Espoo Cinén elokuvasarjat päästävät vähemmistöt ääneen

Espoo Ciné järjestetään jo 34. kerran. Yli sata elokuvaa kattava ohjelmisto pitää sisällään juhlittuja klassikoita, lapsille sopivia teoksia ja vähemmistöjen asemaa tutkivia uudempia helmiäkin. Espoossa elokuvaan loppupuolella vietettävä festivaali kertoo tarjoilevansa ”eurooppalaista moninaisuutta” ja ”ennakkoluulot haastavia kohtaamisia”. Uraauurtavaa näkemystä edustaa erityisesti vammaisuutta valkokankaalla esittelevä Crip Ciné -sarja.

Espoo Cinén ohjelmistopäällikkö Mickael Suominen kertoo Crip Ciné -kokonaisuuden nostavan esille vammaisia ja vammaisuutta elokuvassa.

– Kiinnitimme huomiota siihen, että vammaisia näkyy valkokankaalla melko vähän. Masentavin huomio oli se, että kuvaukset ovat usein hyvinkin stereotyyppisiä ja vammainen ihminen kuvataan lähes pelkästään vammansa kautta, joka vielä esitellään ongelmana. Halusimme nostaa esiin sen, että on toisenlaisiakin elokuvia.

Suominen kertoo sarjan rakentuneen niin, että ohjelmistotiimi etsii elokuvia aiheesta, mutta erillinen vammaisista elokuvaharrastajista koostuva raati valitsee näytettävät elokuvat.

– Olemme halunneet vammaisten yhteisöt ja vammaiset toimijat tähän mukaan mahdollisimman konkreettisella tavalla.

ESPOO CINÉ tekeekin suomalaista elokuvakulttuurihistoriaa esittelemällä laajalla skaalalla sekä elokuvia vammaisista ja vammaisuudesta että myös vammaisten tekemiä elokuvia. Mukana on myös historiallisia ”kohuelokuvia”, kuten esimerkiksi Tod Browningin Freaks – Kummajaiset (1932). Suominen kertoo Browningin kulttiteoksen värittäneen keskustelua pitkään.

– Alun pitäen kauhuelokuvana lanseerattu elokuva lupasi esitellä luonnonoikkuja ja vanhan sirkusperinteen mukaisia kummajaisia. Browningin draamalliset ratkaisut eivät kuitenkaan vastanneet lähtöajatusta, sillä hän otti tulokulmakseen vammaisten oman näkökulman ja teki heistä samaistumisen kohteita. Se tuotti päänvaivaa medialle ja suurelle yleisölle.

Browningin klassikon lisäksi Suominen nostaa ohjelmistosta esille kaksi teosta.

– Amerikkalainen dokumenttielokuva Code of the Freaks käsittelee huomionarvoisesti sitä, miten vammaisuutta on elokuvahistoriassa esitelty. Sen lisäksi avajaiselokuvamme Is There Anybody Out There? on tärkeä puheenvuoro ableismista yhteiskunnassa. Meillä on lisäksi kunnia saada dokumentin tekijä Ella Bee Glendining vieraaksemme. Hänen elokuvansa kautta vammaton ihminen voi hetken ajan nähdä maailman vammaisen silmin.

Niilo Rantala

Espoo Ciné 18.–27.8.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRokkipappina tunnettu rovasti Tarvo Laakso on kuollut
Seuraava artikkeliVihittyään samaa sukupuolta olevan parin Anita Leppälä kirjoitti piispalle sähköpostin

Ei näytettäviä viestejä