Englannin kirkko ja metodistit ottamassa askelia kohti lähentymistä

Englannin (anglikaaninen) kirkko ja Ison-Britannian metodistikirkko ovat ottamassa merkittävän ekumeenisen askeleen. Toteutuessaan se merkitsisi piispuuden palauttamista Britannian metodistikirkkoon sekä näiden kirkkojen keskinäistä viran tunnustamista.

Asia selviää Englannin kirkon ja Britannian metodistikirkon asiaa pohtineen työryhmän raportista
Mission and Ministry in Covenant (”Kirkon tehtävä ja virka liitossa”). Kyseessä on tällä hetkellä raporttiin sisältyvä esitys. Jotta se muuttuisi aikanaan ekumeeniseksi sopimukseksi, esitykset on ensin hyväksyttävä molemmissa kirkoissa.

Englannin kirkolla ja Britannian metodistikirkolla on jo aikaisemmin ollut ekumeenista lähentymistä. Jo vuonna 2003 allekirjoitettiin kirkkojen välillä ”liitto” (Covenant).

Metodismi syntyi Britanniassa 1700-luvulla Englannin kirkon eli anglikaanisuuden herätysliikkeenä. Metodismin perustajana pidetty John Wesley (1703–1791) oli Englannin kirkon pappi, joka tuli herätykseen Lontoon herrnhutilaisten kokouksessa. Tämän jälkeen metodistinen herätys alkoi levitä voimakkaasti. Englannin kirkosta metodistit erosivat vasta Wesleyn kuoleman jälkeen 1700-luvun lopussa.

Yksi alkuperäisen metodismin tunnuspiirre on ollut piispattomuus, eli sen kirkkojärjestys on ollut presbyteerinen. Englannin kirkossa ja anglikaanisuudessa taas historiallinen piispuus on ollut erittäin keskeinen kirkon tunnusmerkki. Tästä syystä metodistikirkon pappeus eli virka on ollut anglikaaneille teologinen ongelma. Mahdollinen sopimus kirkkojen välillä palauttaisi piispuuden ja piispojen vihkimät papit myös Britannian metodistikirkkoon.

Metodismi on levinnyt kaikkialle maailmaan. Suurimmat metodistikirkot ovat jo kauan olleet Yhdysvalloissa, missä metodistikirkolla on myös piispanvirka. Kaikkiaan maailmassa on metodisteja yhä paljon kuin luterilaisiakin, noin 80 miljoonaa.

Britannian metodistikirkossa on jäseniä hieman yli 200 000.

Kirkkojen mahdollisessa lähentymisessä on ennemminkin kyse yli 200 vuotta erossa olleiden ”paluusta yhteen” kuin kahden sattumanvaraisen kirkon yhteyspyrkimyksistä, arvioi Suomen anglikaanisen kirkon pappi Tuomas Mäkipää.

– Minusta tätä raporttia ja sen avaamia mahdollisuuksia on Englannissa lähestytty tästä näkökulmasta. Kyse on siis vanhojen haavojen parantamisesta eikä niinkään uuteen tilanteeseen siirtymisestä, hän arvioi.

Kaikkia anglikaaneja tai metodisteja nyt syntymässä oleva sopimus ei välttämättä miellytä.

– Esimerkiksi Englannin kirkon sisältä on kuulunut myös sopimusta vastustavia ääniä.

Sekä Englannin kirkko että Britannian metodistikirkko kuuluvat omiin globaaleihin kirkkoyhteisöihinsä. Britanniassa mahdollisesti syntyvä sopimus ei automaattisesti kuitenkaan koske muita anglikaanisia tai metodistikirkkoja. Kuitenkin esimerkiksi Irlannin (anglikaanisella) kirkolla on jo vastaavantyyppinen sopimus metodistikirkon kanssa.

Kuva: Olli Seppälä. Westminster Abbey

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSleyn Ville Auvisesta Sanansaattajan päätoimittaja
Seuraava artikkeliKuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä