Yle kertoi tänään ruotsalaisen tutkimusjärjestö Swedwatchin raportista, jonka mukaan erityisesti Chilen, Etelä-Afrikan ja Argentiinan viinitiloilla poljetaan työntekijöiden ihmisoikeuksia. Luterilaisten seurakuntien yleisin ehtoollisviini, Merimieskirkon Kirkkoviini, tuotetaan Etelä-Espanjassa Andalusian alueella. Sielläkään työolot eivät ole aina sopimusten mukaisia.
Ehtoollisviinin valinnasta päätetään seurakunnissa. Jumalanpalvelusopas kertoo, että viini voi olla puna- tai valkoviiniä, mutta sen tulee olla tehty rypäleistä, eli esimerkiksi kotimainen marjaviini ei kelpaa. Muuten Kirkkohallitus ei ole ohjeistanut seurakuntia viinin valinnassa.
Arviolta kaksi kolmesta luterilaisesta seurakunnasta käyttää Merimieskirkon Kirkkoviiniä. Loput tilaavat viinin Valamosta tai Alkon kautta. Poikkeuksiakin on: tamperelainen Teiskon seurakunta tarjoaa Teiskon viinin tuottamaa lähiviiniä.
Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans kertoo, että Euroopan sisältä tulevien viinien osalta kuluttaja voi periaatteessa luottaa siihen, että työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan. Perusolettamus on, että EU-maissa valtio varmistaa työntekijöiden oikeudet.
Laiminlyöntejäkin kuitenkin tapahtuu, erityisesti Etelä-Euroopassa.
– Siellä on paljon Euroopan ulkopuolelta tulleita työtekijöitä, eivätkä työolot ole aina parhaalla tolalla, Staffans sanoo.
– Paperittomien työntekijöiden on vaikea vaatia oikeuksiaan. Se, että saisi kunnon työsopimuksen ja palkan ja voisi liittyä liittoon ilman asianmukaisia papereita, se ei kovin helposti onnistu.
Staffansin mukaan Espanjassa työolot vaihtelevat tilakohtaisesti.
Merimieskirkon johtava satamakuraattori Heikki Huttunen kertoi Kotimaa-lehdessä viime elokuussa, ettei 1990-luvun lopussa tunnettu Reilun kaupan tuotteita eikä Kirkkoviinin valinnassa koettu tarpeelliseksi pohtia ympäristöarvoja.
Swedwatchin raportissa tarkastelluissa Chilessä, Etelä-Afrikassa ja Argentiinassa viinitilojen työntekijöitä sorretaan järjestelmällisesti. Raportin mukaan työntekijöiden asumisolosuhteet ovat puutteelliset, palkka ei riitä elämiseen, ammattiyhdistyksiin kuulumista ei sallita ja naisia ja siirtotyöläisiä syrjitään.
Lähes puolet Alkon kautta myydyistä viineistä tulee Chilestä, Etelä-Afrikasta tai Argentiinasta. Eettisten viinien kulutus on alle prosentin kokonaismyynnistä.
Ihmisoikeusloukkauksista huolimatta Lotta Staffans ei kannusta huolestunutta kuluttajaa boikottiin.
– Näissäkin maissa sadattuhannet ihmiset ovat riippuvaisia viinintuotannosta.
– Ennemmin kannattaa viestiä Alkon suuntaan. Yksittäisen viinin eettisyyden arvioiminen on kuluttajalle vaikeaa. Alkon pitäisi hoitaa koko paketti kuntoon, että kuluttajan ei tarvitsisi miettiä sitä.
Kirkkohallituksen yhteiskunnallisten kysymysten asiantuntijan Ilkka Sipiläisen mielestä eettiset kysymykset kannattaa ottaa seurakunnissa huomioon viiniä valittaessa.
– En halua tuomita viiniä, vaikka se ei olisi kaikkein eettisintä, mutta kyllä sitä kannattaa miettiä, Sipiläinen sanoo.
– Ehtoollisviiniä käytetään kristinuskon pyhimmässä riitissä, jossa Jumala on läsnä viinissä ja leivässä. Jos paljastuisi, että viini tuotetaan epäeettisesti, niin eihän se ole ehtoollisen arvon mukaista.
Ilmoita asiavirheestä