Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) Saksan Karlsruhessa meneillään olevan yleiskokouksen ohjelmaan kuului eilen perjantaina myös alueellisia tapaamisia.
Euroopan kirkkojen tapaamisessa etsittiin paitsi uusia KMN-puheenjohtajaehdokkaita, myös varsin vapaamuotoisesti ajatuksia, jotka muodostaisivat Euroopan kirkkojen viestin maailman muille kirkoille.
Esitetyissä ideoissa korostuivat ajankohtainen ilmastokriisi ja rauhankysymykset.
Skotlantilainen edustaja toivoi Europan kirkkojen viestiin viittausta siihen, että ilmastonmuutoksen kiistäminen on verrannollista rasismiin.
– Myös ilmastonmuutoksen kiistäminen on typerää, vahingollista ja väärin.
Eräät nuoret edustajat viittasivat myös puheenvuoroissaan ilmastokysymyksiin: ilmasto-oikeudenmukaisuuden pitäisi olla osa kirkkojen teologiaa.
– Haluamme, että meitä nuoria kuunnellaan, tiivistyi nuorten edustajien puheenvuorojen viesti.
Ukrainan sodasta erilaisia todellisuuksia
Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen vuoksi raivoava sota kirvoitti mainintoja rauhan merkityksestä. Hollantilainen edustaja toivoi, että kirkot muistuttaisivat Euroopan unionia sen alkuperäisestä ideasta olla rauhanprojekti.
Sodasta puhuttaessa sanottiin myös, että tärkeintä ei ole, kuka sen on aloittanut, vaan kuka saa aikaan sodan loppumisen ja rauhan.
Rauhantyöstä puhuttaessa paikalla olleet Ukrainan kirkon edustajat viittasivat puheenvuoroissaan siihen, että he elävät hieman erilaisessa todellisuudessa kuin monet muut.
– Emme aina tiedä, olemmeko elossa seuraavana aamuna.
Tästä syystä ukrainalaiset maansa kokemaan hyökkäykseen viitaten toivoivat, että Euroopan kirkkojen viestiin liitettäisiin myös imperialismin tuomitseminen.
Länsi-Euroopasta katsottuna maanosan itäisellä puoliskolla tai sen reunoilla käydyt tai käytävät sodat saattavat tuntua kaukaisilta ja ne voivat lännessä myös unohtua liian nopeasti. Serbian ortodoksisen kirkon edustaja muistutti, että ei tule unohtaa sitä, että myös Balkanilla sodittiin 1990-luvulla.
Euroopan kirkkojen ryhmän väistyvä puheenjohtaja, Ruotsin kirkon arkkipiispa emeritus Anders Wejryd toivoi Euroopan viestiin mainintaa siitä, että lakeja on kunnioitettava.
”Nuorten ääntä kirkoissa kuunneltava”
Edelleen keskustelussa toivottiin myös mainintaa homofobian tuomitsemisesta ja LGBT-yhteisöjen hyväksymisestä yhteiskunnissa. Yhdessä puheenvuorossa kehotettiin miettimään sitä, onko KMN ollut pitkään liian yksipuolinen puhuttaessa Israelin ja palestiinalaisten konfliktista.
Britannian kirkkojen edustajat korostivat edelleen eurooppalaisten yhteyksien tärkeyttä: Brexitin jälkisessä tilanteessa asia on kirkoille erityisen merkittävä.
Puheenvuorissa muistutettiin myös Euroopan ”tyhjistä” kirkoista. Siksi Euroopan viestissä pitäisi puhua myös maanosan uudelleen evankelioimisen tarpeesta.
Keskusteluissa viitattiin usein myös siihen, että kirkkojen tulisi kuulla selvemmin nuorten jäsentenä ääntä ja ylipäätään ottaa huomioon heidän esille nostamiaan kysymyksiä.
Ehkä edellisten ajatusten kirvoittamana nuorille osoitti sanansa myös Armenian kirkon edustaja, joka viittasi siihen, että Euroopassa monet kirkot ovat todella jotakuinkin tyhjillään ja kirkkorakennuksia otetaan tai vuokrataan myös muuhun käyttöön.
– Haluaisinkin kysyä Euroopan kristityiltä nuorilta, milloin he aikovat täyttää Euroopan kirkot?
Puheenvuoro kirvoitti joitakin vastauksia, joissa viitattiin ongelman johtuvan esimerkiksi siitä, että kirkot eivät aina hyväksy seksuaalivähemmistöjä.
”Ukrainan kansan omaleimaisuutta yritetty pyyhkiä pois 300 vuotta”
Euroopan kysymykset olivat koko yleiskokouksen teemana myös perjantain aamupäivän täysistunnossa ja keskustelussa. Kokouksessa puhunut Ukrainan ortodoksisen kirkon arkkipiispa Jevstratij korosti, että Venäjän imperiumi ja Neuvostoliitto ovat yli 300 vuotta yrittäneet pyyhkiä pois Ukrainan kansan omaleimaisuutta.
– Mutta me taistelemme menestyksekkäästi vapautemme ja itsenäisen tulevaisuutemme puolesta, Jevstratij sanoi.
Ukrainan ortodoksinen kirkko (englanniksi Orthodox Church of Ukraine) on maan itsenäinen ortodoksinen kirkko, jota Moskovan patriarkaatti ei tunnusta.
Jevstratij kiitteli ekumeenisia organisaatioita niiden Venäjän hyökkäyksen vastaisesta voimakkaasta asenteesta ja Venäjän kirkon johtajaan patriarkka Kirilliin vetoamisesta.
– Kenelläkään ei ole oikeutta siunata hyökkäystä, kenelläkään ei ole oikeutta oikeuttaa sotarikoksia ja kansanmurhaa, Jevstratij sanoi.
Perjantain lehdistötilaisuudessa Jevstratij kertoi Ukrainan ortodoksisen kirkon haluavan päästä sekä KMN:n että Euroopan kirkkojen konferenssin jäseneksi.
Moskovan patriarkaatin edustajien kanssa ukrainalaisilla ei Jevstratijn mukaan ole ollut Karlsruhessa keskusteluja. Jos venäläiset haluaisivat sanoa jotakin ukrainalaisille, ovat jälkimmäiset Jevstratijn mukaan valmiita keskustelemaan.
– Mutta jos he haluavat jälleen puhua venäläistä propagandaa, jota kuulemme päivittäin Venäjän medioista, emme tarvitse sitä. Jos he kuitenkin haluavat puhua kristillisesti ja vilpittömästi, me olemme valmiita tapaaman heitä, Jevstratij sanoi.
Lue myös muita Kirkkojen maailmanneuvoston kokousta käsitteleviä juttuja:
Intialaispiispa Abraham Mar Paulos: ”Olemme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisiä”
Kommentti: Ekumeeninen puistomessu todentaa teologisesti pienintä yhteistä nimittäjää
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä