Espoonlahden Sley-messut tuomiokapitulin pohdittavaksi

Espoolaisen Espoonlahden seurakunnan tiloissa järjestettävistä Sleyn messuista ja niiden tulevaisuudesta jouduttiin äänestämään tänään tiistai-iltana seurakuntaneuvoston ennatyspitkässä kokouksessa.

Kirkkoherra Jouni Turtiainen oli esittänyt messuille jatkoa. Esityksen mukaisesti eli Sleyn messujen jatkumisen puolesta äänesti 6 henkeä ja Turtiainen ja päätösesitystä vastaan 10 henkeä. Näin ollen asia menee tuomiokapitulin ratkaistavaksi kirkkojärjestyksen mukaisesti. Turtiainen kuvaa kokousta ennätyspitkäksi, mutta sen keskustelua hyväksi ja rakentavaksi.

Messut jatkuvat normaalisti ainakin siihen saakka, kunnes kapituli ottaa niihin kantaa. Espoon piispa Mikko Heikka on aiemmin ilmoittanut muun muassa, etteivät messut ole piispojen ja vuoden 2009 herätysliikejohtajien tahdonilmaisun mukaisia. Turtiainen on vedonnut messujen sallimisessa juuri tahdonilmaisuun ja moniäänisyyden sallimiseen kirkossa.

Oulussa piispa Samuel Salmi ja tuomiorovasti Matti Pikkarainen ovat puolustaneet täysin vastaavanlaista toimintaa Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa. Tahdonilmaisua tulkitaan nyt kirkossa eri tavoin. Myös Lohjalla järjestetään vastaavanlaisia Sley-messuja.

Espoonlahden seurakunta on antanut Iivisniemen kappelinsa noin pari kertaa kuussa järjestettäviä jumalanpalveluksia varten Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen käyttöön. Sley on vanhalla virkakannalla ja näin ollen naispapit eivät toimita messuja Iivisniemessä. Juuri Heikka oli pyytänyt kirkkoherralta seurakuntaneuvoston lausuntoa Iivisniemen kappelin käyttämisestä Sleyn messutoimintaan.

Turtiainen: En ota henkilökohtaisesti

Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen sanoo, ettei hän ota seurakuntaneuvoston päätöstä henkilökohtaisesti.

– Olen silti huolissani, jos kirkossamme ruvetaan luterilaisilta kristityiltä eväämään seurakunnan tilojen käyttö sanan ja sakramenttien jakamiseen myös silloin kuin syrjintäoletusta ei ole – eli silloin kun kyse on Sleyn omista tilaisuuksista, joihin seurakunta ei osallistu muuten kuin tarjoamalla tilat, Turtiainen sanoo.

Hän uskoo, että Espoon kapitulin tulevalla päätöksellä voi olla vaikutuksia koko kirkkoon, ainakin se linjaa Espoon hiippakunnan alueella yhteistoiminnan periaatteita.

Turtiaisen mukaan kokouksessa todettiin se, että tahdonilmaisun ongelma on se, että se on väljä ja käsitteitä ei ole määritelty täsmällisesti. Siinä todetaan muun muassa, että ”seurakunta voi tehdä yhteistyötä herätysliikkeen kanssa ja antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten”. Turtiainen katsoo tämän pohjalta, ettei yhteistyössä ja hyvän tahdon osoittamisessa voi olla kyse siitä, että sitä osoitettaisiin vain silloin tällöin.

– Pitää olla valmis yhteistyöhön, jolla osoitetaan hyvää tahtoa kokoaikaisesti toista kohtaan, Turtiainen sanoo kantanaan.

Aiemmin piispa Heikka oli perustellut Kotimaa24:lle omaa kielteistä kantaansa Iivisniemen messuihin sillä, että tahdonilmaisussa ei mainita säännöllistä messutoimintaa.


Luku 9, pykälä 7

Espoonlahden seurakuntaneuvosto päätöksessä sovellettiin kirkkojärjestyksen 9 luvun pykälää 7: ”Jos kirkkoherra ja kirkkoneuvosto ovat eri mieltä jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, kirkon, siunauskappelin tai kappelin käyttöä taikka seurakunnan päätettävissä olevia kolehteja koskevasta kysymyksestä, asia on saatettava tuomiokapitulin ratkaistavaksi.”

Lue lisää tämän uutisen taustoista: Espoonlahti päättää tänään Sley-messujen kohtalosta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa perää aikuisempaa keskustelua kirkkoon
Seuraava artikkeliKysely: Viranomaiset rajoittavat sananvapautta

Ei näytettäviä viestejä