Englannin kirkon tämänviikkoisessa kirkolliskokouksessa tapahtui jotakin poikkeavaa. Kokouksessa oli määrä huomioida taannoinen piispainkokouksen selonteko avioliitosta. Sen mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen välinen, mutta kirkon pitää tehdä kaikkensa homofobian kitkemiseksi ja sateenkaariväen tukemiseksi.
Selonteon käsittelyn piti olla läpihuutojuttu, mutta toisin kävi. Yksi kirkolliskokousedustajista ehdotti äänestystä ja sai riittävästi kannatusta. Sen jälkeen kolme ryhmää – piispat, papit ja maallikot – äänestivät siitä, kannattavatko ne selonteon käsittelyä. Äänestyksessä yhden ryhmän vastustus riitti käsittelyn peruuttamiseen. Piispat ja maallikot olivat aloitteen käsittelyn kannalla, mutta pappien keskuudessa niukka enemmistö vastusti käsittelyä.
Näin kahden vuoden keskusteluihin perustuva selonteko muodollisesti jätettiin käsittelemättä. Käytännössä se hylättiin.
Kotimaa24 kysyi Englannin kirkon kirkolliskokousedustajalta Tuomas Mäkipäältä, mitä tästä seuraa. Mäkipää on Suomessa toimivan anglikaanisen Saint Nicholasin seurakunnan kirkkoherra.
– Seuraukset ovat sellaiset, että tätä selontekoa ei tämän kirkolliskokouksen elinaikana voi tuoda semmoisenaan takaisin käsittelyyn. Tuskin piispoilla sellaista aikomusta onkaan. On jo ilmeistä, että he yrittävät tehdä uuden raportin ehkä jo heinäkuussa kirkolliskokouksen käsittelyyn.
Mäkipään arvion mukaan moni papeista oli tyytymätön raporttiin. Osan mielestä se meni liian pitkälle, toiset pitivät sitä riittämättömänä. Mäkipää oli yksi papeista, jotka äänestivät selonteon käsittelyä vastaan.
– Äänestin niin, koska se millään tavalla onnistunut kuvaamaan sitä, millaisessa tilanteessa kirkko on.
Mäkipään mukaan Liverpoolin piispa käytti osuvaa vertausta. Selontekoon sisältyy ajatus siitä, että samaa sukupuolta olevia pareja ei voida vihkiä, mutta heille on taattava mahdollisimman suuri vapaus elää ja toimia kirkossa. Liverpoolin piispan mukaan tilanne on samankaltainen kuin sanoisi vangille, että hän voi kulkea sellissään vapaasti mutta sen ovea ei kukaan voi avata.
– Yksi syy siihen, että papisto äänesti lopulta esitystä vastaan, on osittain se, että he joutuvat elämään ristipaineessa. Toisaalta täytyisi osoittaa, että kaikki seurakuntalaiset ovat samanarvoisia ja yhtä tervetulleita seurakunnan toimintaan. Toisaalta pitäisi sanoa yhdelle ryhmälle, etteivät he saa kirkon pyhiä toimituksia.
Mäkipää: Aiheet hyvin samankaltaisia kuin Suomen kirkossa
Mäkipää pitää Englannin kirkon keskustelua hyvin samankaltaisena kuin vastaavaa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Myös muut kirkolliskokouksen aiheet muistuttivat evankelis-luterilaisessa kirkossa käytäviä keskusteluja.
– Kirkolliskokouksessa avioliittoa käsiteltiin myös siltä kannalta, pitäisikö säilyttää vanha käytäntö, jossa kuulutuksilla voitaisiin mennä naimisiin, vai mennäänkö suomalaiseen suuntaan. Näyttää enemmän siltä, että kuulutuskäytäntö halutaan säilyttää. Siten ihmiset saadaan käymään kirkossa.
Myös maallikkojen aseman parantaminen kirkossa oli merkittävä puheenaihe. Mäkipään mukaan monen kirkolliskokousedustajan mukaan olisi tärkeää, että myös ilman pappisvihkimystä voi vaikuttaa keskeisiin asioihin seurakunnan ja koko kirkon toiminnassa.
Kirkolliskokouksen toimenkuvaan kuuluu myös tehdä esityksiä maan hallitukselle, Mäkipää kertoo.
Siksi puheissa oli muun muassa rahapeliautomaattien maksimipanoksen pienentäminen sadasta punnasta kahteen puntaan. Lisäksi lakisääteinen määräys jokaviikkoisista sunnuntain rukouspalveluksista saisi jo muuttua, totesi moni kirkolliskokouksessa. Tuomas Mäkipään mukaan tälläkin hetkellä on monta seurakuntaa, joissa pappi ei yksinkertaisesti ehdi pitää kaikkia vaadittuja toimituksia.
– Voi olla pappi, jolla on vastuullaan yksitoista kirkkoa. On tietysti täysi mahdottomuus, että voisi olla kaikissa niistä samaan aikaan. Se on iso ongelma tällä hetkellä.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Arkkipiispa Welby kirkolliskokouksen avajaispuheessa: Englannin kirkolla on yhä vaikutusvaltaa
Englannin kirkon piispat selonteossaan: Avioliitto on vain miehen ja naisen välinen
Ilmoita asiavirheestä