Vanhoillislestadiolaisella Tornion rauhanyhdistyksellä luettiin viime sunnuntain seurojen jälkeen johtokunnan kirje, jonka mukaan yhdistyksen jäsenellä Erkki Hurtigilla on eri ymmärrys uskonasioista kuin johtokunnalla tai muulla seurakunnalla. Hurtigin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä, että hänen ei katsota enää olevan oikealla tavalla kristitty.
Kysyttäessä seurakunnalta, onko se johtokunnan kanssa samaa mieltä, esiin nousi myös useita Hurtigia puolustavia puheenvuoroja. Liikkeessä on jossain määrin poikkeuksellista asettua julkisesti eri kannalle kuin yhdistyksen johtokunta.
Yhdeksän puheenvuoroa kritisoi johtokuntaa
Kirjeen taustalla oli Hurtigin mukaan muun muassa hänen julkinen ulostulonsa hänelle järjestetystä hoitokokouksesta sekä hänen Oulun tuomiokapitulille tekemänsä kantelu rovasti Erkki Piristä. Lisäksi kyse on vuosia jatkuneista paikallisista erimielisyyksistä. Yhdistyksen johtokunnassa koetaan, että Hurtig on toistuvasti nostanut julkisuudessa asioita esille yksipuolisesti.
Hurtigin mukaan kirjeen lukemisen jälkeen käytettiin kaksi puheenvuoroa, joissa selkeästi asetuttiin johtokunnan puolelle ja yhdeksän puheenvuoroa, joissa puolustettiin Hurtigia. Erään naisen puheenvuorossa todettiin, että seurakunnan on mahdotonta ottaa kantaa tällaiseen asiaan, koska suuri osa joukosta ei tiedä, mitä kaikkea tähän liittyy. Lisäksi asiasta jyvällä olevienkin tiedot perustuvat lähinnä huhuihin.
– Osa vanhoillislestadiolaisen yhteisön jäsenistä ja jopa läheiset sukulaiseni ovat kuitenkin tulkinneet, että johtokunnan kanta on totuus. Minua ei enää tervehditä Jumalan terveellä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että minun ei katsota olevan enää lestadiolainen. Jotkut ovat ahdistuneita siitä, että joudun helvettiin, Hurtig kertoo Kotimaa24:lle.
Hurtig piti itse puheenvuoron, jossa peräänkuulutti Jumalan sanasta nousevia perusteita johtokunnan kirjeen sisällölle. Seurojen jälkeinen tilanne oli hyvin traumatisoiva erityisesti Erkki Hurtigin lapsille.
”Asia on hirveän raskas”
Tornion rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Timo Huhtala toteaa Kotimaa24lle, että asia on ollut hänelle ja koko yhdistykselle hirveän raskas. Hän kiistää, että johtokunta olisi sulkemassa Hurtigia liikkeen ulkopuolelle saati tuomitsemassa häntä kadotukseen.
– Jokaisella on oikeus uskoa sillä tavalla kuin uskoo. Kukaan ei voi viedä toiselta uskoa. Minä menen viimeiselle tuomiolle lujalla luottamuksella, että näin uskomalla pääsen taivaaseen. On totuudessa rakastamista sanoa rehellisesti, jos näkee toisen uskossa olevan eroa, Huhtala sanoo.
– Koska henkilö on tuonut julkisesti kantojaan esille, päädyimme vuosien pohdinnan jälkeen tällaiseen vaikeaan ratkaisuun, että on uskallettava tuoda viestiä seurakunnalle. Kirje ei liittynyt millään tavalla tuomiokapitulille tehtyyn kanteluun, vaan sillä on pidemmät juuret. Yhteisössämme on kyselty paljon, miksi henkilön rikkovaksi koettuun toimintaan ei ole otettu mitään kantaa. Halusimme nyt tuoda julkisesti esiin, että emme ajattele tietyistä asioista Hurtigin kanssa samoin, Huhtala toteaa.
Huhtala painottaa, että kirje oli suunnattu seurakunnalle eikä vain Erkki Hurtigille. Siinä ei haluttu tuoda yksittäisiä asioita kaikkien ruodittavaksi.
– Ne on vuosien varrella kahdenkeskisissä tai pienemmissä porukoissa keskusteltu. Henkilö tietää varmasti mitä mieltä niistä ollaan.
