Global Clinic Tampereelle: ”Palautuspäätökset eivät ratkaise pakolaisongelmaa”

Paperittomien määrän ennakoidaan lisääntyvän Suomessa, kun vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat alkavat saada kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Kaikilla ei ole todellisuudessa mahdollisuutta palata kotimaahansa.

Tampereelle avataan tammikuussa paperittomille tarkoitettu terveydenhoitoklinikka Global Clinic. Vapaaehtoisvoimin ylläpidetty klinikka on tarkoitettu ensisijaisesti potilaille, jotka eivät ole oikeutettuja julkiseen terveydenhoitoon.

Global Clinic on verkosto, jonka taustalla on useita eri järjestöjä. Se toimii jo Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Helsingissä toimintaa tukee Diakonissalaitos. Uuden Tampereen klinikan tilat lahjoittaa käyttöön ja kirjanpidosta vastaa Tampereen seurakuntien diakonia- ja yhteiskuntavastuun yksikkö. Seurakuntayhtymä osallistuu myös klinikasta tiedottamiseen sekä rekrytoi klinikalle vapaaehtoisia

– Global Clinic on avoin kaikille, kansalaisuuteen ja maassaolostatukseen katsomatta. Apua saa veloituksetta, anonyymisti ja luottamuksella. Toiminta on aivan diakoniatyön kutsumuksen ytimessä. Klinikalla autetaan heitä, joita mikään muu apu ei tavoita, kertoo Tampereen seurakuntien diakonia- ja yhteiskuntavastuun johtaja Ilkka Hjerppe
Kotimaa24:lle.

– Diakoniatyön kautta tavoitamme toivottavasti myös klinikan potentiaalisia asiakkaita ja voimme ohjata heitä avun piiriin. Olemme ottaneet toiminnalle mallia Turusta ja aloitamme pienimuotoisesti. Tulevista asiakasmääristä meillä ei ole vielä käsitystä, Hjerppe jatkaa.

Rekrytointia ja varainkeruuta

Tampereen klinikka etsii parhaillaan verkostoonsa vapaaehtoisia terveydenhuollon ammattilaisia. Kiinnostuneet saavat lisätietoa lähettämällä yhteystietonsa osoitteeseen globalclinic.tampere@gmail.com. Klinikalla työskentelee vapaaehtoisia lääkäreitä, hammaslääkäreitä, hoitajia, kätilöitä ja tulkkeja.

Klinikka pyrkii tarjoamaan palveluitaan mahdollisimman joustavasti ja potilaslähtöisesti. Tutkimus- ja hoitoresurssit ovat kuitenkin rajalliset ja klinikalla tehdään vain yksinkertaisia tutkimustoimenpiteitä. Välttämätöntä jatkohoitoa tarvitseville potilaille pyritään sitä järjestämään.

Klinikkaa varten on avattu myös varainkeräys, jonka tuotolla ostetaan lääkkeitä ja perustason hoitotarvikkeita. Keräys toteutetaan Kirkkopalvelujen Kotimaanapu – keräyksenä.

– Turun kokemusten mukaan toiminta pyörii hyvin pienillä rahoilla, kun ostaa täytyy ainoastaan lääkkeitä ja perus hoitotarvikkeita. Työntekijät eivät saa toiminnasta mitään korvausta. Mikäli potilas on hengenvaarassa ja tarvitsee esimerkiksi leikkaushoitoa, on julkisella terveydenhuollolla velvollisuus auttaa, Ilkka Hjerppe toteaa.

Kansainvaellus on pysähdy palautuksiin tai rajojen sulkemiseen

Mitä Tampereen seurakuntien diakonia- ja yhteiskuntavastuun johtaja Ilkka Hjerppe sitten ajattelee Suomen hallituksen yhä kovenevista linjauksista suhteessa turvapaikanhakijoihin?

– Poliittinen paine on tietenkin kova ja ymmärrän paniikkiratkaisut lyhyellä tähtäimellä. Tosiasia on kuitenkin se, että kansainvaellusten virtaa ei ihmisiä palauttelemalla tai rajat sulkemalla ratkaista. Murros on iso eikä pysähdy.

– Tiukentuneet linjaukset Euroopassa keräävät painetta jonnekin muualle ja on absurdia kuvitella, että ongelma sillä tavoin poistuisi. Jotenkin tulisi löytää keinot näiden paenneiden ihmisten rekrytoimiseksi osaksi yhteiskuntiamme, Hjerppe sanoo.

Tampereella on tehty valtuustoaloite, jossa toivotaan, että kaupunki tarjoaisi tulevaisuudessa myös paperittomille tietyt palvelut.

– Aloite on tietenkin kannatettava, mutta sen etenemisaikataulusta ei ole tietoa. Ainakin aluksi tarvitaan Clobal Cliniciä, joka aloittaa toimintansa heti tammikuussa, Hjerppe sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUusyrityskeskusten asiakkaista yhä useampi on maahanmuuttaja
Seuraava artikkeliFilippiineillä tehtiin gospelkuoroennätys

Ei näytettäviä viestejä