Helluntaiherätyksen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida ei lähetä rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä lähetystyöhön. Järjestö kertoo kantansa helluntaiherätyksen Ristin Voitto -lehdessä 12. kesäkuuta. Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola vahvistaa asian Kotimaa24:lle. Hakolan mukaan Fida ei halua tässä vaiheessa kommentoida koskeeko linjaus myös järjestössä kehitysyhteistyötä tekeviä henkilöitä.
– Emme ota asiaan vielä kantaa. Fidan hallitus on päättänyt, että tästä keskustellaan syyskuussa, Hakola sanoo Kotimaa24:lle.
Hakolan mukaan järjestö ei ole koskaan joutunut käytännössä pohtimaan rekisteröidyssä parisuhteessa elävien palkkaamista.
– Fida on Suomen helluntaiseurakuntien omistama, ne määrittävät uskomme perusteet. Seurakunnat eivät ole koskaan lähettäneet kehitysyhteistyöhön tällaisia henkilöitä. Minä olen itse palkannut yli tuhat ihmistä enkä ole koskaan kysynyt heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan.
Kehitysyhteistyö ja lähetystyö ovat Hakolan mukaan Fidassa selkeästi erillään.
– Sama henkilö voi tehdä molempia, mutta nämä osataan erotella toisistaan.
Hän myöntää Suomen Lähetysseuran päätöksen synnyttäneen helluntailiikkeessä vilkasta keskustelua Fidan linjauksista. Suhde ulkoministeriöön, jonka virallinen kumppanuusjärjestö Fida on, ei Hakolaa huoleta.
– Olemme käyneet keskusteluja vaikeistakin asioista ja saaneet kehitysyhteistyöhankkeillemme 39 vuotta ulkoministeriön tukea. Emme ole tässä kohtaa koskaan rikkoneet lakia ainakaan tietoisesti, Hakola sanoo.
Ristin Voiton Mielipiteet -palstalla Keravan helluntaiseurakunnan pastori Esa Hyvönen toteaa, että helluntaiherätyksen tulisi vedota muun muassa YK:n ihmisoikeuskomission yleiskannanottoon, jonka mukaan uskonnonvapauteen sisältyy uskonnollisten ryhmien oikeus määrätä omista asioistaan, kuten uskonnollisten johtajien, pappien ja opettajien valinnasta. Hänen mukaansa esimerkiksi katolinen kirkko ei syyllisty syrjintään, vaikkei ota avioeronneita kirkollisiin virkoihinsa. Hyvösen mielestä helluntailiikkeellä on myös mahdollisuus tähän itsemääräämisoikeuteen. Hänestä liikkeen piirissä tulisi nyt ottaa käyttöön odotukset työntekijälle tiivistävä ”työntekijälupakirja”. Hyvösen ehdotuksen mukaan jatkossa tämä asiakirja toimisi liikkeen rekrytointikriteerinä.
Lue myös:
Ulkoministeriö: Kumppanuusjärjestöt ovat sitoutuneet syrjimättömyyteen
Ilmoita asiavirheestä