Halu suunnitella omia hautajaisiaan vielä täysistä ruumiin ja sielun voimista nauttiessaan on vähitellen löytänyt myös suomalaiset. Mahdollisuus ohjeistaa jo eläessään omaisiaan tai hautajaisia hoitavaa tahoa siitä, miten toivoo hautajaisensa järjestettävän on yleistymässä. Muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa ennakkosuunnittelusta on jo alkanut tulla tapa.
– Hautajaiset on jokaiselle ihmiselle viimeinen perhejuhla, jossa hän on enää fyysisesti henkilönä itse läsnä. Siksi ne voisi suunnitella vainajan näköisesti ja hyvin, mikä ei tässä tapauksessa tarkoita kalleutta. Ennakkosuunnitelmaan saa halutessaan myös maksutonta apua hautausalan ammattilaisilta, sanoo Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.
Vaikka kuolemasta ei haluta yleensä puhua, suomalaiset ovat Forsiuksen havaintojen mukaan selkeästi aiempaa aktiivisemmin alkaneet miettiä omia hautajaisiaan ja käyttää myös aikaa niiden suunnitteluun.
– Keski-Euroopassa on erityisen paljon ennakkosuunnitelman tehneitä. Ehkä meillä Suomessa se ajatusmalli, että kuolemasta ei puhuta, eikä saa puhua on vaikuttanut siihen, ettei näitä ennakkosuunnitelmia ole aiemmin tehty. Se kuitenkin helpottaa jälkeenjääviä vainajan asioiden hoitamisessa monin tavoin.
Forsius arvelee liki jokaisella olevan jonkinlaisia ajatuksia omista hautajaisista. Ja niiden lisääntyessa kasvaa myös tarve saada tietoa.
– Hautaustoimisto on tänä päivänä myös tietotoimisto, eikä mistään muualta saa yhtä paljon tietoa hautajaisiin ja niihin liittyviin järjestelyihin liittyen. Tietoa löytyy myös internetistä, esimerkiksi Hautaustoimistojen liiton sivuilta, Forsius toteaa.
Hautaustoimistojen liiton liikkeistä voi pyytää ilmaisen Hautausjärjestelyvihkosen, jossa voi kertoa omia kuolemaan ja hautaukseen liittyviä ajatuksiaan keskustelematta kenenkään kanssa henkilökohtaisesti. Avuksi suunnitteluun on tarjolla myös alan ammattilaisten Tiimalasi-lehti, josta ilmestyi keväällä erityisesti hautajaisiin ja niiden ennakkojärjestelyihin liittyvä toinen, laajennettu painos.
– Ennakkosuunnitelman voi täyttää yhdessä ammattilaisen kanssa, maksutta. Voi esimerkiksi julkituoda, kenet haluaa kutsuttavaksi hautajaisiinsa, kenelle kuolemasta ilmoitetaan ja niin edelleen.
Forsiuksen mukaan ennakkosuunnittelujärjestelmästä olisi apua esimerkiksi edunvalvojille, jotka voisivat järjestää hautajaiset vihkoseen kirjattuja toiveita seuraamalla.
– Monet pariskunnat ovat hakeneet suunnitteluvihkosen, täyttäneet sen yhdessä ja säilyttävät sitä kotona. Tallelokeroon sitä ei kannatakaan säilöä, sillä silloin omaiset eivät kuoleman sattuessa pääse sitä välttämättä katsomaan ja toteuttamaan mahdollisia hautajaisiin liittyviä toiveita, Forsius toteaa.
Ilmoita asiavirheestä