Ekumenia etenee – reformoidut kirkot liittyivät Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta

Reformoitujen kirkkojen maailmanyhteisö (WCRC) liittyi tänään keskiviikkona Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta. Julistus on alun perin Luterilaisen maailmanliiton (LML) ja katolisen kirkon vuonna 1999 Augsburgissa allekirjoittama. Allekirjoittaminen tapahtui Wittenbergissä, jossa on vietetty myös WCRC:n yleiskokousta.

Yhteinen julistus vanhurskauttamisesta on ekumeeninen läpimurto, jossa allekirjoittajaosapuolet toteavat, että menneisyydessä annetut molemminpuoliset oppituomiot vanhurskauttamisopista eivät enää jaa nykyisiä kirkkoja. Julistuksen voi lukea täältä.

Reformoitujen kirkkojen liittymistä yhteiseen julistukseen olivat todistamassa LML:n ja Vatikaanin edustajien ohella myös Metodistikirkkojen maailmanneuvoston (WMC) edustajat, koska metodistikirkot liittyivät Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta jo vuonna 2006.

Kirkkohallituksen johtavan ekumenian asiantuntijan Tomi Karttusen mukaan reformoitujen kirkkojen liittyminen mukaan julistukseen kertoo oppikeskustelujen merkityksestä. Niiden avulla voidaan päästä eteenpäin ykseyden etsimisen tiellä, vaikka prosessit ovatkin hitaita.

– Kärsivällisen ja pitkäjänteisen työn tuloksena julistuksella on nyt yhä kattavampi ekumeeninen merkitys. Se kokoaa aiempaa laajemmin kirkkoja yhteen lausumaan yhdessä olennaisia asioita ytimiin menevästä kristinopin peruskohdasta.

Karttusen mukaan lisääntyvä joukko allekirjoittajia vahvistaa osaltaan kahdenvälistä laajempaa ekumeenista yhteyttä.

– Julistukseen liittyminen edistänee myös Keski-Euroopan yleisprotestanttisesti suuntautuneiden kirkkojen ekumeenisia suhteita katoliseen kirkkoon.

Luterilainen maailmanliitto edustaa 145 jäsenkirkkoa ja Reformoitujen kirkkojen maailmanyhteisö 225 jäsenkirkkoa.

Luterilaiset ja reformoidut kirkot sitoutuivat jatkuvaan uudistamiseen ja yhteistyöhön

Juhlallisuuksien yhteydessä Luterilainen maailmanliitto ja Reformoitujen kirkkojen maailmanyhteisö allekirjoittivat myös järjestöjen keskinäisen Wittenbergin todistuksen. Se on julistus, jolla allekirjoittajatahot ilmaisevat pyrkimyksensä jatkuvaan uudistumiseen ja yhteistyöhön reformaation merkkivuoden johdosta.

Wittenbergin todistuksen allekirjoittivat LML:n pääsihteeri Martin Junge ja WCRC:n pääsihteeri Chris Ferguson.

Myös anglikaaniset kirkot harkitsevat liittymistä Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta. Viime vuonna Sambian Lusakassa kokoontunut maailman anglikaanisten kirkkojen neuvosto (Anglican Consultative Council, ACC) on jo omalta osaltaan vahvistanut luterilais-katolisen julistuksen. ACC on kuitenkin vain neuvoa-antava elin, ja se voi vain suositella anglikaanisen kommuunion jäsenkirkoille liittymistä. Päätöksiä asiasta tekevät kirkot itse.

Ortodoksien ja helluntaikirkkojen kanssa vaikeampi neuvotella yhteisestä julistuksesta

Ortodoksien ja helluntaikirkkojen kanssa käytävät ekumeeniset keskustelut ovat Tomi Karttusen mukaan prosesseina toisenlaisia. Helluntailaisilla ei ole maailmanlaajaa toimielintä, joka voisi tällaisen julistuksen allekirjoittaa, ja myös ortodoksikirkon globaali päätöksenteko on haasteellista.

Ajatusta pan-ortodoksisesta konsiilista on viritelty 1920-luvulta lähtien, ja viime kesänä Kreetalla kokoontunut pyhä ja suuri kirkolliskokous oli ensimmäinen laajempi ortodoksien kokous vuosituhanteen. Synodiin osallistui maailman neljästätoista täysin itsenäisestä ortodoksisesta kirkosta kymmenen. Antiokian, Bulgarian, Georgian ja Venäjän ortodoksikirkot eivät kuitenkaan kokoukseen osallistuneet.

– Helluntailaisilla puolestaan on opetuksessaan vaikkapa Pohjoismaissa erittäin vahva itsenäisten paikallisseurakuntien painotus. Yhteisten julistusten rakentaminen on hankalaa, koska kukaan tai mikään taho ei oikein voi puhua moninaisen joukon puolesta, Karttunen toteaa.

Kuva: Martin Simonis / Freeimages

Lue myös:

Englannin kirkko ja metodistit ottamassa askelia kohti lähentymistä

Vapaakristillisten ääni vahvistuu Suomen ekumeenisessa neuvostossa

Kaisamaria Hintikka kertoi: Nämä ovat luterilaisten kirkkojen neljä haastetta

Analyysi: Miksi Malmön ja Lundin ekumeeninen tapahtuma oli niin tärkeä?

Anglikaanit mukaan Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomiAreena alkaa ensi viikolla – aiheena myös uskontojen merkitys yhteiskuntarauhalle
Seuraava artikkeliUusi tutkimus valottaa, mitä Suomesta turvapaikkaa hakevat muslimit ajattelevat kristityistä

Ei näytettäviä viestejä