Espoon seurakunnat myönsi lähetys­määrärahoja vain viidelle järjestölle – vaatimuksena sitoutuminen yhden­vertaisuuteen ja naisten pappeuteen

Kuuntele juttu:

Espoon seurakunnat jakoi jälleen 4,1 prosenttia verotuloista lähetystyöhön ja kansainväliseen auttamistyöhön. Tukea myönnettiin tänä vuonna vain järjestöille, jotka sitoutuvat selkeästi tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja naisten toimimiseen pappeina.

Espoon seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston päätöksen mukaan Espoon seurakuntien tukemissa hankkeissa on noudatettava yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakia. Naispuolisilla ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla papeilla ja muilla ammattihenkilöillä on oltava mahdollisuus tulla valituiksi ja lähetetyiksi tekemään työtä näissä hankkeissa.

Vuoden 2023 haussa hakijoita pyydettiin sitoutumaan näihin edellytyksiin lähettämällä yksiselitteinen kirjallinen suostumus. Osa lähetysjärjestöistä ei näihin edellytyksiin sitoutunut, minkä vuoksi näille järjestöille ei esitetty määrärahaa tänä vuonna.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti 22. maaliskuuta jakaa tälle vuodelle lähetystyöhön ja kansainväliseen apuun varatun 1,68 miljoonan euron määrärahan seuraavasti: Kirkon Ulkomaanapu 730 000 euroa, Suomen Lähetysseura 700 000 euroa, Medialähetys Sanansaattajat 135 000 euroa, Suomen Pipliaseura 100 000 euroa ja Evankelinen lähetysyhdistys 17 000 euroa.

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO kävi asiasta pitkän ja perusteellisen keskustelun. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Kokouksessa äänestettiin esityksestä, jonka mukaan määräraha olisi jaettu kaikille lähetysjärjestöille ja Kirkon Ulkomaanavulle. Tämä esitys kaatui äänin 39–20, 2 tyhjää.

Toisen muutosesityksen mukaan SLEY:n (Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys), Kansanlähetyksen, Kylväjän ja SLEF:n (Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland) osuudet olisi puolitettu edellisvuodesta. Tämä esitys kuitenkin hävisi edellä kuvatulle muutosesitykselle eikä päätynyt varsinaiseen äänestykseen.

ESPOON SEURAKUNTIEN tukemat hankkeet keskittyvät heikommassa asemassa olevien ihmisten elinolojen parantamiseen, koulutukseen, lukutaidon kehittämiseen, raamatunkäännöstyöhön, radiotyöhön ja rauhantyöhön. Kussakin hankkeessa on useampia osa-alueita, joilla ihmisten aineellista, hengellistä ja henkistä hyvinvointia parannetaan ja heidän toimijuuttaan vahvistetaan.

Suurin osa hankkeista toteutetaan paikallisten yhteistyökumppaneiden, kuten alueella toimivien kirkkojen, kristillisten järjestöjen tai muiden toimijoiden kanssa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Espoon seurakunnat myönsi lähetysmäärärahoja vain viidelle järjestölle – vaatimuksena sitoutuminen yhdenvertaisuuteen ja naisten pappeuteen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Lähetystyön tulevaisuus herättää kysymyksiä
Seuraava artikkeliLuonto puhuu: Kevättä rinnassa – kyhmy­joutsenten kosio­puuhat ovat näyttävää seurattavaa

Ei näytettäviä viestejä