-lehti seuraa laajassa jutussaan ehtoollisviinin matkaa Espanjan Malagassa kasvavasta viinirypäleestä Seinäjoella Lakeuden Ristin kirkon pikariin.
Kirkko hyväksyy ehtoollisviiniksi vain rypäleistä valmistettua viiniä, eikä viinirypäle tunnetusti kasva Suomessa. Espanjasta lähtee joka vuosi rekkalastilla Suomeen noin 10 000 pullollista monelle suomalaiselle tuttua Merimieskirkon maahantuomaa Kirkkoviiniä.
Jeesuksen esimerkin mukainen rypäleviini oli sen ajan Israelissa ainoa tunnettu viinin muoto, ja Välimeren maissa se on edelleenkin arkinen ruokajuoma. Jotkut ovatkin toivoneet, että ehtoollisella voitaisiin siirtyä suomalaiselle kulttuurille ominaisempaan marjaviiniin tai jopa täysin alkoholittomiin marjamehuihin.
Piispainkokouksessa ehdotukset ovat kuitenkin kaatuneet ekumeenisiin perusteluihin. Roomalaiskatolisessa ja ortodoksisessa kirkossa ehtoollisviiniksi hyväksytään ainoastaan rypäleistä tehty alkoholipitoinen viini. Mahdollisia ekumeenisia ongelmia ei piispainkokouksen pöytäkirjoissa eritellä.
Lue laaja juttu ehtoollisviinistä 29.8. ilmestyneestä Kotimaasta
Lue Teiskossa tarjotaan suomalaista ehtoollisviiniä
Ilmoita asiavirheestä