Ohjeen ovat allekirjoittaneet hiippakunnan jumalanpalveluselämän hiippakuntasihteeri Mika Mäntyranta ja pappisasessori sekä jumalanpalvelus- ja musiikkitoimikunnan puheenjohtaja Pertti Ruotsalo. Ruotsalo kertoo Kotimaa24:lle, että kirjeen lähettämisestä on keskusteltu piispojen kanssa.
– Piispat ja vähän muutkin ovat huomanneet, että hiippakunnan kirkoissa piispoja muistetaan hyvinkin vaihtelevilla eikä välttämättä aina niin onnistuneilla tavoilla. Hiippakunnissa on toisin kuin muualla kaksi piispaa ja papit eivät aina oikein tiedä, miten pitäisi rukoilla.
Kommentillaan Ruotsalo viittaa ennen muuta siihen, että joskus esirukouksessa jätetään mainitsematta toisen piispan nimi kokonaan, jos hän ei hiippakunnan työnjaossa kaitse kyseistä seurakuntaa. Molempien piispojen nimi pitäisi kuitenkin mainita, koska he ovat kummatkin hiippakuntansa piispoja.
– Jumalanpalvelustoimikunta ja myös piispat itse pitävät oikeana, että on kaksi täysivaltaista ja tasaveroista piispaa, Ruotsalo sanoo.
Piispainkokouksen pääsihteerin Jari Jolkkosen mukaan piispoilla tai piispainkokouksella ei ole ohjeita siitä, miten piispoja pitäisi esirukouksessa puhutella. Kun Jolkkonen itse oli töissä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa, hän kertoo tottuneensa siihen että sanottiin piispa ja tämän jälkeen hänen etunimensä eli piispa Eero. Hänestä tapa oli korrekti. Eero-piispa olisi kuulostanut vähän lapsenomaiselta ja piispa Eero Huovinen taas muodolliselta.
– Periaatehan on, että seurakunnissa noudatetaan oman tuomiokapitulin antamia ohjeita. Jos sellaisia ei ole, hyvällä maullakin pärjää. Ei tässä nyt kenenkään harhaoppikanteluja tarvitse pelätä, Jolkkonen sanoo.
Jolkkonen pitää tärkeänä sitä, että seurakunnissa rukoillaan oman piispan puolesta. Hän muistuttaa, että piispan puolesta rukoileminen tarkoittaa myös kirkon yhteyden puolesta rukoilemista ja asialla on siten myös syvä hengellinen merkitys.
(Ylemmässä kuvassa Kari Mäkinen ja alemmassa Kaarlo Kalliala)
Näin arkkihiippakunnassa ohjeistetaan:
Arkkipiispan ja arkkihiippakunnan piispan muistaminen esirukouksessa
Arkkihiippakunnan jumalanpalvelus- ja musiikkitoimikunta pitää tärkeänä, että arkkipiispaa ja arkkihiippakunnan piispaa muistetaan säännöllisesti jumalanpalvelusten esirukouksissa. Rukouksessa tulisi ottaa huomioon seuraavat näkökohdat:
* esirukouksessa mainitaan aina molemmat piispat
* piispojen muistaminen voi tapahtua kolmella tavalla: a) mainitsemalla yhteisesti ”hiippakuntamme piispat”, b) mainitsemalla erikseen ”arkkipiispa” ja ”arkkihiippakunnan piispa”, tai c) mainiten nimeltä ”arkkipiispa Kari Mäkinen” ja ”piispa Kaarlo Kalliala”
* jos käytetään nimiä, tulee mainita sekä etu- että sukunimi (ei pelkästään etunimeä)
* jos ei käytetä edellä olevaa vaihtoehtoa a (”hiippakuntamme piispat”), mainitaan rukouksessa ensin oman kaitsenta-alueen piispa.
Ilmoita asiavirheestä