamattuopistossa ja Suomen Lähetysseurassa. Kai Sadinmaa on tunnettu ”radikaalipappina”, joka korostaa Jeesuksen poliittista toimintaa. Sadinmaa on toistuvasti arvostellut kirkkoa julkisesti. Hän ei tällä hetkellä työskentele missään seurakunnassa.
Junkkaala käsitteli Sadinmaan uskontulkintoja blogikirjoituksessaan, joka julkaistiin Seurakuntalainen-sivustolla maanantaina. Junkkaala kirjoitti menneensä kuuntelemaan luentoa aiheesta ”Luther ja vanhurskauttamisoppi”. Hän ei kirjoituksessaan kerro, missä ja milloin luento pidettiin ja kuka sen piti.
Junkkaala myöntää Kotimaa24:lle, että hänen kirjoituksensa koskee pappi Kai Sadinmaan luentoa. Sadinmaa puhui aiheesta Pitäjänmäen kirkossa Helsingissä viime viikon tiistaina. Puhe oli osa luentosarjaa reformaattori Martti Lutherista.
Junkkaala sanoo avanneensa suunsa myös Pitäjänmäen kirkossa siinä vaiheessa, kun yleisöllä oli mahdollisuus kommentoida luentoa.
– Olin kuohuksissani ja sanoin, että minulla olisi hirveästi kommentoitavaa. Totesin siinä sitten vain, että kuulin tässä jotain muuta kuin kristinuskoa.
Pitäjänmäen kirkko on Eero Junkkaalan kotikirkko, jossa hän sanoo käyvänsä messussa joka sunnuntai.
– Olen kuullut Sadinmaan radiohartauksia ja minulla oli ennakkoasenne, että sieltä voi tulla mitä sattuu. Luennon kuluessa odotin, kääntyykö painotus. Mutta ei, kolminaisuusopin kehittely meni täysin uusiksi eikä Luther ollut yhtään sellainen uskonpuhdistaja, jollaisena olemme hänet 500 vuotta tunteneet.
Junkkaala ei aio kannella kapituliin
Eero Junkkaalaa on viime vuosina useaan otteeseen pidetty kirkon sillanrakentajana. Blogissaan hän sanoo todenneensa, että kaikkia eri tavoin ajattelevia ei pidä heti luokitella harhaoppisiksi. Junkkaalan mukaan häntä on tästä syystä arvosteltu liian avarakatseiseksi.
Sadinmaan luentoon hän halusi reagoida. Tämä johtuu siitä, että Junkkaalan mukaan Sadinmaa ylitti harhaoppisuuden rajat kirkkaasti.
”Harhaoppia on se, jos kirkossa julistamme sellaista, mikä selvästi poikkeaa uskomme perusteista, missä Jeesuksen sovitus turhennetaan ja yksin armosta saatava pelastus muutetaan joksikin muuksi”, Junkkaala kirjoittaa blogissaan.
Sadinmaa hukkasi luennolla kristinuskon ydinsanoman, Junkkaala sanoo. Hän toteaa, että Sadinmaan mukaan Raamatun sanoma haastaa yhteiskunnan rakenteiden arvostelemiseen, ei yksilön pelastumiseen.
”Puhujan mielestä hän [Luther] oli ymmärtänyt Paavalin täysin väärin kuvitellessaan, että Paavalin vanhurskauttamisoppi tarkoittaa yksilön pelastumista. Jo Augustinus oli luennoitsijan mukaan tehnyt saman virheen ja sen hedelmiä me nautimme nyt luterilaisessa kirkossamme. Niinpä kirkosta on tullut pelkkä olemassa olevien valtarakenteiden pönkittäjä ja tarvitsisimme uskonpuhdistuksen, jossa pääsemme Lutherin haitallisista vaikutuksista eroon.”
Junkkaala kirjoittaa, että ilman yksin armosta saatavaa pelastusta kristinuskosta ei jää mitään jäljelle.
Hänen mukaansa Sadinmaa ehdottaa myös kolminaisuusoppia muutettavaksi, koska Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kaavio korostaa liikaa valtarakenteita. ”Ehtoollinen merkitsi hänelle sellaisen pyhyyden tiivistelmää, jota näemme kaikkialla ympärillämme”, Junkkaala kirjoittaa.
Kotimaa24:lle Junkkaala sanoo, että ei aio kannella Sadinmaasta tuomiokapituliin.
– Sellainen ei kiinnosta yhtään.
Junkkaala lisää, että omasta mielestään Sadinmaa toki edustaa kristinuskoa.
– Hän kuitenkin edustaa sellaista kristinuskon tulkintaa, johon en voi yhtyä.
”Herranjumala, olenko mä harhaoppinen?”
Kai Sadinmaa vastaa kritiikkiin toteamalla, että harhaoppiseksi väittäminen hätkäyttää häntä.
– Onhan se voimakas sana. Herranjumala, olenko mä harhaoppinen? En koe olevani. Se on kova syytös toista kristittyä kohtaan. Toisaalta se on sulka hattuun, kun dogmikirkon edustajat julistavat harhaoppiseksi. Jos Eero Junkkaalan kaltainen kristitty ei reagoisi näin, luento olisi epäonnistunut.
Sadinmaan mielestä harhaoppia on pikemminkin se, että opista tai metaforista tehdään Jumala. Se on hänen mukaansa pitkälti koko klassisen teologian synti.
Sadinmaa kiistää, että hänen luentonsa tavoite oli provosoiminen.
– Tavoitteeni oli tuoda vanhurskauttamisopista julki uusia ajatuksia. Ajattelin, että ihmiset, jotka tulevat kuuntelemaan, ovat valmiita siihen. Kieltämättä yllätyin, kun näin Junkkaalan kirkossa. Ahaa, hänkin on täällä, mietin.
Sadinmaa ei ole julkaissut luentoaan verkossa. Hän sanoo Junkkaalan tulkinneen häntä oikein mutta yksipuolisesti.
– En ole missään tapauksessa heittänyt armoa roskakoriin. Kuvasin sitä tilannetta, jossa Luther eli. Hänen tulkintansa vanhurskauttamisesta on kyllä mielestäni kaventanut vanhurskauttamisopin tulkintaa. Halusin kertoa, miten näen opin sosiaalisen ulottuvuuden. Uskonnon perusmetaforista luopuminen ei tee tyhjäksi sitä, mitä Jeesus edustaa.
Kuvassa Eero Junkkaala (vas.) ja Kai Sadinmaa. Kuvat: Esko Jämsä ja Olli Seppälä.
Lue myös:
Eero Junkkaala blogissaan: ”Uskon vakavasti ottavat kristityt, älkää lähtekö kirkosta”
Arvio: Paimen, jolta katosi lammaslauma
Kai Sadinmaa pohtii oman ”seurakunnan” perustamista
Ilmoita asiavirheestä