Espoon piispa Tapio Luoma ottaa Facebook-sivuillaan kantaa eroakirkosta.fi-sivuston toimintaan.
PIispa viittaa siihen, että toisena adventtina Eroakirkosta.fi -sivusto julkisti kymmenvuotisjuhlauutisensa, jonka mukaan sivuston kautta on vuosien mittaan sen myötävaikutuksella kirkosta eronnut miltei 400 000 ihmistä, josta kirkolle on aiheutunut puolen miljardin euron menetykset.
”Kirkkomme saa näkyvyyttä, vaikkakaan ei aivan toivomamme kaltaista.”
Luoman mukaan eroakirkosta.fi –sivuston tiedotteissa ei yleensä peitellä iloa saavutuksista, joilla pyritään aktiivisesti heikentämään toisen yhteisön eli luterilaisen kirkon, toimintaedellytyksiä.
”Sivuston toiminta-ajatus onkin tästä syystä poikkeuksellinen eikä sille ole kovin helppo löytää vertailukohtaa. Kyse on eräänlaisesta Daavid-Goljat -asetelmasta, jossa pieni ja vähäväkinen näyttää nujertavan suuren ja voimakkaan”, piispa vertaa.
”Menestyksen mukanaan tuoma voimantunto huokuu sivuston tiedotteissa kuin voitonhuuma israelilaisten leirissä filistealaisten jouduttua myöntämään heikkoutensa.”
”Kirkon ei pidä sortua ylimielisyyteen”
Daavid-Goljat -asetelma viittaa Luoman ajatuksissa siihen, mikä on perinteisesti ollut suurta ja mahtavaa, joutuu huomaamaan haavoittuvuutensa ja itsestään selvän asemansa horjumisen. ”Pieni ja vähäpätöiseltä näyttävä voimaantuu havaitessaan pyrkimyksiensä menestyvän. Tämän käänteisen Daavid-Goljat -asetelman opetus kirkolle on yksiselitteinen: ylimielisyyteen ei pidä sortua.”
”Eikä ylimielisyyteen olisi mitään syytäkään. Olkoon vakaumus millainen hyvänsä, se ansaitsee lähtökohtaisesti arvostuksen ja kunnioituksen. Tätä sopii odottaa niin ateisteilta kuin uskovaisiltakin. Kirkosta eroaminen ja siihen liittyminen kuuluvat vapaan yhteiskunnan luovuttamattomiin piirteisiin.”
Luoma viittaa eroakirkosta.fi -sivustoa ylläpitävän Vakaumusten tasa-arvo ry:n tavoitteisiin, joiden mukaan valtio ei esimerkiksi ota mitään virallista kantaa katsomuksiin.
”Tavoite näyttää ylevältä ja tasapuolisuutta ajavalta … Ratkaisut ja valinnat tehdään aina jonkun katsomuksen pohjalta, olkoon se miten hatarasti muotoiltu tai tiedostettu tahansa.”
PIispan mielestä sivuston toiminnan taustalla vaikuttaa tietty, toisaalla varsin selkeästi artikuloitu maailmankatsomus, vapaa-ajattelijoiden edustama ateismin muoto.
”Tästä seuraa, että Eroakirkosta.fi -sivuston kautta eroilmoituksensa jättävä antaa samalla vähintään epäsuorasti tukensa ateistiselle maailmankatsomukselle. Vapaa-ajattelijoiden sivuston mukaan he ’eivät usko mihinkään muuhun kuin sellaiseen, mikä on älyllisesti perusteltua.’ Toisin sanoen, minkään maailmankatsomuksen uskonvaraisuutta ei voida ikinä poistaa.”
Luoma katsoo, että kirkon on syytä vastata Eroakirkosta.fi -sivuston haasteeseen jollain tavalla. ”Kyse on siitä, miten pidämme huolta seurakuntalaisistamme. Luontevimmin se tapahtuu tavallisessa seurakuntaelämässä ja ylipäätään kaikkialla siellä, missä ihmiset tavalla tai toisella etsiytyvät toistensa seuraan kannustaakseen ja tukeakseen toisiaan kristittyinä, vaikkapa sitten sosiaalisessa mediassa.”
”Daavid-Goljat –asetelmassa voitolle päässyt alkaa elää menestyksen synnyttämästä voimantunnosta. Pidän tärkeänä, että me kristityt ja kirkkomme jäsenet osaisimme perustaa itsetuntomme muuhun kuin voimantuntoon.”, Luoma kirjoittaa.
Lue Luoman koko kirjoitus hänen Facebook-sivuiltaan
(Kuva Luomasta: Aarne Ormio)
Ilmoita asiavirheestä