Tornion rauhanyhdistyksen ongelmia puitu myös tuomiokapitulissa
Erkki Hurtig irtisanottiin neljä vuotta sitten vanhoillislestadiolaisen liikkeen puhujan tehtävistä.
– Koen että minut erotettiin puhujantehtävästä siksi, että uskalsin kyseenalaistaa silloisen SRK:n puheenjohtajan Olavi Voittosen toimet erään hyväksikäyttötapauksen hoidossa. Tämän jälkeen eräs SRK:n johtokunnan jäsen käynnisti Tornion rauhanyhdistyksessä prosessin, jonka tarkoituksena oli vaientaa minut. Viime sunnuntain tapahtumat ovat vain jatkoa tälle asialle, Hurtig kertoo omana näkemyksenään.
Hurtig pyysi aikanaan raamatullisia perusteluja puhujantehtävästä hyllyttämiseensä, jolloin hänelle järjestettiin hoitokokous. Hurtig pyysi kokoukseen tuekseen rovasti Erkki Pirin, joka kuitenkin kääntyi kokouksessa häntä vastaan todeten muun muassa, että Paavali olisi vastaavassa tilanteessa jättänyt Hurtigin saatanan haltuun.
– Piri nosti hyllyttämiseni syyksi sen, että olin julkisesti ottanut kantaa kirkolliskokouksessa käytyyn keskusteluun rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden puolesta. Mielestäni kaikkien puolesta tulee rukoilla ihmisinä, myös homojen ja lesbojen, koska Jeesus käskee rukoilemaan jopa vihollisten puolesta, Hurtig sanoo.
– Piri ohjasi kokouksessa keskustelun siihen, että totesi minun olevan metsässä ja johtokunnan toimineen minut hyllyttäessään oikein. Sitten hän painosti minua kolme tuntia. Lähes viiden tunnin hoitokokous päättyi puolen yön jälkeen, Hurtig kertoo.
Timo Huhtala painottaa, että lestadiolaisuudessa kyllä ajatellaan yleisesti, että kaikkien ihmisten puolesta on rukoiltava.
Hurtig kanteli Pirin toiminnasta Oulun tuomiokapitulille, joka antoi Pirille kirjallisen varoituksen sielunhoidollista keskustelua koskevan rippisalaisuuden rikkomisesta ja papille sopimattomasta käytöksestä. Kapitulin mukaan Piri on kertonut luottamuksellisesta keskustelusta eteenpäin kolmannelle osapuolelle liittyen Hurtigille järjestettyyn hoitokokoukseen.
Tornion rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Timo Huhtala sekä Erkki Piri tosin kiistävät, että kyse olisi ollut hoitokokouksesta. Heidän mukaansa kyse oli sielunhoidollisesta keskustelusta. Piri ei myöskään koe rikkoneensa rippisalaisuutta.
”Minä rakastan tätä liikettä”
Eilen Tornion rauhanyhdistyksen loppiaisseuroissa puhui SRK:n toimitusneuvoston puheenjohtaja Markku Seppänen. Hän totesi puheessaan muun muassa, että vain tämän joukon mukana ja sille kuuliaisena pääsee taivaaseen, muuten ei. Erkki Hurtig koki, että puhe käsitteli tilauksesta kuuliaisuutta yhteisölle – asiaa jonka ohittamisesta häntä on syytetty.
Timo Huhtala kommentoi tätä väitettä toteamalla, ettei tunne Seppästä eikä ole hänen kanssaan ennen seuroja puhunut.
– Puhujan ei pidä saarnata korvaan kuiskattuja asioita, Huhtala toteaa.
Miksi Erkki Hurtig sitten haluaa edelleen kulkea mukana joukossa, jonka on kokenut kohdelleen häntä huonosti?
– Minä rakastan tätä liikettä. Lapsesta saakka olen kulkenut mukana ja olen saanut lestadiolaisuudesta niin paljon myös hyvää, Hurtig vastaa.
Lue myös:
Erkki Piriltä henkilökohtainen kirja lestadiolaisuuden viime vuosikymmenistä
Lestadiolaispastori sai varoituksen rippisalaisuuden rikkomisesta
”Lestadiolaisrovastin varoituksen taustalla hoitokokous”
Kaleva: Piri kiistää rikkoneensa vaitiolovelvollisuutta
Vanhoillislestadiolaisuus aiheena Silminnäkijässä
Ilmoita asiavirheestä