Espoon hpk 10 v. – Kirkon tehtävien täytyy elää ajan mukana

Espoon hiippakunnan 10-vuotisjuhlaviikon ohjelmaan kuuluneessa hiippakuntafoorumissa (Leppävaaran kirkko 8.3.) pohdittiin kirkon roolia muuttuvassa yhteiskunnassa. Kirkon rooli nähtiin tärkeäksi, vaikka julkisessa keskustelussa on päinvastaistakin ajattelua.

Foorumissa todettiin maailman epävarmuuden ja monenlaisten rakennemuutosten haastavan kirkon vastaamaan ajan haasteisiin. Valtion ja kuntien talousvaikeudet saattavat muuttaa hyvinvointivaltion luonnetta ja työnjakoa. Tämä korostaisi kirkon ja erityisesti sen diakoniatyön merkitystä. Kysymys kuuluikin, miten kirkko vastaa tähän tilanteeseen?

Vastausta etsittiin monelta suunnalta. Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäen mielestä kirkko paikkaa siinä, missä byrokraattinen yhteiskunta ei pysty tai hidastelee. Kansanedustaja Merja Kuusisto (sd) arveli yhteiskunnan muutosten saattavan tuoda kirkolle uusia tehtäviä. Hän otti esille yksinäisyyden torjumisen ja taloustaantuman seurausten lieventämisen sekä saattohoidon järjestämisen.

Journalisti Mikael Pentikäinen (kesk) sanoi kirkkoa tarvittavan, mutta kyseli, onko kirkko valmis siihen. Hänen mielestään kirkon tulisi uudistua ja lisätä sosiaalista työtään. Pentikäinen näki kirkolla tärkeän roolin luottamuksen rakentajana yhteiskunnassa.

Kirkon tehtävä on vahvistaa uskoa parempaan, rakentaa sovintoa ja toimia kärsivien ihmisten äänenä, linjasi puolestaan Espoon tuomiokapitulin dekaani Kai Peltonen. Kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) toivoi kuntien ja seurakuntien välille strategista kumppanuutta. Se tarkoittaisi yhteisiä hankkeita ja päällekkäisyyksien poistamista. Seurakunta tarjoaa kunnalle vaihtoehtoja palveluiden tuottamiseen.

Tilaisuuden järjestäjän, Espoon hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Pentti Aspila korosti tekojen merkitystä kirkon toiminnassa. Pelkkä sana ei ole uskottavaa, tarvitaan sanoja ja tekoja. Hiippakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Panu Pihkala arvioi kirkon työstä tiedettävän varsin vähän. Julkisuudessa esiintyy kirkosta paljon sirpaletietoa, jolloin kokonaisuus ei avaudu, sanoi Pihkala. Kirkkoa pidetään virastona tai sen ajatellaan toimivan kuin yrityksen. Helsingin diakonissalaitoksen emeritusjohtaja Antti Lemmetyinen sanoi kirkon diakoniassa realismin ja toivon olevan läsnä yhtä aikaa. Kirkko ei voi olla auttamatta, jos se on kirkko, hän siteerasi piispa Kaarlo Kallialaa.

Foorumissa ei eletty umpiossa, vaan pöytäkeskusteluissa puhuttiin myös Ukrainan tilanteesta. Kirkoissa on rukoiltu Ukrainan ja rauhan puolesta monien tilaisuuksien yhteydessä.

Hiippakuntafoorumi on Espoon hiippakuntavaltuuston kehittämä toimintatapa, joka mahdollistaa ajankohtaisista asioista keskustelemisen. Osallistujat tuovat foorumiin oman seurakuntansa ja taustayhteisönsä näkemykset sekä vievät foorumin antia takaisin kotiseudulleen. Ensimmäinen foorumi pidettiin syksyllä 2012.

Juhlaviikko päättyi sunnuntaina hiippakunnan suurimmassa kirkossa Mäntsälässä vietettyyn messuun.

Lue lisää Mikael Pentikäisen puheenvuorosta ja ehdotuksesta, että kirkko voisi perustaa vanhainkoteja.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKasvot-näyttelyssä pohditaan saattohoitoa
Seuraava artikkeliKipa – mainettaan paljon parempi?

Ei näytettäviä viestejä