Facebookissa kiertää huhu, jonka mukaan Suomen luterilaisen kirkon kirkkojärjestyksen epätarkkuuden vuoksi olisi jo nyt mahdollista siunata samaa sukupuolta olevien avioliitto.
Kirkkojärjestyksen toisen luvun pykälässä 20 todetaan, että ”avioliitto, joka on solmittu muussa kuin evankelis-luterilaisen kirkon käyttämässä järjestyksessä, voidaan pyydettäessä siunata”. Käytännössä siis esimerkiksi Ruotsissa avioliiton solminut mies- tai naispari voisi saada Suomessa kirkon siunauksen. Sama pätisi myös silloin, jos Suomessa hyväksyttäisiin tasa-arvoinen avioliittolaki ja pari olisi avioitunut maistraatissa.
Piispainkokouksen teologinen sihteeri Jyri Komulainen kertoo kuulleensa kirkollisten henkilöiden Facebookissa esittämistä spekulaatioista. Hän kuitenkin kiistää esitetyn kirkkojärjestyksen tulkinnan.
– Tämä ei kuitenkaan olisi mahdollista, sillä toisin kuin kirkkojärjestyksessä, kirkkokäsikirjassa avioliiton siunaamisen kaava mainitsee miehen ja naisen, Komulainen selvittää.
– Kirkkokäsikirja on kirkolliskokouksen hyväksymänä normatiivinen asiakirja eli tässä ei ole aukkoa kirkon säännöissä, Komulainen sanoo.
Kirkkojärjestys sisältyy kirkkolainsäädäntöön kun taas Komulaisen viittaamaa kirkkokäsikirja sisältää kirkollisten toimitusten kaavat.
Avioliiton siunaamisen kaavassa mies ja nainen mainitaan useissa osuuksissa, jotka ovat kuitenkin sovellettavia osuuksia. Missä tämä miehen ja naisen ratkaisevaksi katsottava maininta tarkkaan ottaen on?
– Tämä on ilmeistä rubriikkiteksteissä. (kaavassa punaisella kirjoitetuissa kohdissa, joissa nimetään puhuuko pappi naiselle vai miehelle). Toisaalta esimerkiksi kaavaan valitut raamatunkohdat henkivät sitä, että se on laadittu vain miehen ja naisen välistä liittoa silmällä pitäen.
Jos siis Suomeen tulisi tasa-arvoisen avioliiton mahdollistava laki, koskisiko kirkkokäsikirja sitäkin?
– Nykytilanne asettaisi stopin siunaamiselle, vaikka laki muuttuisikin, toteaa Komulainen.
Ilmoita asiavirheestä