Kilvoittelu ei ole vain kirkon sanastoa, vaan sillä on paikkansa myös yritys- ja kuntapuolella. Tämä kävi ilmi Helsingissä järjestettävän Kirkon johtamisforumin paneelikeskustelussa. Keskustelijoina olivat tietoliikenneyritys Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ja arkkipiispa Tapio Luoma.
– Pidän siitä, että kilpailusta puhuminen luo paineen kilvoitella, tehdä pitkäjänteisesti hyvää, jotta meihin luotetaan, Veli-Matti Mattila totesi.
Mattilan mukaan kaikessa toiminnassa on pyrittävä erinomaisuuteen. Kilpailu pakottaa laiskaa eteenpäin, eikä mitään voi pitää kilpailutilanteessa itsestäänselvyytenä.
– Meillä on sama tuote kuin kilpailijalla. Pyrimme siis siihen, että luomme arvoja, Mattila sanoi.
Mattila löysi Elisan kehityksestä yhtymäkohtaa kirkon nykytilanteeseen. Sata vuotta sitten silloinen Elisa oli monopoli, nyt sillä on kilpailijoita.
– Kirkolla on perinteisesti ollut monopoliasema. Suuri määrä suomalaisia on kuulunut siihen. Kilpailua on ollut vähemmän, mutta nyt se on lisääntynyt, Mattila arvioi.
Arkkipiispa Tapio Luoma totesi, että kirkko tulee olemaan maan suurin uskonnollinen yhteisö vielä pitkälle tulevaisuuteen.
– Mutta onko suuruus se itseisarvo, jota pitää tavoitella, vai se, että säilyttää yhteiskunnassa aseman, joka tuottaa hyvää, Luoma pohti.
Kirkkoa on Luoman mukaan kritisoitu siitä, että se kertoo ihmisille, mitä nämä tarvitsevat.
– Tiedetään vastaus ennen kuin kukaan on kysynyt mitään. Kilpailu opettaa kuuntelemaan suurella korvalla, missä mennään ja miten ihmiset tulkitsevat tarpeensa kokea turvallisuutta.
Kuntapuoli eroaa kirkosta ja yritysmaailmasta Minna Karhusen mukaan siinä, että siellä ei tarvitse kilpailla kenenkään kanssa.
– Se valitettavasti näkyy niin, että kunnilla on mahdollisuus tarjota myös huonoja palveluita. Toisaalta asiakkaat ovat alkaneet vaatia enemmän.
Kilvoittelua saataisiin Karhusen mielestä kunnissa parhaiten aikaan sillä, että kilpailtaisiin osaavasta työvoimasta. Se taas liittyy johtamiseen.
– Kun on hyvää johtamista, syntyy huikeita työsuorituksia. Tämä parantaa asiakaskokemusta ja siitä seuraa, että on parempi elää omassa kunnassa.
Kuva: Freija Özcan. Veli-Matti Mattila (vas.), Minna Karhunen ja Tapio Luoma keskustelivat Kirkon johtamisforumin paneelissa.
Lue myös:
Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila: Kirkossa paikallinen johtaminen vahvempaa kuin ylätason
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.