Markuksen evankeliumi on Uuden testamentin neljästä evankeliumista lyhin ja ajallisesti vanhin.
Siitä tuli 1990-luvulla ehkä hieman yllättäen teatterissa suosittu monologi. Näyttelijä Kari Hakalan ja ohjaaja Paavo Liskin Tampereen teatterin nimiin tekemä esitys Markuksen evankeliumi veti vuosina 1998–1999 täysiä katsomoita kiertue-esityksenä ympäri Suomen.
Markuksen evankeliumin näki Hakalan esittämänä kolmetuntisena versiona 36 000 katsojaa. Hakala ehti esittää monologin 71 kertaa ennen kuin esitykset oli lopetettava. Näyttelijä paloi hurjan esitystahdin seurauksena loppuun. Palautumiselle ei jäänyt riittävästi aikaa.
Myöhemmin Hakala esitti Markuksen evankeliumia vielä lyhennettynä versiona vuosina 2002–2004.
Suomeen Markuksen evankeliumi löydettiin Ruotsista, jossa se oli suosittu kahtena eri versiona Roger Stormin ja Johannes Rabaeuksen esittäminä. Monologinäytelmänä se oli saanut ensiesityksensä Norjassa vuonna 1995 Svein Tindbergin suosittuna tulkintana.
***
Vuonna 2000 Markuksen evankeliumia monologinäytelmänä alkoi Suomessa esittää Tornion kaupunginteatterissa näyttelijä Pauli Mahlamäki.
Siitä lähtien esitys on ollut hengissä, ja Mahlamäellä on noin 50 esitystä vuodessa. Monologista löytyy erimittaisia versioita koululuokista kirkkosaleihin.
– Silloin tuli esityksissä taukoa, kun minulle tehtiin ohitusleikkaus, sanoo nyt eläkkeellä oleva Mahlamäki. Hän asuu Ylivieskassa.
Mahlamäki ja Markuksen evankeliumi kiertävät taas. Eri puolilla maata nähtävät esitykset painottuvat pääsiäisen tienoolle.
Kaikkiaan Mahlamäki on esittänyt Markuksen evankeliumin eri versioina pitkälti yli 500 kertaa. Hänellä ei ole enää aikoihin ollut tarkkaa kirjanpitoa esitysten tai katsojien määristä.
Mahlamäki opetteli tekstin myös englanniksi. Hän on esittänyt Markuksen evankeliumia Englannissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.
***
Mutta miten Markuksen evankeliumi löysi tiensä Tornion kaupunginteatteriin?
On palattava vuoteen 1998, jolloin Kari Hakala teki esitystä tunnetuksi. Pauli Mahlamäki oli tuolloin Pieksämäellä Sisälähetysseurassa opettamassa draamaa kirkon nuorisotyönohjaajiksi opiskeleville.
– Opiskelijat arvostelivat kirkkodraamaa tylsäksi, johon sanoin, että esittäkää tilalle jotain parempaa. He toivat Markuksen evankeliumin ja päätimme alkaa työstää siitä pieniä paloja, Mahlamäki kertoo.
Opiskelijat eivät kuitenkaan olleet erityisen motivoituneita opettelemaan pitkiä tekstipätkiä ulkoa, ja niinpä Mahlamäki päätti näyttää heille, kuinka ulkoa oppiminen tapahtuu. Opiskelijat innostuivat ja päättivät, että Mahlamäen pitää itse esittää Markuksen evankeliumi.
Opiskelijat toimivat esityksen ohjaajina. Tästä syystä sittemmin Tornion kaupunginteatterin esityksen yhteydessä lukee arvoituksellisesti, että ohjauksen takana on Suomen Kirkon Sisälähetysseuran Opiston opiskelijaryhmä sekä joukko kirkon asiantuntijoita.
***
Mutta ennen kuin Markuksen evankeliumi päätyi Tornioon, sitä esitettiin vuonna 1998 Pieksämäellä.
Mahlamäki myös näki Kari Hakalan tulkinnan.
– Muistan ajatelleeni, että kylläpä Hakala raapaisee syvältä ja laittaa itsensä peliin.
Mahlamäki tunnistaa tilanteen, jossa teksti lopulta vie miestä eikä mies tekstiä. Hän sanoo ottaneensa opiksi ja välttäneensä esityksen sudenkuopat. Markuksen evankeliumissa yksi näyttelijä esittää useita eri rooleja.
– Kun Hakala lopetti Markuksen esittämisen, tuli mieleeni Pieksämäellä tehty versio. Siitä lähdettiin Tornion kaupunginteatterissa työstämään täysimittaiseksi esityksesi. Kutsuin opiskelijoita paikalle ja jatkoimme siitä, mihin olimme Pieksämäellä jääneet.
Markuksen evankeliumi sai Torniossa ensi-iltansa vuonna 2000 Pauli Mahlamäen esittämänä.
Käsiohjelman mukaan sen valmistumista tukivat Kirkon keskusrahasto, Suomen Kirkon Sisälähetysseura, Ruotsin Suomalaisseurojen Keskusliitto, Tornion Kaupunki sekä Länsi Lapin koulutuskuntayhtymä.
***
Mikä Markuksen evankeliumin monologiesityksessä puhuttelee? Mikä on saanut Pauli Mahlamäen esittämään sitä jo 17 vuoden ajan?
– Olen ensisijaisesti näyttelijä, en julistaja. Pyrin olemaan mahdollisimman hyvä näyttelijä, en saarnamies.
Mahlamäki kertoo erään papin tulleen esityksen jälkeen kertomaan tunnoistaan. Pappi sanoi, ettei ole koskaan päässyt näin lähelle Jeesusta.
– Markuksen teksti on suurenmoista ja kaunista. Eikä juuri ole jännittävämpää tekstiä ja tarinaa kuin tämä, Mahlamäki sanoo.
Mahlamäki kokee jopa, että Markuksen evankeliumin esittäminen on eräänlainen tehtävä, että ikään kuin viestikapula olisi nyt hänellä.
Markuksen evankeliumia nimellä Den stora berättelsen on pari vuotta sitten Suomessa esittänyt ruotsin kielellä pappi ja kirjailija Boris Salo.
Kuva: Markku Ruottinen. Pauli Mahlamäki esitti Markuksen evankeliumin Oulussa 19.3.
Ilmoita asiavirheestä