Elämänkatsomustietoa opiskelee nykyisin Suomessa yli 20 000 oppilasta. Kahden vuoden sisällä ET:n opiskelijoita on tullut lisää noin 3700, vaikka peruskoulun oppilaiden kokonaismäärä on laskenut.
Ahvenanmaalla muutos on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Vuonna 2009 Ahvenanmaalla ei ollut lainkaan ET:n oppilaita, vuonna 2010 oppilaita oli 7, ja nyt oppilasmäärä oli yli kymmenenkertaistunut 77 oppilaaseen.
Alaluokilla ET:n opetukseen osallistuu 4,1% koululaisista ja yläluokilla 3,7%. Elämänkatsomustiedon opetukseen ovat oikeutettuja kaikki uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomat oppilaat. Uskontokuntiin (esimerkiksi evankelis-luterilaiseen kirkkoon) kuuluvilla lapsilla ei ET-opiskelun mahdollisuutta ole.
– Vaatimukset ET:n saamiseksi kaikille vapaasti valittavaksi aineeksi ovat kuitenkin lisääntyneet, koska perheiden tosiasiallinen katsomus ei läheskään aina määräydy muodollisten jäsenyyksien perustella, sanoo et-opetus.fi –sivuston tiedottaja Laura Mäntysalo.
Lain mukaan kunnan tulee järjestää elämänkatsomustiedon opetusta, kun uskontokuntiin kuulumattomia oppilaita on opetuksen järjestäjän alueella vähintään kolme.
– Vaatimus ei siis ole koulukohtainen, ja käytännössä kolme opetukseen oikeutettua oppilasta löytyy jo jokaisesta Suomen kunnasta. Jokainen kunta on siis velvollinen automaattisesti järjestämään elämänkatsomustiedon opetusta siihen oikeutetuille lapsille. Uskonnon opetuksesta ei enää tänä päivänä vapauteta ketään, Mäntysalo painottaa.
Uskontokuntiin kuulumaton oppilas voi osallistua uskonnon opetukseen ainoastaan molempien huoltajien nimenomaisesta pyynnöstä.
Elämänkatsomustieto on monitieteinen peruskoulun ja lukion katsomusaine, johon kuuluu aineksia filosofiasta sekä yhteiskunta-, uskonto- ja kulttuuritieteistä. Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmassa keskeisiä osa-alueita ovat esimerkiksi ihmissuhteet ja moraalinen kasvu, itsetuntemus ja kulttuuri-identiteetti sekä yhteisö ja ihmisoikeudet.
Ilmoita asiavirheestä