Ehdotus: Maksuja harkittava – kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamisten määrä kasvaa

hautausmaa_risti420

Porvoon hiippakuntavaltuusto on tehnyt kirkolliskokoukselle esityksen, jonka mukaan kysymys maksujen keräämisestä kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamisesta selvitetään ja tutkitaan.

Hiippakuntavaltuusto on päättänyt esittää asiaa tuomiokapitulin esityksen mukaisesti. Alkuperäisen aloitteen on tehnyt Porvoon hiippakuntavaltuuston jäsen, kirkkoherra Torsten Sandell.

Sandellin aloitteesta ja tuomiokapitulin valmistelusta käy ilmi, että kyseessä on arka asia kirkolle. ”Maksulliset hautaan siunaamiset herättäisivät tietenkin suuren yleisön huomion. On vaikea sanoa, mikä tällaisen muutoksen vaikutus olisi kirkon jäsenmäärään. Siksi olisi paikallaan arvioida asian vaikutuksia ennen päätöksentekoa”, Sandell kirjoittaa.

Tuomiokapituli muistuttaa, että hautaan siunaaminen on tärkein yksittäinen kirkkoon kuulumisen syy hyvin monelle. Kapituli pitää kuitenkin perusteltuna selvittää asiaa. Se huomauttaa seurakuntien kokevan epäoikeudenmukaisena sen, ettei kirkon jäsenyydellä ole asiassa taloudellista merkitystä. ”On jopa esitetty, että nykyinen käytäntö pikemminkin nopeuttaa jäsenkatoa, koska nykytilanteessa ei ole mitään eroa sillä, kuuluuko kirkkoon vai ei”, kapituli huomauttaa. Sandell puolestaan kertoo omaisten yllättyneen kuulleessaan kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamisen olevan ilmaista. ”Ihmiset yleensä olettavat saavansa vain palvelua, josta ovat maksaneet.”

Myös maksun vapaaehtoisuutta ehdotetaan pohdittavaksi

Sandell esittää aloitteensa tueksi tilastotietoa. Sen mukaan vuonna 2010 toimitettiin liki 5 000 muun kuin luterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäsenen hautaan siunaaminen näiden kirkkojen hautaan siunaamiskaavan mukaan. Vuonna 2006 siunattiin hautaan vain noin 3 250 kirkkoon kuulumatonta. Vuonna 2010 kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamiset olivat 10 prosenttia kaikista vuoden aikana toteutetuista hautaan siunaamisista. Noin 1 500 henkeä haudattiin ilman kirkollisia rituaaleja.

Yhtä lailla on havaittu, että kirkkoon kuulumattomista yhä suureneva prosenttiosuus siunataan vuosittain hautaan. Vastaavasti hautausten lukumäärä ilman kirkollisia rituaaleja pienenee.

Sandell päättelee, että myös kirkkoon kuulumattomat arvostavat seurakuntien tapaa järjestää tilaisuuksia, joissa läheiset voivat hyvästellä rakkaimpansa.

Seurakunnat huolehtivat hautaan siunaamisesta ilmaiseksi. Sandell arvelee, että tämä on lisännyt siunaamisen suosiota, koska esimerkiksi vapaa-ajattelijoilla vastaavat toimitukset ovat maksullisia. Vaikka olisi inhimillistä olla rasittamatta omaisia lisäkustannuksilla ja vaikka kirkkoon kuulumaton on voinut pitkään olla kirkon jäsen, Sandell kysyy siitä huolimatta, onko oikein, että kirkon jäsenet maksavat kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamiset kirkollisveroistaan.

Hän laskee, että hautaan siunaamisesta syntyy henkilöä kohden seurakunnalle noin 250 euron kustannukset. Tämä tekisi 1 250 000 euroa 5 000 kirkkoon kuulumatonta kohden, ja jos kirkosta eroamiset lisääntyvät, summa todennäköisesti kasvaa.

Sandellin mukaan hautaan siunaamisen osalta on kolme vaihtoehtoa. Jatkaa kirkkoon kuulumattomien hautausta ilmaiseksi, periä todelliset kustannukset tai siirtyä vapaaehtoiseen maksuun. Sandellin aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous laatisi ja ottaisi käyttöön säännöt maksullisesta hautaan siunaamisesta luterilaiseen kirkkoon kuulumattomien kohdalla. Lisäksi olisi selvitettävä vapaaehtoisen maksun käyttöönotto ja arvioita maksullisen hautaan siunaamisen käyttöönoton vaikutukset.

Hautaan siunaamisesta aiheutuviin kustannuksiin ei pidä sekoittaa hautasijan, hautaan laskemisen tai haudan hoidon kustannuksia. Jokainen kunnan asukas maksaa lain mukaan saman hinnan hautasijasta riippumatta kirkon jäsenyydestä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNaisten pappeus jakaa edelleen Australian anglikaanikirkkoa
Seuraava artikkeliJussi K. Niemelä: Kansalaisten oikeuskäsitys parempi kuin oikeusministerin

Ei näytettäviä viestejä