Evankelista Billy Graham on kuollut

Amerikkalainen evankelista Billy Graham (William Franklin Graham Jr.) on kuollut. Kansainväliset tiedotusvälineet kertovat Grahamin kuolleen keskiviikkona rauhallisesti kotonaan Montreatissa Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa. Graham oli syntynyt 7. marraskuuta 1918. Hän oli 99-vuotias ja kärsinyt pitkän iän aiheuttamista terveysongelmista.

Graham oli nykyajan ehkä tunnetuin evankelista. Hän oli taustaltaan baptisti, mutta pyrki toiminnassaan ylittämään kirkkokuntien rajoja. Graham vieraili Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1954. Vuonna 1987 hän oli pääpuhujana Olympiastadionilla järjestetyssä Missio Helsingissä.

Billy Graham Evancelistic Assosiationin verkkosivulla on julkaistu Grahamin edesmenneen vaimon Ruth Bell Graham luonnehdinta evankelistasta: ”Hän oli mies, jolla oli syy ja tarkoitus elämässään. Hän tiesi mitä oli tekemässä. Hän halusi olla Jumalalle mieliksi enemmän kuin kukaan, jonka ole tavannut.”

Ura ilman skandaaleja

Perheniemen evankelisen opiston rehtori Timo Pokki on väitellyt dogmatiikassa Billy Grahamin ajattelusta.

Pokin mukaan Grahamin merkittävintä vaikutusta on ollut yhdysvaltalaisen kirkkokuntakartan tietty uudelleen muotoutuminen.

– Billy Graham oli yksi niistä johtohahmoista, joiden johdolla yhdysvaltalaisesta fundamentalismista irtosi 1950-luvulta alkaen maltillisempi herätyskristillisyys, evankelikalismi, Pokki sanoo.

Pokin mukaan olennaista oli myös se, että evankeliointikampanjoissaan Billy Graham alkoi tehdä yhteistyötä myös liberaaleina pidettyjen valtavirran protestanttikirkkojen kanssa. Niitä olivat esimerkiksi eri reformoidut kirkot, luterilaiset kirkot ja metodistit.

– Alkuvaiheessa mukana oli myös katolinen kirkko, Pokki tietää.

Billy Graham oli alun perin lapsena kastettu presbyteeriläinen, mutta hän kääntyi 20-vuotiaana baptistiksi.

– Hänellä oli ajattelussaan vahva reformoitu tausta. Hän ei kuitenkaan uskonut predestinaatioon, vaan siihen, että ihmisen piti tehdä itse uskonratkaisu. Mutta ilman Pyhän hengen vaikutusta kukaan ei kuitenkaan voinut Grahamin mukaan tulla uskoon, Pokki sanoo.

Saarnaajana Billy Grahamin maine oli Pokin mukaan aina hyvä. Hänen uraansa ei liittynyt skandaaleja tai muuta pahennusta.

– Hän ei koonnut rahaa itselleen tai jollekin järjestölle, vaan oli aina luottamusta herättävä. Kun hän tuli Suomeen vuonna 1987 sanottiin, että hän antaisi saarnakiertueensa lopuksi ison laskun. Näin ei tapahtunut, Grahamin organisaatio ei ottanut missiosta Helsingissä mitään. Hänen organisaationsa toimi lahjoituksien varassa.

Pokki kertoo upporikkaiden henkilöiden tarjoutuneen joskus kustantamaan Grahamin operaatioiden kulut, mutta Graham kieltäytyi.

– Hän halusi tukeutua muutaman dollarin lahjoittaviin esirukoilijoihin.

Poliittisesti demokraatti

Billy Graham oli pitkään myös maailman evankelioimiseen tähtäävän Lausannen liikkeen johtohahmoja.

Erityisesti Graham tunnettiin myös Yhdysvaltojen monien presidenttien ”hovikappalaisena”.

– Hänellä oli henkilökohtaiset suhteet moniin Yhdysvaltojen presidentteihin näiden puoluekannasta riippumatta presidentti Lyndon Johnsonista alkaen. Tässä roolissa hän palveli presidenttejä aina Ronald Reaganiin ja George Bushiin saakka, Pokki kertoo.

Hieman yllättävää kenties on, että Graham itse oli poliittiselta kannaltaan demokraatti.

– Likipitäen kaikki muut tunnetut evankelistat Yhdysvalloissa ovat republikaaneja.

Graham ei koskaan käynyt pappisseminaaria eikä hän ollut akateeminen teologi. Pokin mukaan hän oli kuitenkin retorisesti erittäin taitava julistaja.

– Tästä huolimatta hän sovitti sanansa aina niin, että yksinkertaiset kansanihmisetkin ymmärsivät, mitä hän sanoi, Timo Pokki toteaa.

Lisätty klo 17.08 Timo Pokin kommentit. Haastattelijana Jussi Rytkönen

Kuva: Jukka Granström. Billy Graham Helsingin Olympiastadionilla 1987.

Lue myös:

Billy Grahamin Suomen-vierailusta kulunut 30 vuotta – missiosta kertova nettisivu avautui

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMoonilainen yhteisö pyytää jäseniään tuomaan hääseremoniaan kiväärinsä
Seuraava artikkeliEssee: Entä jos ympäristönsuojelun valo ei tule idästä, vaan juutalais-kristillisestä perinteestä?

Ei näytettäviä viestejä