Neljä helsinkiläistä seurakuntaa, Meilahti, Tuomiokirkko, Töölö ja Lauttasaari ovat perustaneet Gospelia kaikille -kuoron. Jokainen on tervetullut mukaan laulamaan.
Meilahden kanttori Nina Pakkanen johtaa 60-jäsenistä Gospel Helsinki-kuoroa ja massakuoroa nimeltään Gospelia kaikille Mass Choir.
Gospelia kaikille -kuoro syntyi, kun Gospel Helsinki ei voinut ottaa kaikkia innokkaita vastaan ja haluttiin tarjota suuremmalle joukolle mahdollisuus päästä laulamaan.
– Gospelia kaikille -kuoron ensimmäisiin harjoituksiin saapui yli 200 laulajaa. Polveni olivat harjoitusten jälkeen ihan hyytelönä. Oli vaativaa hallita niin moninaista ryhmää. Yllätti iloisesti, kuinka hyvin ihmiset lauloivat.
– Vanhin osallistuja oli syntynyt vuonna 1937 ja nuorin 2013, untuvikoista musiikin ammattilaisiin. Gospelissa on monta tasoa ja jokainen voi tulla jollekin tasolle laulamaan. Ammattilaiset menevät sfääreihin.
Gospel Helsinki -kuoron Facebook-sivulla on videoita ja tietoa, massakuorolla on oma infosivunsa Gospelia kaikille – Power of One.
”Rytmimusiikissa ihminen palaa juurilleen”
Nina Pakkanen puhuu vilkkaasti ja kuulija on hetkessä vakuuttunut, että gospel tekee ihmiselle hyvää – lauloi hän kuorossa tai istui yleisössä.
– Kuorolaulaja on aktiivinen tekijä. Laulaessa sinut nähdään ja olet hyväksytty. Gospel-konsertti ei ole vain konsertti, se on yhteisöllinen tapahtuma. Yleisö on vahvasti mukana, improvisaatiota tarvitaan. Siinä edistetään yhteisöllisyyttä.
Amerikkaan tuotujen orjien spirituaalit rytmittivät raskasta aherrusta puuvillapellolla ja valoivat toivoa paremmasta elämästä.
– Rytmi on ihmiselle luontaista. Gospelin rytmisyys vapauttaa kontrollista ja rytmimusiikissa ihminen palaa juurilleen. Ihmisen sydämen tahti asettuu yhteiseen tahtiin. Sen tähden kuorolaulu tekee hyvää, Pakkanen sanoo.
– Laulu ja sanoma yhdistävät. Siinä on puhdistava vaikutus. Laulaessa pääsee kosketuksiin tunteittensa kanssa.
Ilmaisissa workshopeissa opitaan biisit korvakuulolta
Gospelin laulamisesta kiinnostuneet voivat Gospel Helsingin toiminnan kautta osallistua kaksi kertaa vuodessa workshopiin ja kerran kuukaudessa Gospelia kaikille -kuoroon tai Gospel Helsinki -kuoroon. Gospel Helsinki -kuoro harjoittelee viikoittain ja jäsenyys edellyttää koelaulun läpäisyä.
– Workshopit ovat ilmaisia ja opimme siellä laulut korvakuulolta, sillä kaikki eivät osaa nuotteja. Koelaulu järjestetään kerran vuodessa workshopin yhteydessä ja koelaulussa käytetään workshopissa opittua laulua, Nina Pakkanen kertoo.
Tapahtumaan voi tulla, vaikka ei pyrkisikään kuoroon. Koelaulu tehdään kvartetissa siinä äänilajissa, mihin pyrkii.
Kuoroharrastus vaatii sitoutumista, mutta samalla kuorolaisista kehkeytyy ystäväpiiri, jonka kanssa toimitaan myös vapaa-ajalla.
– Kuorolaiset vitsailevat, että kun tulet kerran kuoroon, ei sitten ole enää muuta elämää.
