Haarapääsky – ilon tuoja

Enkelit kiistelivät Raamatusta ja siellä olevasta Jeesuksen lauseesta: Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät leikkaa.

– Jeesus puhuu varpusista, sanoi ensimmäinen enkeli.

– Jeesus puhuu peipoista, sanoi toinen enkeli.

– Jeesus puhuu pääskysistä, sanoi kolmas enkeli.

Saadakseen selvyyden asiaan, enkelit kysyivät Jumalalta. Tämä vastasi:

– Jeesus puhuu kaikista linnuista, mutta erityisen hyvin vertauksen linnuiksi sopivat haarapääskyt.

Haarapääsky (Hirundo rustica) pesii laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa lintua tavataan koko maassa aina Metsä-Lappia myöten.

Kanta on taantunut viime vuosikymmeninä ilmeisesti karjatalouden vähenemisen myötä. Suomessa pesii arviol­ta noin 130 000–180 000 haarapääskyä: se on yleisin maamme kolmesta pesivästä pääskylajista.

Haarapääsky on miltei kaikkialla ihmisen seuralainen ja tekee tavallisesti pesänsä rakennuksiin. Pääskystä pihapiirissä on pidetty hyvänä merkkinä ja onnen tuojana.

Pääskynen, usein tunnistettavasti haarapääskynen, esiintyy myös hautamuistomerkissä, jossa se voi viitata Jumalan huolenpitoon tai sielun nousemiseen taivaaseen.

Vielä 1800-luvulla uskottiin, että pääskyset viettävät osan talvesta järvien pohjamudissa. Haarapääsky talvehtii trooppisessa Afrikassa ja saapuu Suomeen touko-kesäkuussa.

Haarapääsky on Itä-Uudenmaan maakuntalintu ja Viron kansallislintu.

”Pääskysestä ei päivääkään”, todetaan kesäntuloa ennakoivassa lorussa. Ei tarvitse kuin nähdä ohitse suhahtava haarapääsky, niin suomalaisen mielessä läikähtää kiitos ja ilo.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHaapa – taputuksia taivaasta
Seuraava artikkeliHallamittari – kylmän siipi

Ei näytettäviä viestejä