Enkeliusko pitää pintansa

Pääsiäisen aikoihin ilmestyi kaksi kyselytutkimusta, joissa kartoitettiin suomalaisten uskoa enkeleihin. Toisen tutkimuksen teettivät Alma median maakuntalehdet Taloustutkimuksella, toisen kysely on Anna-lehden lukijapaneeli.

Alma-median maakuntalehtien teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista 40 % uskoo enkeleihin. Naisista hieman yli puolet uskoo enkeleihin, miehistä 29 %. Tuloksista kertoi Aamulehti.

Edelleen tutkimuksesta käy ilmi, että johtavassa asemassa olevista peräti 60 % uskoo enkeleitä olevan olemassa. Tämän muun muassa Iltalehti on nostanut otsikkoonsa.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista maaliskuussa. Virhemarginaali on + – kolme prosenttiyksikköä.

Anna-lehden lukijapaneeliin vastanneista 58 % uskoi ”enkeleihin, jotka kulkevat kanssamme ja suojelevat.” 26 % sanoi, ettei usko enkeleihin. Annan lukijoista 37 % oli sitä mieltä, että enkelit ovat naisten juttu, 43 % ei pitänyt enkeleitä sukupuolisidonnaisena ilmiönä.

Prosenttiosuus pysynyt vakaana

Lehtien eri menetelmin toteutettujen kyselyiden tulokset ovat samansuuntaisia kirkon tutkimuskeskuksen tekemien omien kyselyiden ja niiden tulosten kanssa.

+ Vuonna 1995 kirkkomonitorin mukaan 47 % uskoi tai piti todennäköisenä, että enkeleitä on olemassa.

+ Vuonna 1999 samaisen Kirkkomonitorin mukaan 48 % uskoi enkeleihin.

+ Vuonna 2000 tehdyn World Values -kyselyn mukaan 51 % suomalaista sanoi uskovansa enkeleihin.

+ Kirkkomonitor 2007:n mukaan 46 % uskoi vakaasti tai piti todennäköisenä että ”enkeleitä on olemassa”.

+ Gallup Ecclesiastica 2011:n mukaan 47 % uskoi vakaasti tai piti todennäköisenä että ”enkeleitä on olemassa”.

Vastausvaihtoehdot Kirkkomonitorissa ja Gallup Ecclesiaticassa olivat: (1) uskon vakaasti, (2) pidän todennäköisenä, (3) pidän epätodennäköisenä, (4) en usko lainkaan, (5) en osaa sanoa.

Kirkon tiedotuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola huomauttaa, että Alma Median kyselyssä oli vain kolme vastausvaihtoehtoa: Kyllä, Ei, En osaa sanoa. Siten tulokset eivät ole aivan täysin vertailukelpoisia.

Lue Kirkonkellosta
Jussi Sohlbergin
blogikirjoitus enkelihenkisyydestä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTämä mies opettaa markkinataloutta Pohjois-Koreassa
Seuraava artikkeliKirkkohallitus palkitsi seurakuntia luovista kokeiluista

Ei näytettäviä viestejä