(Päivitetty) Kuntien eläkevakuutus, Keva, on havainnut luterilaisen kirkon eläkejärjestelmästä lukuisia puutteita. Kymmenissä seurakunnissa on Kevan mukaan jäänyt ilman eläkevakuutusta työskennelleiden yrittäjien eläkemaksut maksamatta. Lisäksi ansioita on merkitty puutteellisesti eläkepäätösten pohjana toimivaan palvelussuhderekisteriin.
Kirkon eläkeasiat siirtyivät kokonaisuudessaan Kevan hoidettaviksi vuoden alussa. Keva ryhtyi sovittamaan kirkon järjestelmiä omiinsa tekemällä seurakunnissa tarkastuksia. Samalla se selvitti kuinka vuonna 2005 toteutettu yrittäjäeläkkeiden lainmuutos on kirkossa toteutunut.
Muutos poisti eläkemaksuihin liittyvän kilpailuedun ja pakotti työnantajat maksamaan sellaisten yrittäjien eläkkeet, joilla ei ole yrittäjäeläkevakuutusta.
Keva havaitsi eläkemaksuihin liittyviä epäselvyyksiä suurimmassa osassa noin 150:stä tarkastetusta seurakunnasta. Seurakuntia ei puutteista voi syyttää. Kirkkohallitus ohjeisti niitä toimeksiantosopimuksia koskevasta lainmuutoksesta vasta vuoden 2010 tammikuussa. Kevan tulkinta vuoden 2005 lainmuutoksesta tuli kirkossa ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun eläkeasioiden hoitoa ryhdyttiin siirtämään Kevalle 2009.
Kirkkohallitus perii Kevan raportin perusteella yrittäjäeläkemaksuja takautuvasti kymmeniltä ostopalveluja käyttäneiltä seurakunnilta. Summat eivät sinänsä ole suuria, koska seurakunnat käyttävät ostopalveluja lähinnä huoltotyötä tekevien tai freetoimittajien kohdalla. Maksuja on laiminlyöty vain niiltä yrittäjiltä, joilla ei ole yrittäjäeläkevakuutusta.
Kevan tarkastuspäällikön Jarmo Helmisen mukaan puutteellisten laskujen koot vaihtelevat muutamasta kympistä korkeintaan viiteentuhanteen euroon.
– Kyse on enemmän periaatteesta kuin suurista summista.
Omilta työntekijöiltä myös ostettu palveluja
Keva on löytänyt seurakunnista myös tapauksia, joissa työsuhteessa olevilta henkilöitä on ostettu palveluita. Nämä koskevat lähinnä joitakin kanttoreita ja haudankaivajia.
– Jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, se kuuluu aina työnantajan kustantaman eläketurvan piiriin. Jos työnantajalla on työnantajan valvontaoikeus, siitä ei voi tehdä millään opilla ostopalvelua, Helminen sanoo.
Kirkon eläkejärjestelmän suurimmat puutteet liittyvät palvelussuhderekisteriin, johon kirjattuja tietoja käytetään eläkepäätösten pohjana. Helmisen mukaan rekistereistä löytyi pieniä virheitä kautta linjan.
– Paljonko pikkuvirheitä on, kuinka monen henkilön osalta, en osaa sanoa, mutta ylivoimaisessa osassa seurakuntia on virheitä rekistereissä. Ääritapauksessa voi ajatella, että eläkkeitä on jäänyt maksamatta, mutta en usko, että siellä on suuria virheitä, Helminen sanoo.
Hän ottaa esimerkiksi pienen seurakunnan, jossa palvelussuhderekisterin virheet koskivat kuuttatoista työntekijää. Ilmoittamatta jätetyt summat vaihtelivat yhdeksästä eurosta kuuteentuhanteen euroon.
Helmisen mukaan virheet voivat johtua siitä, että esimerkiksi lomarahat tai vuorolisät jäävät merkitsemättä tai rekisteriin päätyy virheellisesti kokouspalkkioiden kaltaisia suorituksia.
Ilmoita asiavirheestä