Uusi yhdenvertaisuuslaki parantaisi syrjintäsuojaa muun muassa seksuaalivähemmistöille, ikäsyrjintää kokeneille, terveydentilansa takia syrjityille ja vammaisille ja laajentaa vähemmistövaltuutetun tehtävää. Jatkossa vähemmistövaltuutettu olisi yhdenvertaisuusvaltuutettu.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet valittaa kuitenkin sitä, että uudella yhdenvertaisuusvaltuutetulla olisi hyvin pienet mahdollisuudet puuttua syrjintään työelämässä.
Vähemmistövaltuutetulla ei ole nykyisen lainsäädännön mukaan oikeutta ottaa kantaa tai auttaa syrjintätapauksissa työelämässä. Tämä tehtävä kuuluu aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueille. Sen sijaan valtuutetun tehtävään kuuluu yhdenvertaisuuden edistäminen työelämässä, eli hän voi yleisellä tasolla keskustella etnisestä syrjinnästä työelämässä.
– Olimme toivoneet muutosta tähän tilanteeseen lakiuudistuksen myötä, mutta nyt näyttää siltä, että emme jatkossakaan saa puuttua syrjintään työelämässä. Tämä on erittäin ongelmallista ja heikentää huomattavasti mahdollisuuksiamme vaikuttaa, sekä myös yksilöiden mahdollisuutta saada apua. Emme voi puuttua esimerkiksi tilanteeseen jossa linja-autonkuljettaja ei saa käyttää turbaania, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet toteaa.
Uusi yhdenvertaisuuslaki kieltäisi valtuutettua ottamasta kantaa yksittäisen työnantajan toimintaan.
– Emme halua viedä työsuojelulta yhtään tehtävää. Päinvastoin toivomme heidän tehostavan yhdenvertaisuusvalvontansa. Tämän lisäksi valtuutetun kaltainen pehmeiden keinojen ja matalan kynnyksen mekanismi olisi erittäin tervetullut lisätyökalu. Suomessa tapahtuu paljon syrjintää työelämässä johon ei tällä hetkellä puututa.
Ilmoita asiavirheestä