Eronnut hallintojohtaja: ”Tuomiorovasti puuttui viraston johtamiseen”

Espoon seurakunnat205Leena Kostiander katsoo tuomiorovasti Antti Kujanpään vaikeuttaneen hänen työskentelyään seurakuntayhtymässä.


Länsiväylä
uutisoi 8.6. lähteisiinsä viitaten, että seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto käsittelee ylimääräisessä kokouksessaan 10.6. yhtymän hallintojohtajan Leena Kostianderin työsuhteen purkamista luottamuspulan takia.

Espoon seurakunnat tiedotti 10.6. Kostianderin purkaneen itse työsuhteensa. Ennen YKN kokouksen alkua oli ilmeisesti Leena Kostianderin kuuleminen, jonka jälkeen hän on Kotimaa24:n tietojen mukaan ilmoittanut eroavansa.

Kostianderin ero ja siihen johtaneet tekijät ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa ja luottamushenkilöiden parissa hämmennystä ja asiaan on toivottu avoimuutta. Tapauksen todellisia syitä arvaillaan. Esimerkiksi Espoon yhteisessä kirkkovaltuustossa istuva Ari Konttas kertoo, että Kostianderin tapauksen käsittelystä oli ennen tämän eroa ilmassa huolestuneita kommentteja. Konttakselta liikenee ymmärtämystä Kostianderille ja muun muassa sille, että hän on hallintojohtajana ajanut tiukkaa talouslinjaa. Konttas tuntee myös ne ilmassa olleet väitteet, että Kostianderin olisi ollut vaikea tehdä työtään, koska kirkkoherrat olisivat puuttuneet hänen toimintaansa.

– On myös ollut heittoja, että Kostianderilla olisi yhteistyöhaluttomuutta, mutta itse en ole kokenut tällaista, enkä siten pysty asiaa vahvistamaan, Konttas sanoo.

Espoon yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Matti Finskas puolestaan uskoo, että yhteisellä kirkkoneuvostolla on ollut syynsä Kostianderin kuulemiseen; Finskaksen tietojen mukaan tämä on ollut luottamuksen puute. Hän pitää Kostianderin tapausta loppuunkäsiteltynä, koska asia on yhteisen kirkkoneuvoston vastuulla. Vielä koeajalla olleen Kostianderin valitsi hallintojohtajaksi yhteinen kirkkovaltuusto, mutta tiettyjen kirkkolakien muutosten vuoksi hallintojohtajan työsuhde on kesäkuusta alkaen yhteisen kirkkoneuvoston päätettävissä.

Kotimaa24:n tavoittama Kostiander ei kommentoi syytä YKN:n kutsumiseen koolle, koska asiat liittyvät ei-julkiseen asialistaan. Sen sijaan hän vastaa Kotimaa24:n kysymyksiin ja kertoo näkemyksiään seurakuntayhtymän toiminnasta sähköpostitse:


KostianderLeena

– Meillä kirkon jäsenillä tulisi olla kykyä olla asioista eri mieltä. Jokainen meistä on ihmisenä yhtä arvokas, olipa asioista mitä mieltä tahansa. Hallinnossa pitää voida keskustella asioista asiallisesti, ei henkilökohtaisuuksiin mennen. Tämä onnistuu kuntapolitiikassa, miksei kirkossa? Seurakuntayhtymän toiminnan tulisi olla avointa, myös päätöksenteon osalta. Avoimuuden puute ilmeni muun muassa haluna valmistella asioita pienessä piirissä, mikä edesauttoi joidenkin ryhmien omien intressien ajamista muiden kustannuksella.

– Negatiivisesta verotulokehityksestä ja raskaasta investointiohjelmasta huolimatta Espoon kirkkoherrat ajavat vahvasti siirtomäärärahan käyttöönottoa ja toimintamäärärahojen lisäystä ensi vuoden budjettiin. Veroprosentin nosto ei ole oikea lääke talouden tasapainotukseen.

Katsotte myös, ettei teillä ollut tilaa ja mahdollisuutta hoitaa virkatehtäviänne parhaalla mahdollisella tavalla Espoon seurakuntien jäsenten etua palvellen. Kuka tai mikä on estänyt nämä mahdollisuudet?

– Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kujanpää puuttui jatkuvasti yhtymän viraston operatiiviseen johtamiseen, mikä aiheutti jatkuvia jännitteitä kirkkoherrojen ja viraston johtavien virkamiesten välille. Perimmiltään kysymys oli vallasta. Kujanpää halusi johtaa yhtymää, myös yhtymän virastoa. Viraston vahva, yhtenäinen johtoryhmä ja johtajaansa tyytyväinen henkilöstö eivät edesauttaneet valtapyrkimyksiä.

– Asioiden huolellinen valmistelu ja taloudellisten vaikutusten kytkeminen investointointeihin hermostuttivat Kujanpäätä ja muita Tuomiokirkkoseurakunnan luottamushenkilöitä, jotka ajoivat vahvasti Suvelan uuden kappelin rakennuttamista.

Olette sanonut erosta ilmoittaessanne, ettette voi toimia virkavelvollisuuksienne vastaisesti, kuten teidän on joissakin asioissa odotettu tekevän. Se on kova väite. Kuka ja missä asioissa teidän on oletettu toimivan virkavelvollisuuksia vastaan?

– Minulta edellytettiin Suvelan kappelin rakennuttamiseen liittyen toimia, jotka eivät olleet linjassa julkisen sektorin normaalien toimintatapojen kanssa, ja joista olisi voinut realisoitua yhtymälle merkittäviä taloudellisia tappioita. Kun yhteinen kirkkovaltuusto päätti lykätä Suvelan rakennuttamispäätöstä, Kujanpää kieltäytyi yhteistyöstä kanssani. Valtuuston toukokuinen päätös tuo yhtymälle ainakin noin miljoonan euron säästön, kun kappelia ohjataan järkevästi tehokkaampaan kustannusraamiin.

Lue tuomiorovasti Kujanpään kommentit täältä

Myös Esse on uutisoinut asiasta tänään. Uutinen täällä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPäivi Räsänen suojelee moottoripyöräkerhon tapahtumaa
Seuraava artikkeliTuomiorovasti: ”Pyynnöistä huolimatta toimintatavat eivät muuttuneet”

Ei näytettäviä viestejä