Euroopan pohjoisin pyhiinvaellusreitti saa oman pyhiinvaelluskeskuksen Ruotsin Sundsvalliin

Ruotsin Sundsvallista alkava Euroopan pohjoisin pyhiinvaellusreitti S:t Olavsleden (Pyhän Olavin reitti) saa pian arvoisensa lähtöruudun. Seurakunta rakentaa pyhiinvaelluskeskuksen yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa kahdella miljoonalla eurolla.

Pappilan vanha navetta saa uuden elämän, kun kahvilan, vastaanoton ja toimistotiloja sisältävät tilat avataan kesäkuun 17. päivänä historiallisessa Selångerissa, muutama kilometri Sundsvallin keskustasta.

– Keskuksessa vastaamme kaikkiin pyhiinvaeltajien kysymyksiin edessä olevasta matkasta. Kerromme yöpymismahdollisuuksista ja elämyksistä, joita voi kokea matkalla Trondheimiin, diakonissa Helene Westerlind Selångerin seurakunnasta kertoo.

– Tuemme kaikkia matkalle lähtijöitä, joille pisin matka on matka omaan sisimpäänsä, Westerlind sanoo ruotsalaista Dag Hammarskjöldia siteeraten.

Kokonaispituudeltaan 580 kilometriä pitkä Pyhän Olavin mukaan ristitty reitti vie läpi Ruotsin ja Norjan. Se vaatii kunnon evästyksen. Moni taivaltaa matkan etapeissa useina vuosina. Nopeimmat patikoivat sen reilussa kolmessa viikossa. Noin 30 päivää on hyvä vauhti kokeneellekin vaeltajalle.

Reitin voi myös pyöräillä, ratsastaa tai juosta

Pyhiinvaellusten suosio kasvaa Ruotsissa. Se on huomattu myös Selångerin kirkonmäellä, josta S:t Olavsleden alkaa. Jo vuosia pyhiinvaelluksesta innostuneet seurakuntalaiset ovat unelmoineet keskuksesta, jossa voisi auttaa vaeltajia, jakaa tietoa ja järjestää erilaisia tapahtumia.

Vuonna 2013 uudelleen merkitty ja käyttöön vihitty reitti on saanut tukea Euroopan unionilta. Projektia vetänyt Putte Eby on ollut rakentamassa reittiä vuodesta 2012 lähtien ja pitää pyhiinvaeltajien keskuksen rakentamista erittäin tervetulleena koko reitin kannalta.

– Uusi keskus merkitsee erittäin paljon koko vaellusreitille. Nyt yhä useammat uskaltavat myös panostaa majoituspalveluihin reitin varrella, vaellusoppaanakin vuosia toiminut Eby toteaa.

Diakonissa Helene Westerlind, joka on pyhiinvaeltajien keskuksen projektivastaava, kertoo ihmisten etsivän yksinkertaista elämää ja hiljaisuutta. Toisaalta haetaan myös haasteita, jollainen pitkä vaellus kieltämättä on. Reitin voi myös pyöräillä, ratsastaa tai juosta.

Pari vuotta sitten ilmestyi S:t Olavsledenin perusteellinen ruotsinkielinen opaskirja, josta on tehty versiot englanniksi, saksaksi ja hollanniksi. Viime vuonna Pyhän Olavin jalanjäljissä kulki arviolta 500 vaeltajaa 20 eri maasta. Tänä vuonna tulijoiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan, kun tieto reitistä leviää ja palvelut paranevat.

Pyhiinvaeltajien keskus on avoinna ympäri vuoden

Pyhiinvaeltajien keskus tehdään pappilan navettaan, joka on rakennettu 1900-luvun alussa. Tuolloin pappila oli pitkälti omavarainen. Navettaan mahtui 27 lehmää ja talliin neljä hevosta. Vähitellen rakennus muuttuu nykyaikaiseksi keskukseksi, jossa tilaa on kaikkiaan 1200 neliötä.

Ensimmäisessä vaiheessa kesäkuussa avataan toimistotiloja, vastaanotto, kahvila ja terassi. Myöhemmin valmistuvat näyttely- ja kokoustilat, jotka on määrä saada vihkikuntoon 2021, kun Sundsvallin kaupunki täyttää 400 vuotta.

Helene Westerlind kertoo, että pyhiinvaeltajien keskus on avoinna ympäri vuoden, vaikka vaellussesonki kestääkin vain toukokuusta syyskuuhun.

Selångerin seurakunta on perustanut yhtiön, joka pyörittää keskusta. Tarjolla on erilaisia seminaareja, konferensseja, opastuksia, tapahtumia ja ruokakulttuuria. Tiloja tarjotaan tietenkin myös perinteisille rippikouluryhmille, eläkeläisten retkille ja koulutuksille.

S:t Olavsleden ulottuu Itämeren rannalta Atlantille

• Reitti on saanut nimensä Pyhän Olavin mukaan. Olavi Haraldinpoika oli Norjan kuninkaana vuosina 1015–1030 ja käännytti norjalaiset kristinuskoon. Tanska valloitti Norjan vuonna 1028, ja Olavi joutui pakenemaan Venäjälle. Hän palasi joukkoineen Ruotsin läpi Norjaan, mutta kaatui Siklestadin taistelussa 29. heinäkuuta 1030.

• Yksi Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä, joka sai eurooppalaisen kulttuurireitin statuksen vuonna 2010. Vihittiin uudelleen käyttöön 2013.

• Ulottuu Itämeren rannalta Sundsvallista Atlantille Trondheimin kaupunkiin Norjaan. Nidarosin tuomiokirkko, joka on reitin päätepiste, oli jo keskiajalla Pohjois-Euroopan tärkein pyhiinvaelluskohde.

• Pyhiinvaeltajien reitti kulkee osin pitkin kyläteitä ja metsäpolkuja mutta myös maanteitä pitkin läpi Medelpadin, Jämtlannin tunturimaisemien ja Norjan Trøndelagin halki Trondheimin vuonolle asti.

• Opaskirjaa on saatavilla neljällä kielellä: ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja hollanniksi.

• Pyhiinvaeltajien keskus (Pilgrimscenter Selånger) sijaitsee Sundsvallissa Selångerin kirkon luona. Mäellä on myös keskiaikaisen kivikirkon raunio.

• Kotisivut: www.stolavsleden.com

Kuva: Kaj Aalto. Selångerin pappilan yli satavuotiaasta navetasta tehdään pyhiinvaeltajien keskus, joka palvelee Pyhän Olavin jalanjäljissä kulkevia vaeltajia.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIL: Yle aikoo ulkoistaa radiojumalanpalvelusten tekniikan
Seuraava artikkeliValamon luostarin tilinpäätös satojatuhansia euroja miinuksella – ortodoksinen kirkollishallitus huolissaan

Ei näytettäviä viestejä