”Opinto- ja esiintymismatka Chicagoon oli valtaisa elämys”
Vuoden merkkitapaus oli kuoron opinto- ja esiintymismatka Chicagoon. Nina Pakkanen kuvaa reissua valtaisaksi elämykseksi, jossa koki Jumalan ja lähimmäisen rakkautta.
Gospelmusiikin eheyttävä ja voimaannuttava vaikutus aukeni koskettavasti eri kirkoissa vietetyissä jumalanpalveluksissa, konserteissa ja workshopeissa.
– Olimme jumalanpalveluksissa ja konserteissa usein ainoita valkoihoisia.
– Chicagossa on asuinalueita, joilla ei ole turvallista vapaasti liikkua. Kävimme kirkoissa yhdellä Yhdysvaltojen väkivaltaisimmista alueista. Kadulla kävelyä ei suositeltu. Bussista mentiin suoraan kahvilaan ja siellä asioitiin panssarilasissa olevan aukon kautta.
Pakkanen vaikuttui, että kaikesta huolimatta kuorolaiset otettiin lämpimän tervetulleina vastaan. Heille tarjottiin soul foodia eli sielun ruokaa, joka on Amerikan eteläosavaltioissa eläneiden orjien perinneruokaa, makeaa bataattimuhennosta ja grillattua lihaa.
Jos hän jotain toivoisi suomalaisten Amerikasta oppivan, se olisi luonteva suhtautuminen uskoon. Spontaani iloisuuskaan ei olisi meille pahitteeksi.
– Usko oli siellä osa normaalia elämää, no big deal. Saarna kesti tunnin, kukaan ei nukahtanut. Jumalanpalveluksessa tanssittiin, taputettiin, naurettiin. Uskosta tulisi voida puhua luontevasti, ilman leimautumista.
– Meille opettivat uusia lauluja useat kuoronjohtajat. Yksi näistä kertoi seurakunnan kuoroon liittymisensä olleen pelastus varmalta turmiolta. Saadessaan vastuuta kuoron laulajana ja solistina hän sai luottamusta ja tarkoituksen elämälleen. Nyt hän on edennyt kuoronjohtajaksi. Kuoro oli hänen pelastustiensä.
Gospelissa eletään uskoa todeksi
Gospel-musiikin sanoitukset pohjautuvat usein psalmeihin ja niissä kerrotaan henkilökohtaisesta uskonkokemuksesta: ”God is good, I´m saved”. Jumalaa kiitetään, ylistetään ja rukoillaan. Sanoma on, että Jumala pitää huolen.
Nina Pakkanen korostaa, että afroamerikkalaista hengellistä musiikkia ymmärtää, kun muistaa, että orjille jumalanpalvelus oli ainoa hetki olla vapaa. Sen tähden tanssi ja laulu ovat gospelissa myös tärkeitä.
– Sanat eivät ole siirappia, vaan totta.
– Wade in the water laulettiin kun orja karkasi. Siinä kehotettiin kulkemaan syvällä joessa, jotta jäljityskoirat eivät haista. Kun lauletaan down to the river to pray, se merkitsee joelle rukoilemaan. Kun lauletaan down in the river to pray, se merkitsee karkaamista.
Pakkasen viesti on se, että gospelmusiikin äärellä ollaan yhdessä ja kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia.
– Gospelissa eletään musiikkia todeksi, mutta se ei ole vain musiikkia, vaan uskon todeksi elämistä musiikin välityksellä.
Kuva: Jukka Granström
• 19.5. on Gospelia kaikille -kuoron yhteis- esiintyminen Gospel Helsingin, Lahden Gospelkuoron, Aboa Gospelin ja Joutsenon Gospelkuoron kanssa Musiikkitalossa, The Story of Gospel Music -konsertissa kello 19. Vierailevana gospelartistina on säveltäjä-kuoronjohtaja-pianisti Gerald T. Smith.
Ilmoita asiavirheestä